Jilzi biedt je het beste uit de Blue Zones

Bij Jilzi, een naam die staat voor “Joy in Life Zones Inspired by the Ingredients of Life,” laten we ons inspireren door de leefwijze in de Blue Zones van de wereld. Blue Zones zijn gebieden waar mensen opmerkelijk langer, gezonder en gelukkiger leven. Wat maakt deze plekken zo bijzonder? Het draait allemaal om de essentiële “ingrediënten” van het leven die hier zijn geïdentificeerd.

Vanuit Jilzi streven we ernaar om deze ingrediënten met jou te delen, zodat je ze naar eigen inzicht kunt mengen en combineren om een leven te creëren vol geluk en gezondheid. We bieden inspiratie en waardevolle tips die je helpen om de beste praktijken uit de Blue Zones toe te passen, zoals het koesteren van sterke sociale banden, het omarmen van een gezonde levensstijl, en het vinden van jouw persoonlijke levensdoel. Dit doen wij door recepten en informatie te delen rondom voeding en tips en kennis te delen rondom beweging en mindset. Neem een kijkje op de website en laat je inspireren om vandaag al een stapje te zetten in een gezondere levensstijl. Waar wacht je nog op?! Samen maken we van Nederland de zesde Blue Zone!

oefeningen mindset jilzi

Wat zijn de Blue Zones?

Blue Zones zijn buitengewone plekken op aarde waar mensen niet alleen langer leven, maar ook opvallend gezonder zijn dan elders. Wat maakt deze plaatsen zo bijzonder? Het lijkt wel alsof ze een geheim recept hebben ontdekt voor een langer en beter leven.

Er zijn over de hele wereld vijf zones die samen de Blue Zones vormen. Je kunt deze zogenaamde Blue Zones vinden in Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland) en Loma Linda (Californië).

Drie thema’s geïnspireerd door de Blue Zones

Jilzi - front adventisten bruinerijst salade

Voeding in de Blue Zones

In de Blue Zones, gebieden waar mensen vaak gezonder en langer leven, draait het bij voeding om eenvoud en natuurlijkheid. De inwoners eten voornamelijk plantaardig, met veel groenten, bonen, volle granen en fruit. Vlees is meer een bijgerecht dan hoofdmaaltijd, en wordt slechts een paar keer per maand gegeten. Ook goed om in het achterhoofd te houden; mensen die in de Blue Zones leven eten niet door tot ze propvol zitten. Genoeg is genoeg. Alles bij elkaar is hun dieet dus rijk aan voedingsstoffen, maar matig in calorieën.

moestuin aanleggen met je kinderen - Jilzi

Beweging in de Blue Zones

Bewegen in de Blue Zones is geen zware sportsessie, maar een natuurlijk deel van het dagelijks leven. Deze mensen rennen niet uren op een loopband, maar ze wandelen veel, werken in de tuin, en gebruiken hun handen voor dagelijkse klusjes.

De sleutel is regelmatige, niet-intensieve beweging. Dit houdt het lichaam actief zonder het te overbelasten. Door deze constante, natuurlijke beweging blijven ze fit en behendig, zelfs op oudere leeftijd.

Mindset in de Blue Zones

Bij de mindset in de Blue Zones gaat het om lekker positief in het leven staan en het belang van goede vrienden en familie. De inwoners hebben een duidelijk doel in hun leven (‘Ikigai’ in Okinawa, ‘Plan de Vida’ in Nicoya), wat zorgt voor passie en vastberadenheid. Ze nemen ook de tijd om te ontstressen en waarderen het belang van familie, vrienden en gemeenschap. Deze sociale verbondenheid en een zinvol leven dragen bij aan zowel mentale als fysieke gezondheid. Het is niet alleen wat je eet en hoe je beweegt, maar ook hoe je denkt en je leven beleeft.

Dit zijn de vijf verschillende Blue Zones

Blue Zone Okinawa Japan

Blue Zone 1: Okinawa in Japan

In Okinawa, Japan, vinden we een Blue Zone die bekend staat om zijn hoge aantal 100-jarigen en opvallende vitaliteit. Hier draait alles om een gezonde levensstijl. Mensen in Okinawa eten een dieet dat rijk is aan groenten, zoete aardappelen en vis. Ze houden van beweging, zoals tuinieren en wandelen, en hun levensmotto is “Hara Hachi Bu,” wat betekent dat ze stoppen met eten als ze voor 80% vol zitten. Dit dieet benadrukt matiging en balans. Om elementen van het Japanse dieet in ons eigen eetpatroon te integreren, kunnen we vaker groenten, vis en minder bewerkte voedingsmiddelen consumeren, en bewust zijn van onze verzadiging tijdens de maaltijden. Het Japanse dieet inspireert ons om gezondere eetgewoonten aan te nemen.

