Inspiratie van Jilzi voor verhelpen verlegenheid bij kind

Mijn verlegen kind kan lastig vriendjes maken.

Voelt jouw kind bij de aanblik van nieuwe gezichten eerder de behoefte om zich achter je te verschuilen dan om enthousiast naar voren te stormen? Dan is hij of zij zeker niet de enige. Verlegenheid is zo’n typisch dingetje dat vaak opduikt bij jonge kinderen – een beetje zoals de onvermijdelijke moddervlekken op hun nieuwe kleren na een middag spelen. Als ouder wil je graag dat je kind zich thuis voelt in een groep kinderen en vrienden maakt. Maar voor sommige kinderen is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Geen nood, komt echt wel goed! In dit artikel geven we je graag wat inspiratie waarmee jij je kind kan helpen om vrienden te maken.

Vriendjes maken aan de keukentafel

Het oefenen van een eerste contact kan je kind helpen om de angst voor het onbekende weg te nemen. Met rollenspellen, gewoon veilig thuis aan de keukentafel, kan je kind oefenen om op een ontspannen en leuke manier op mensen af te stappen. “Hoi, ik ben Jan, wat is jouw favoriete dinosaurus?” kan al genoeg zijn om een spannend gesprek tussen de kleine paleontologen op gang te brengen.

Je kind hoeft natuurlijk niet altijd het initiatief te nemen. Stimuleer je kind om open te staan voor andere kinderen die een gesprek beginnen. Want soms kan een simpel “Hoi, wil je meedoen?” de deur openen naar nieuwe vriendschappen.

Je kunt je kind ook aanmoedigen om kleine complimenten te geven. Een verlegen “Ik vind je trui mooi” kan een geweldige manier zijn om een gesprek te starten. Het hoeft niet veel te zijn, vaak is een klein gebaar al genoeg om de deur naar een nieuwe vriendschap open te zetten.

Sluit rollenspel altijd af met positieve feedback

Rollenspellen kunnen een speelse en tegelijkertijd educatieve manier zijn om je kind te helpen met het aangaan van nieuwe vriendschappen. Als ouder kun je tijdens een rollenspel tegen verschillende reacties aanlopen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind zich in het begin wat terughoudend opstelt. Het is hierbij van belang om geduld te hebben en je kind de ruimte te geven om op eigen tempo het spel te verkennen. Anderzijds kan je kind juist heel enthousiast reageren en zich volledig storten in de rol. Moedig dit vooral aan en geef na afloop positieve feedback over hetgeen wat goed ging, en bespreek spelenderwijs wat eventueel anders kan.

Soms kunnen er ook onverwachte of grappige situaties ontstaan. Lach hier samen om en laat zien dat het volkomen normaal is om foutjes te maken. Het allerbelangrijkste is om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin je kind zich vrij voelt om te experimenteren met verschillende sociale scenario’s, zonder angst voor kritiek of afwijzing.

Help je verlegen kind met wat leuke activiteiten

Het is belangrijk dat je kind zichzelf kan zijn en zich niet anders hoeft voor te doen. Stel, alle jongens uit de klas gaan op voetbal, maar jouw zoon heeft zijn zinnen gezet op muziekles? Helemaal goed! Er zijn vast meer kinderen die een passie voor muziek delen. Creëer een omgeving waarin je kind vriendschappen kan opbouwen met leeftijdsgenootjes die dezelfde interesses delen, in plaats van hem te forceren in vriendschappen op plekken waar hij liever niet is. Zo’n natuurlijk ontstane vriendschap is immers veel waardevoller.

Zulke activiteiten kun je natuurlijk op de sportvereniging vinden, maar ook zelf organiseren. Beetje inspiratie nodig? Daar zijn wij voor! Komt ie!

