Meer bewegen voor meer vitaliteit met tips van Jilzi

Meer bewegen, zonder er écht moeite voor te doen

Heb je soms het gevoel dat je te weinig beweegt? Geen zorgen, je bent niet alleen. Veel mensen vinden het lastig om genoeg beweging te krijgen in hun dagelijks leven. Gelukkig hoef je niet per se naar de sportschool te gaan om actief te zijn. Er zijn tal van manieren om meer te bewegen, zelfs gewoon thuis! En het beste van alles? Het kan ook nog eens leuk zijn! In dit artikel bekijken we een aantal eenvoudige manieren om meer beweging in en rondom het huis te krijgen.

Hoeveel beweging per dag is gezond?

Wat is gezond bewegen? Het is essentieel om minimaal 2,5 uur per week actief te zijn. Verdeel deze tijd over meerdere dagen, waarbij je activiteiten kiest die je hartslag verhogen en je ademhaling versnellen. Bijvoorbeeld wandelen of fietsen gedurende 30 minuten, vijf dagen per week. Daarnaast is het aan te raden om twee keer per week activiteiten te doen die je botten en spieren versterken zoals krachttraining of traplopen. Langdurig zitten moet ook worden vermeden, aangezien dit de kans op verschillende ziektes vergroot.

Waarom is gezond bewegen belangrijk?

Regelmatige lichaamsbeweging heeft talloze voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het helpt bij het verminderen van stress, verbetert je slaapkwaliteit en verhoogt je energieniveau. Daarnaast versterkt het je spieren en botten, vermindert het de kans op ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten, en helpt het bij het behouden van een gezond gewicht.

Hoe kun je beginnen met gezond bewegen?

Het is belangrijk om rustig te beginnen en langzaam je activiteitenniveau te verhogen. Begin met activiteiten waarbij je hartslag en ademhaling verhoogd worden, maar waarbij je nog steeds normaal kunt praten. Luister goed naar je lichaam en vermijd overbelasting. Zorg ervoor dat je activiteiten kiest die je leuk vindt en die passen bij je levensstijl en schema. Door regelmatig te bewegen en het leuk te maken, wordt het gemakkelijker om het vol te houden op lange termijn. Vergeet daarnaast niet dat bewegen niet hetzelfde is als sporten. Neem onderstaande tips bijvoorbeeld ook maar eens mee in je achterhoofd gedurende de dag:

Maak van boodschappen doen een wandeluitje!

In plaats van elke keer met de auto naar de supermarkt te gaan, waarom niet een keer te voet? Doe liever enkele keren per week lopend je boodschappen. Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor het milieu! Bovendien kun je op deze manier ook nog eens genieten van een ontspannen wandeling.

Huishoudelijke klusjes

Stofzuigen, ramen wassen, strijken… het zijn allemaal vormen van beweging waarvan niet alleen jouw huis gaat blinken, maar jijzelf ook. Dus waarom niet wat vaker de mouwen opstropen en aan de slag gaan? Het is een win-win situatie: je krijgt een schoner huis én je blijft actief!

Beweging tijdens ontspanning

Ben je toch van plan om voor de tv te blijven zitten? Geen probleem! Kruip op de hometrainer terwijl je geniet van je favoriete programma. Of doe simpelweg een paar oefeningen tijdens je favoriete programma. Zo combineer je ontspanning met beweging. Of wat dacht je van een aantal yoga-oefeningen in de ochtend om je dag ontspannen te beginnen? Het zijn kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken.

Tuinieren is een perfecte manier om ongemerkt te bewegen

Wist je dat tuinieren niet alleen je tuin laat bloeien, maar ook jouw gezondheid een boost geeft? Het is een perfecte manier om ongemerkt toch aan je dagelijkse beweging te komen. Een paar uur in de tuin werken kan je hartslag verhogen en je spieren activeren. En het beste van alles is dat je het kunt doen terwijl je geniet van de frisse buitenlucht! Let natuurlijk wel goed op dat je in een ergonomische houding werkt, om te voorkomen dat je de rest van de week gestrekt op de bank ligt met een zere rug.

Bellen? Wandel ondertussen wat rond

Zelfs tijdens het bellen of videochatten kun je zorgen voor wat extra beweging! Loop rond terwijl je aan de telefoon bent of maak een korte wandeling terwijl je een vriend of familielid belt. Het is een geweldige manier om in beweging te blijven terwijl je toch in contact blijft met anderen.

Elke beweging telt! Dus waar wacht je nog op? Kom op! Waar een wil is, is een weg naar een actiever leven vol gezondheid en vitaliteit!

Hou meer bewegen vol met herinneringen en beloningen

Mocht je het lastig vinden om gemotiveerd te blijven om te blijven bewegen, vooral als je een druk leven leidt? Maar maak je geen zorgen, er zijn trucjes om jezelf op het goede spoor te houden. Laat bijvoorbeeld je telefoon of computer je herinneren wanneer het tijd is om te sporten. En vergeet niet om jezelf op de juiste manier te belonen! Zet een kruisje op de kalender bij de dagen dat je goed voor jezelf hebt gezorgd en beloon jezelf aan het einde van de maand met iets leuks zoals een goed boek of een dagje sauna. Het is belangrijk om jezelf te waarderen voor je inspanningen en jezelf te motiveren om door te gaan.

Kies activiteiten die je leuk vindt en die je kunt integreren in je dagelijkse leven. Maak afspraken om samen met vrienden of familie te sporten, schrijf je in bij een vereniging of vraag om hulp van een trainer of coach als dat nodig is. Door sociale steun te zoeken en jezelf te omringen met mensen die dezelfde doelen hebben, wordt het gemakkelijker om gemotiveerd te blijven en regelmatig te blijven bewegen. Dit kan allemaal helpen om je goede voornemen om meer te bewegen vol te houden, ieder dag weer!

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.

Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informatieve artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!