Blue Zone 2: Sardinië in Italië

Ook in Sardinië, Italië, bevindt zich een Blue Zone met een opmerkelijk hoog aantal 100-jarigen. Wat deze plek zo bijzonder maakt, is de omarming van het mediterrane dieet als een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven. Dit dieet legt de nadruk op het gebruik van olijfolie als belangrijkste vetbron, het consumeren van overvloedige hoeveelheden verse groenten en fruit, volkoren granen, noten en zaden, evenals het genieten van vis en gevogelte als voornaamste eiwitbronnen. Wat nog opvallender is, is de sterke familieband en het samenwonen van verschillende generaties, wat resulteert in een solide sociaal vangnet.

Het mediterrane dieet leert ons dat een gezonde voeding en sterke familiebanden kunnen bijdragen aan een langer en gelukkiger leven. Maar hoe kunnen we deze waardevolle principes in onze eigen keuken toepassen? Het begint met het vervangen van verzadigde vetten door olijfolie, het vergroten van onze inname van groenten en fruit, het kiezen van volkoren granen en het toevoegen van noten en zaden aan onze dagelijkse maaltijden. Daarnaast kunnen we vis en gevogelte vaker op het menu zetten en de consumptie van rood vlees en suikerhoudende producten beperken. Ook het delen van maaltijden met dierbaren en het nemen van de tijd om van eten te genieten, dragen bij aan het volledige mediterrane dieetervaring.

Blue Zone Sardinië
blue zone costa rica

Blue Zone 3: Nicoya in Costa Rica

Nicoya, Costa Rica is de volgende Blue Zone waar men gemiddeld een buitengewone gezondheid heeft op latere leeftijd. Hier wordt het dieet gedomineerd door voedzame ingrediënten zoals bonen, maïs, tropische vruchten en vis. Wat deze Blue Zone zo uniek maakt, gaat echter verder dan alleen voeding.

De levensstijl in Nicoya is doordrenkt van actieve bezigheden, zoals dagelijkse wandelingen en tuinieren. Maar het meest opvallende aspect is de positieve levenshouding en een sterk gevoel van doel in het leven dat de inwoners koesteren. Ze benaderen elke dag met optimisme en enthousiasme, en dit lijkt bij te dragen aan hun welzijn op lange termijn.

Het is niet alleen het dieet en de lichamelijke activiteit, maar ook de nadruk op een positieve mindset en een gevoel van betekenisvolle doelen die in harmonie samenkomen. Dit benadrukt dat voeding, beweging en een positieve levenshouding allemaal belangrijke elementen zijn voor een gezonde en vitale ouderdom in Nicoya. Logisch dus, dat we ons bij Jilzi graag laten inspireren door de levenslessen die we uit deze zone kunnen halen. Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, delen we deze kennis graag in praktische tips, handige informatie en natuurlijk lekkere recepten.

Blue Zone 4: Loma Linda in Californië

In Loma Linda, Californië, vinden we een opmerkelijke Blue Zone die zich onderscheidt van de anderen. Hier woont een gemeenschap van Seventh-day Adventists, die een vegetarisch dieet omarmen en regelmatige lichaamsbeweging beoefenen als onderdeel van hun levensstijl. Wat Loma Linda zo typerend maakt, gaat echter verder dan alleen voeding en beweging.

De inwoners van deze Blue Zone hechten bijzonder veel waarde aan hun wekelijkse rustdag, de sabbat, waarop ze zich concentreren op ontspanning en spirituele verbondenheid. Deze dag van rust en nadenken helpt hen om zich over het algemeen beter te voelen en gezonder te blijven.

Wat onderscheidt Loma Linda’s Blue Zone dus van de anderen? Het gaat niet alleen om het vegetarische dieet en het regelmatig bewegen, maar ook om de sterke spirituele connectie en de gewoonte van ontspanning en zelfreflectie tijdens de sabbat. Iets waar veel van ons stiekem nog wel wat van kunnen leren. Jilzi helpt je hier graag mee.

Loma Linda, Blue zone
Jilzi - recept Ikarische Tabouleh Salade

Eet zoals ze in Ikaria, Griekenland eten!

Op zoek naar een lekker en gezond recept? Wat dacht je van deze Ikarische tabouleh salade! Eenvoudig te maken en super lekker. Eet jij vanavond alsof je in Ikaria bent?

Klik hier voor het recept.

Blue Zone 5: Ikaria in Griekenland

De laatste Blue Zone ligt in Ikaria, Griekenland. Hier staat de langlevende bevolking bekend om hun ontspannen levensstijl en het vieren van het leven op elke leeftijd. De focus ligt op vers lokaal voedsel, zoals groenten, olijfolie en kruiden, maar wat deze Blue Zone echt typerend maakt is de manier waarop zij met stress omgaan. Of eigenlijk; het voorkomen van stress.

