Slechthorend? Voorkom sociaal isolement en leer liplezen! Jilzi geeft tips

Voorkom eenzaamheid door slechthorendheid

Slechthorendheid kan ervoor zorgen dat je je geïsoleerd voelt. Het is frustrerend om gesprekken te missen, sociale gelegenheden te vermijden en constant te moeten vragen om herhaling. Maar hier is de oplossing: liplezen! Door deze vaardigheid te leren, kun je weer volledig meedoen aan gesprekken en sociale situaties. Liplezen is als een handig hulpmiddel waarmee je de belemmeringen van gehoorproblemen kunt overwinnen en sociaal isolement kunt vermijden. Het voorkomt dat je steeds weer moet vragen: “Wat zei je?” Dat bespaart iedereen wat irritatie en maakt gesprekken soepeler. Door liplezen kun je blijven deelnemen aan gesprekken met vrienden en familie.

Wat is liplezen precies?

Oké, laten we eerst de basis leggen. Liplezen is een techniek waarmee je gesproken taal begrijpt door nauwlettend te kijken naar de bewegingen van de lippen en gezichtsuitdrukkingen van de spreker. Het is een slimme manier om te weten wat er gezegd wordt, zelfs als je oren niet mee willen werken.

Hoe leer je liplezen?

Liplezen leren kan in het begin best lastig zijn. Probeer jezelf daar niet door te laten ontmoedigen. Met wat oefening en geduld kun je deze vaardigheid echt onder de knie krijgen. Hier zijn enkele stappen om te leren liplezen:

Begin met goed te kijken naar de bewegingen van de lippen van de spreker. Let op hoe verschillende klanken worden gevormd door de lippen, tong en mond. Focus eerst op specifieke klanken, zoals ‘p’, ‘b’, ‘m’, ‘f’, en ‘v’. Deze klanken zijn gemakkelijker te identificeren door liplezen.

Focus je op de context, niet de afzonderlijke woorden

Context geeft je grip

Probeer zinnen te liplezen in plaats van afzonderlijke woorden. Het kan behoorlijk uitdagend zijn om elk woord afzonderlijk te onderscheiden. Veel liplezers hebben gemerkt dat langere woorden en zinnen eigenlijk gemakkelijker te lezen zijn dan kortere. Dit komt doordat langere zinnen je de mogelijkheid bieden om lege plekken in te vullen met behulp van de context.

Door je te concentreren op de volledige zin kun je enkele woorden verkeerd lezen zonder al te veel problemen, en toch begrijpen wat er gezegd wordt.

Leren liplezen betekent oefenen, oefenen, oefenen.

Oefen met vrienden of familieleden die geduldig willen zijn terwijl je leert liplezen. Vraag hen om langzaam en duidelijk te spreken, zodat je kunt oefenen met liplezen. Er zijn YouTube filmpjes en boeken beschikbaar die specifiek gericht zijn op het leren van liplezen. Deze kunnen handig zijn om je vaardigheden te verbeteren.

Probeer liplezen in verschillende sociale situaties. Hoe meer je oefent, hoe zelfverzekerder je zult worden. Maar onthoud dat liplezen tijd kost om te leren. Wees dus geduldig met jezelf en geef niet op, zelfs als het in het begin moeilijk lijkt.

Met voldoende doorzettingsvermogen merk je gegarandeerd dat je steeds beter wordt in liplezen. Het is echt de moeite waard om je tijd en energie hierin te steken. Het je kan helpen om actief deel te nemen aan gesprekken en sociale interacties, zelfs als je gehoor beperkt is. Voorkom dat je je sociaal geïsoleerd voelt door een slecht gehoor. Helemaal niet nodig! Ga jij vandaag beginnen met oefenen?