Olijfolie, extra vierge

Olijfolie is in regio’s zoals Sardinië en Ikaria een niet weg te denken ingrediënt. Uit onderzoeken blijkt dat bij mensen van middelbare leeftijd die ongeveer zes eetlepels ‘extra vierge olijfolie’ per dag gebruiken, het risico op een voortijdige dood wordt gehalveerd.

Wist je dat

Net als wijn, komt olijfolie uit verschillende streken en landen. Er zitten enorme smaakverschillen tussen de diverse soorten. Olijfolie vindt z’n oorsprong in landen rondom de Middellandse Zee en komt voort uit olijfpersing. Hoewel Italië bekend staat als het grote olijfolieland, komt hier slechts 27% van alle olijfoliën vandaan. De Italiaanse olie heeft een frisse, grassige smaak. De olijven worden hier geplukt als ze rijp zijn, in november.

Het grootste deel hiervan komt uit Zuid-Spanje en wordt gemaakt van de Picual-olijf. Deze olijf wordt later in het seizoen geplukt omdat dit meer rendement opleverde voor de arme, Spaanse boeren. Door het langere rijpen wordt de smaak heftiger en meer bitter.

Extra vierge olie

Extra vierge olie is de hoogste kwaliteit olijfolie en heeft veel eigenschappen die bijdragen aan een lang en gezond leven. Het is ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en heeft enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Daarbij is het ook nog eens een heerlijke smaakmaker.

Extra vierge olijfolie wordt gemaakt van de beste en lekkerste olijven met de laagste zuurgraad, waardoor de olie niet behandeld hoeft te worden met hitte en extra toevoegingen. Onder strenge wetgeving worden de smaak en de zuurgraad, die niet hoger dan 0.8 mag zijn, subjectief beoordeeld en in de gaten gehouden. Extra vierge is dus een aanduiding voor de beste kwaliteit olijfolie die niet behandeld is na de eerste persing.

Zo gebruik je olijfolie

De smaken van de verschillende soorten olijfolie kunnen sterk variëren. Een Spaanse olie past door zijn bittere smaak goed bij zwaardere (Spaanse) gerechten met bijvoorbeeld linzen of chorizo. Italiaanse olie is frisser van smaak en past goed bij lichte gerechten zoals groenten en vis.

Bereidingstip

Aanvankelijk werd verteld dat extra vierge niet verwarmd kon worden gegeten, maar dat blijkt niet zo te zijn! Een onderzoek, waarin die pure olijfolie 36 uur op 180 graden celsius werd verwarmd, bleek helemaal niet schadelijk te zijn!

Het is ontzettend belangrijk dat je olie van kwaliteit koopt, dus inderdaad: extra vierge. Gebruik het om te bakken en als dressing, om je brood in te dippen of om toe te voegen aan sauzen en soepen. Extra vierge kan in tegenstelling tot supermarkt olijfolie een ‘superfood’ genoemd worden voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

En, kies altijd voor een olie in een donker fles, want olijven wordt slechter door invloed van (zon)licht.