olijfolie

Heb jij olijfolie van rotte olijven in je keukenkastje?

Olijfolie is in bijna ieder Nederlands keukenkastje terug te vinden. Er bestaan twee soorten olijfolie: mild en traditioneel. Ook bekend als classico en extra vierge. Deze oliën zijn geschikt voor koud, lauwwarm en heet gebruik. Op de flessen extra vierge staat “van de eerste persing”. De milde en klassieke olie zijn daarentegen geraffineerde varianten. Beide worden geproduceerd uit olijven. De Keuringsdienst van Waarde kwam echter met een schokkende ontdekking over geraffineerde olijfolie. Veel van deze olijfolie blijkt te worden gemaakt van rotte olijven!

Hoe dat zit? Je leest het in dit artikel.

Ooit lampenolie, nu geraffineerde olijfolie

Olijven die rechtstreeks van de boom worden geplukt, hebben een speciale bestemming: ze worden (extra) vierge olijfolie. Wat gebeurt er dan met de olijven die op de grond liggen? Die zijn bedoeld voor de klassieke of milde variant.

De termen extra vierge, extra vergine (Italiaans) of extra virgen (Spaans) duiden allemaal op dezelfde kwaliteit: letterlijk vertaald betekenen ze ‘extra maagdelijk’, wat verwijst naar de ongerepte olijven.

Laten we echter realistisch zijn, de olijven die gebruikt worden voor de milde of klassieke olijfolie zijn allesbehalve ongerept. “Olijven die op de grond vallen, zijn eigenlijk slechte olijven,” zegt Alfonso Raez, een Spaanse olijfolieboer. “Ze zijn verrot en sommige zijn zelfs aangevreten door wormen.”

Vroeger werden deze aangetaste olijven gebruikt om lampenolie van te maken, bekend als lampante olie. Maar de industrie heeft een manier gevonden om deze ‘brandstof’ om te zetten in eetbare olijfolie. “Het is misschien van slechte kwaliteit, maar het is toch olijfolie,” merkt Raez op.

Zo worden rotte olijven omgezet naar olijfolie

Het proces om deze olie te verfijnen tot een consumptiegeschikte variant is behoorlijk ingenieus. Hieronder nemen wij je mee in het raffinageproces.

Het begint allemaal met wat bekend staat als lampante olie, met een zuurgraad van boven de 3,5 procent en een smaak die verre van aantrekkelijk is. Om deze olie geschikt te maken voor consumptie, wordt deze onderworpen aan een uitgebreid raffinageproces. Maar hoe verloopt dit proces eigenlijk?

Het raffinageproces uitgelegd

Benieuwd hoe lampenolie transformeert tot een mildere of klassieke variant? Het proces omvat verschillende stappen, elk ontworpen om de olie te zuiveren en te verfijnen.

Zuivering en ontgomming

De eerste stap omvat het toevoegen van water en fosforzuur, waardoor bepaalde bestanddelen worden verwijderd die slijm en rubberachtige deeltjes kunnen veroorzaken in de olie.

Neutralisatie of ontzuring

Vervolgens worden vrije vetzuren verwijderd, die de olie een zure geur en smaak geven. Dit wordt bereikt door de olie te behandelen met een oplossing die reageert met de vrije vetzuren, waardoor zeep en water ontstaan.

Wassen, drogen en bleken

Na neutralisatie wordt de olie gewassen met water om eventuele resterende onzuiverheden en zeepresten te verwijderen. Vervolgens wordt de olie gedroogd om al het water te elimineren. Daarna wordt bleken toegepast om ongewenste pigmenten te verwijderen die de kleur van de olie kunnen beïnvloeden.

Winterisatie, deodorisatie en filtering

Optioneel wordt de olie nog behandeld om helder en vloeibaar te blijven, zelfs bij afkoeling, om bezinksels in de olie te voorkomen. Vervolgens wordt de olie gedeodoriseerd om ongewenste geuren en smaken te verwijderen door verhitting onder vacuüm en het doorvoeren van stoom door de olie. Ten slotte wordt de olie gefilterd om alle restanten van het raffinageproces en andere onzuiverheden te verwijderen.

Klinkt niet lekker. Maar is het ook minder gezond?

Laten we eerlijk zijn; niemand krijgt trek van de gedachte dat rotte olijven zijn gebruikt voor de olijfolie die je in de pan schenkt. Als je een gezonde leefstijl probeert te volgen, vind je dit wellicht minder belangrijk dan wat dit proces doet met de voedingswaarde van je olijfolie.

Helaas hebben we ook op dat vlak slecht nieuws. Door het raffinageproces verdwijnen niet alleen negatieve eigenschappen. Bij het raffineren verwijder je namelijk ook de gezonde eigenschappen van de olie, waaronder onverzadigde vetten, antioxidanten en vitamine E. Het resultaat? Een olijfolie die geen smaak, kleur of geur meer heeft.

Ze voegen daarom nog een klein percentage Extra Vierge olijfolie aan de mix toe. Zonder toevoeging van de Extra Vierge olijfolie mag deze geraffineerde olie niet de naam olijfolie dragen. Slimme trucage dus.

Bij Jilzi kiezen we alleen voor die ons doet denken aan zonnige dagen en heerlijke maaltijden – weg met die ‘verrotte’ nasmaak!

Waar koop je goede kwaliteit olijfolie?

Gelukkig zijn er genoeg plekken waar je daadwerkelijke, pure olijfolie kan kopen. Als de olijfolie het etiket ‘extra vierge olijfolie’ heeft gekregen weet je in ieder geval zeker dat je geen olie van rotte olijven gebruikt. Er zijn veel verkoopplekken voor goede kwaliteit olijfolie en wij hebben bij Jilzi geen eigenhand ervaring met alle verkopers. Met de olijfolie van Olivery hebben we echter wel zelf ervaring en hier zijn we erg over te spreken.

Deze Italiaanse olijfolie wordt verkregen door koud persen. Hierdoor behoudt de olie zijn superversheid van smaak, precies zoals je hem proeft wanneer je op vakantie bent. Je kan de olijfolie van Olivery gebruiken om mee te bakken, dressen en dippen. Wat het extra gemakkelijk maakt is dat je een olijffles kan bestellen die steeds nagevuld kan worden. Die nabestellingen passen gewoon in je brievenbus dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Door een berichtje te sturen heb je de navulling zo bestelt en grijp je nooit meer mis op lekkere olijfolie van goede kwaliteit.

Klik hier om een Olivery starterkit te bestellen en zorg dat jij nooit meer met olie van rotte olijven hoeft te bakken.

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.

Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informatieve artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!