De ontdekkingsreizigersclub

Stel je kind is gefascineerd door alles wat met de natuur te maken heeft. Jij, met je eindeloze bron van briljante ideeën, stelt voor om een “Ontdekkingsreizigersclub” te starten. Samen met je kind nodig je een paar kinderen uit de buurt uit voor een middagje insecten zoeken in de tuin of in het bos. Je kind, gewapend met zijn encyclopedische kennis van lieveheersbeestjes, wordt plotseling de ster van de show. En nog belangrijker, hij maakt een paar nieuwe vrienden.

Het receptenruil-spel

Houdt jouw kind van bakken? Wat dacht je van het idee om een receptenruil-spel te organiseren. Samen met je zoon of dochter nodig je wat kinderen uit de klas uit en iedereen brengt een recept mee. Terwijl ze samen de recepten uitproberen, vindt je kind aansluiting bij andere jonge bakkers. Het resultaat? Een keuken vol gelach, een paar mislukte cupcakes en een nieuwe bakvriendschap in de maak.

De Boomhut leesclub

Stel je kind is een echte boekenworm en samen besluiten jullie om een boomhut leesclub te starten. Jullie bouwen een gezellig hoekje in de tuin met kussens en lichtjes. Je kind nodigt een paar klasgenoten uit en elke week bespreken ze een ander boek, terwijl ze genieten van zelfgemaakte koekjes. Waar je kind eerder moeite had om gesprekken te starten, vindt in de boeken een mooie aanleiding om te praten over avonturen en personages, wat al snel leidt tot diepere vriendschappen.

De speurtocht

Is je kind verlegen, maar heeft hij of zij wel een scherp oog voor detail? Organiseer een speurtocht in het lokale park. Samenwerkend met wat teamgenoten moet je kind alle aanwijzingen vinden om de schat te ontdekken. Gedurende de dag ziet kind je in dat zijn oog voor detail van onschatbare waarde is voor het team, en maakt een connectie met diens teamgenoten die verder gaat dan de speurtocht.

Door deze leuke activiteiten te organiseren, geef je je kinderen niet alleen een prachtige herinnering maar ook een natuurlijke en ontspannen manier om nieuwe vriendjes te maken. En voor je het weet, hebben ze een vriendenclubje waarin iedereen elkaar waardeert voor wie ze zijn, en dat allemaal dankzij jouw geweldige ouderskills en een beetje creativiteit. Zo zie je maar weer, met een beetje ouderlijke magie komt alles goed!

Vrienden maken is net als leren fietsen; eerst met zijwieltjes, maar voor je het weet, rijden ze zelfstandig rond.

Zelfvertrouwen omhoog, eenzaamheid verdwenen

Het breekt je hart als ouder wanneer je ziet dat je kind niet lekker in zijn of haar vel zit. Voor een verlegen kind kan het een ware beproeving zijn om geen aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten. Een situatie die flink kan inhakken op het zelfvertrouwen en het zelfbeeld. Het continu aan de zijlijn staan kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en in sommige gevallen zelfs depressieve symptomen. Het kan een kind het gevoel geven dat het niet goed genoeg is, wat het maken van vriendjes alleen maar lastiger maakt.

Daarentegen kan het vinden van die ene vriend of dat groepje waarbij het kind zichzelf kan zijn, een wereld van verschil maken. Het geeft een boost aan het zelfvertrouwen en laat het kind zien dat het gewaardeerd kan worden om wie het is, met alle unieke eigenschappen en interesses die daarbij horen. Het kind bloeit op, durft meer te ondernemen en te verkennen, en kan een positievere en optimistischere kijk op de wereld ontwikkelen. Het sluiten van een vriendschap kan daarmee een keerpunt zijn, een bron van geluk, warmte en persoonlijke groei.

Een gezond mindset; ook voor je kids.

Hopelijk heeft dit artikel je wat inzichten gegeven waarmee je jouw kleine introvert kan helpen met het maken van vriendjes. We zullen in de toekomst vaker tips en inspiratie met je delen dus hou deze site vooral in de gaten of volg ons op social media!

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.

Gezond leven kan in de praktijk lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informerende artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!