extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit olijven

Is extra vierge olijfolie het geld waard?

Je vindt het in bijna elk mediterraan gerecht. Rara wat is het? Juist! Laten we het even over olijfolie hebben. Er heerst namelijk wat verwarring, vooral als het gaat om die fancy ‘extra vierge’ variant. Tijd om dat recht te zetten!

Olijfolie is niet alleen lekker, maar ook goed voor je. Met die enkelvoudig onverzadigde vetzuren, antioxidanten en vitamine E is het een soort superfood voor in je keukenkastje. Dus waarom zou je niet genieten van heerlijk eten én jezelf een gezondheidsboost geven? Vraag je je af welke variant olijfolie je moet kiezen en of die extra vierge olijfolie zijn prijskaartje wel waard is? Dat kunnen wij goed begrijpen.

In dit artikel nemen we een aantal veelgestelde vragen rondom extra vierge olijfolie met je door én geven we je een goede tip om te zorgen dat jij nooit meer misgrijpt op lekkere, Italiaanse olijfolie.

Zelfs een topchef kan geen smaakvol gerecht op tafel zetten zonder goede kwaliteit ingrediënten. Met topkwaliteit extra vierge olijfolie geef je je smaakpapillen een VIP-behandeling!

Verschil tussen extra vierge olijfolie en andere soorten olijfolie

First things first; laten we eerst even kort uitleggen wat extra vierge olijfolie nou eigenlijk is. Nou, het is eigenlijk de Rolls Royce onder de olijfoliën. Het wordt gemaakt door puur en alleen olijven te persen, zonder verdere toevoegingen of verhitting. Dit resulteert in een olie van de hoogste kwaliteit, met een intense smaak en aroma’s die je meteen naar de zonnige mediterrane kusten transporteren. Het is de puurste vorm van olijfolie die je kunt krijgen, en dat proef je.
Er zijn verschillen in kwaliteit als het gaat om extra vierge olijfolie. En ja, daar hangt vaak ook een prijskaartje aan. Maar die hogere kwaliteit heeft wel degelijk voordelen, vooral als het gaat om bakken. Hoe hoger de kwaliteit, hoe stabieler de olie bij verhitting blijft. En dat betekent minder kans op verbranding en een behoud van de voedingsstoffen waar olijfolie zo om geprezen wordt.

Is extra vierge olijfolie hetzelfde als extra vergine olijfolie?

Als je voor het schap met olijfolie staat, zie je waarschijnlijk allebei deze benoemingen wel ergens op een etiket vermeld staan. Best wel verwarrend, die verschillende namen. Want is extra vierge olijfolie nu wel of niet hetzelfde als extra vergine olijfolie? Tijd voor duidelijkheid!

Ja, ‘extra vierge’ en ‘extra vergine’ olijfolie verwijzen eigenlijk naar dezelfde soort olijfolie. Het zijn beide termen die worden gebruikt om de hoogste kwaliteit olijfolie aan te duiden, gemaakt door puur mechanische methoden, zonder enige chemische behandeling of verhitting. Dus of je nu ‘extra vierge’ of ‘extra vergine’ ziet staan op het etiket, je kunt er zeker van zijn dat het gaat om de crème de la crème van olijfolie.

Kun je met extra vierge olijfolie bakken?

Het lijkt misschien een heilige regel in de Nederlandse keuken: milde olijfolie om mee te bakken, extra vierge alleen voor koude gerechten. Maar laten we dat idee eens onder de loep nemen. De waarheid is dat je met extra vierge olijfolie prima kunt bakken en braden. Het rookpunt ligt boven de 180 graden Celsius, wat betekent dat het veilig is voor verhitting. Dat betekent dat die heerlijke, fruitige smaak ook een rol kan spelen in warme gerechten.

Waarom denkt men vaak dat je met extra vierge olijfolie niet kan bakken?