Inwoners van Ikaria nemen de tijd voor sociale interactie en hechten waarde aan middagdutjes om te ontstressen. Stress lijkt hier dan ook minder aanwezig te zijn dan elders. Wat kunnen we dan leren van deze Blue Zone om te ontstressen en van het leven te genieten zoals zij dat doen? Het begint met het omarmen van een gezond dieet, maar gaat verder met het prioriteren van sociaal welzijn en het creëren van momenten voor rust en ontspanning. Het feit dat ze het leven op elke leeftijd vieren zorgt voor een meer evenwichtige levensstijl. Sterke sociale banden en minder stress dragen allemaal bij aan een langer en gelukkiger leven.

Veelgestelde vragen over de Blue Zones

Nee nog niet! Maar met praktische tips en lekkere, gezonde recepten geïnspireerd door de Blue Zones willen we daar bij Jilzi wel verandering in brengen!

In de Blue Zones eten mensen voornamelijk veel groenten, fruit, volkoren granen, bonen, noten, zaden, en soms ook vis en gevogelte. Benieuwd hoe je dit in je dagelijks leven kan toepassen? Neem snel een kijkje tussen onze recepten!

Mensen in de Blue Zones leiden over het algemeen een actieve levensstijl, eten gezond, hebben sterke sociale banden, ervaren minder stress, en hechten waarde aan een positieve levenshouding. Jilzi biedt praktische tips en inspiratie om deze levensstijl ook in jouw dagelijks leven te integreren!

De term “Blue Zones” komt van onderzoeker Dan Buettner, die gebieden op aarde identificeerde waar mensen langer en gezonder leven, en deze gebieden met blauwe inkt op de kaart markeerde tijdens zijn onderzoek. Jilzi vertaalt de waardevolle lessen van de Blue Zones naar eenvoudige en praktische tips om deze gezonde levensstijl in je eigen leven toe te passen, op de manier die het beste bij jou past.

Er zijn vijf gebieden in de wereld gedefinieerd als “Blue Zones”, ofwel Blauwe Zones. Jilzi zet zich er graag voor in om van Nederland de zesde Blauwe Zone te maken! Doe je mee? Neem snel een kijkje op de rest van de site, of meld je aan voor de nieuwsbrief of onze social media kanalen.

Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

Wat kunnen we leren van de Blue Zones? Dat ouder worden niet per se synoniem hoeft te zijn met toenemende gezondheidsproblemen. In deze gebieden op aarde hebben mensen ontdekt hoe ze een lang en gezond leven kunnen leiden zonder zich te verliezen in strenge diëten of extreem sporten. Het sleutelwoord is ‘balans’. Hier bij Jilzi hebben we ons laten inspireren door deze Blue Zones en willen we jou helpen die gezonde balans te vinden. We begrijpen dat gezonder leven hand in hand moet gaan met genieten van het leven, want wat is ouder worden waard als je er niet van kunt genieten?

Jilzi helpt je om een gezonder leven te leiden, geïnspireerd door de Blue Zones

Jilzi is jouw platform voor handige tips, praktische informatie en overheerlijke recepten waarmee je jouw leven net iets gezonder kunt maken, zonder gedoe met ingewikkelde diëten. We bieden je de ingrediënten om meer van het leven te kunnen genieten, en jij kunt zelf de combinatie maken die het beste bij jou past. Het is allemaal heel gewoon en eenvoudig, want bij ons geldt het motto: “Doe maar gewoon, dan doe je al gezond genoeg.”

Zet iedere dag een stapje naar een gezonder leven

Onze inspiratiebron, de Blue Zones, laten zien dat een evenwichtige levensstijl rond de pijlers ‘voeding‘, ‘beweging‘, en ‘mindset‘ de sleutel is tot een lang en gelukkig leven. Deze mensen volgen geen bizarre diëten of intensieve trainingsprogramma’s, maar vinden hun gezonde balans op een normale manier. Bij Jilzi geloven we in de kracht van kleine stappen naar een gezondere levensstijl. Elke dag een beetje gezonder leven is onze aanpak.

Waarom? Omdat we weten dat onze levensstijl een grote rol speelt in hoe we ouder worden. We willen vitaliteit en gezondheid behouden, zodat we kunnen blijven genieten van alles wat het leven te bieden heeft, nu en in de toekomst. We verwachten niet dat je een gezondheidsfreak wordt, integendeel. Het gaat erom dat je elke dag bewust kiest voor een gezondere optie, een kleine stap richting een gezonder leven. Laten we samen genieten van het leven, nu en als we ouder worden. Want ouder worden kan ook gewoon leuk zijn. Dus, waar wacht je nog op? Neem een kijkje op onze website, probeer een van onze heerlijke recepten of ontdek handige tips voor beweging en mindset. Jouw reis naar een gezonder en gelukkiger leven begint hier bij Jilzi!

Volg ons ook op social media of via de nieuwsbrief!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op sociale media en blijf als eerste op de hoogte van onze nieuwste tips, recepten en achtergrondinformatie.

x

Op de hoogte blijven?

Volg nu onze social media

  of meld je aan voor de nieuwsbrief.