Je vraagt je misschien af waarom dit misverstand over extra vierge olijfolie en verhitten dan überhaupt is ontstaan. Nou, daar zijn een paar redenen voor. Vroeger werd olijfolie soms geproduceerd met methoden die meer resten achterlieten, wat bij verhitting kon resulteren in verbrande deeltjes, wat uiteraard ongezond is. Maar moderne productiemethoden en het filteren van olie hebben dit probleem voor je opgelost. Nu kun je dus met een gerust hart bakken met extra vierge olijfolie.

Is extra vierge olijfolie extra gezond?

Olijfolie is goed voor je lichaam. Wist je dat er zelfs studies zijn die aantonen dat bakken in extra vierge olijfolie gezonder is dan bakken in geraffineerde varianten?

Waarom is dat zo? Nou, tijdens het raffinageproces van olijfolie worden bepaalde gezonde stoffen verwijderd. Denk hierbij aan antioxidanten, onverzadigde vetten, polyfenolen en vitamine E. Deze stoffen spelen een cruciale rol in het beschermen van ons lichaam tegen oxidatieve stress en ontstekingen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan het voorkomen van verschillende chronische ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Extra vierge olijfolie behoudt daarentegen al deze waardevolle voedingsstoffen, omdat het verkregen wordt door puur mechanische methoden zonder chemische behandeling. Dit betekent dat elke druppel olijfolie die je gebruikt rijk is aan antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren en celbeschadiging voorkomen. Bovendien bevatten extra vierge oliën vaak hogere concentraties aan polyfenolen, waarvan wordt gedacht dat ze ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen hebben.

Door te kiezen voor extra vierge olijfolie als bakolie, geef je niet alleen een smaakvolle twist aan je gerechten, maar geef je ook je lichaam een boost aan gezondheid. Dus, de volgende keer dat je de pan op het vuur zet, overweeg dan om extra vierge olijfolie te gebruiken voor die extra dosis smaak en gezondheid. Je zult er zeker geen spijt van krijgen!

Waar koop je goede kwaliteit olijfolie?

Olijfolie is in bijna ieder Nederlands keukenkastje terug te vinden. Er bestaan twee soorten olijfolie: mild en traditioneel. Ook bekend als classico en extra vierge. Deze oliën zijn geschikt voor koud, lauwwarm en heet gebruik. Op de flessen extra vierge staat “van de eerste persing”. De milde en klassieke olie zijn daarentegen geraffineerde varianten. Beide worden geproduceerd uit olijven. De Keuringsdienst van Waarde kwam echter met een schokkende ontdekking over geraffineerde olijfolie. Veel van deze olijfolie blijkt te worden gemaakt van rotte olijven!

Gelukkig zijn er genoeg plekken waar je daadwerkelijke, pure olijfolie kan kopen. Als de olijfolie het etiket ‘extra vierge olijfolie’ heeft gekregen weet je in ieder geval zeker dat je geen olie van rotte olijven gebruikt. Er zijn veel verkoopplekken voor goede kwaliteit olijfolie en wij hebben bij Jilzi geen eigenhand ervaring met alle verkopers.

Met de olijfolie van oLivery hebben we echter wel zelf ervaring en hier zijn we erg over te spreken. Zij produceren hoogwaardige Italiaanse olijfolie van topkwaliteit. Deze olie is perfect om mee te bakken, je salades op te fleuren en je broodjes in te dippen. Echt een aanrader! Deze Italiaanse olijfolie wordt verkregen door koud persen. Hierdoor behoudt de olie zijn superversheid van smaak, precies zoals je hem proeft wanneer je op vakantie bent. Wat het extra gemakkelijk maakt is dat je een olijffles kan bestellen die steeds nagevuld kan worden. Die nabestellingen passen gewoon in je brievenbus dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Door een berichtje te sturen heb je de navulling zo bestelt en grijp je nooit meer mis op lekkere olijfolie van goede kwaliteit.

Klik hier om een oLivery starterkit te bestellen en zorg dat jij altijd goede kwaliteit olijfolie in huis!

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.

Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informatieve artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!