Jilzi geeft je tips om op een gezonde manier thuis te werken!

Gezond werken vanuit huis

Sinds de Covid-crisis is het werkveld onherkenbaar veranderd. Hybride werken is het nieuwe normaal geworden: deels op kantoor, deels vanuit huis. En soms zelfs volledig vanuit ons eigen knusse zithoek. Klinkt ideaal, toch? Laten we voordat je je nestelt op die bank met je laptop, eens kijken hoe we dit gezond kunnen aanpakken. Want de werkdag afsluiten met rugpijn en nekpijn… dat klinkt al weer een stuk minder ideaal, niet waar?

De uitdagingen van thuiswerken

Heerlijk toch dat thuiswerken? Geen files, geen stress om op tijd op kantoor te zijn, en je kunt werken in je comfortabele kleding. Maar laten we eerlijk zijn, thuiswerken brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee, vooral voor je welzijn.

Wanneer je thuis werkt, mis je die kleine onderbrekingen die je normaal op kantoor hebt. Even een praatje bij het koffieapparaat, die stappen naar een vergaderzaal, of gewoon de fysieke scheiding tussen werk en thuis—dat alles helpt om mentaal even op adem te komen. Thuis lijken de werkdagen soms eindeloos door te gaan, en voor je het weet, zit je al uren achter elkaar aan je bureau gekluisterd.

Dan is er nog het aspect van een goed ingerichte werkplek. Niet iedereen heeft thuis de luxe van een ergonomisch ingericht kantoor. Resultaat? Rugklachten van die oude keukenstoel, nekpijn van constant naar beneden kijken naar je laptop en niet te vergeten, die ogen die vermoeider zijn dan na een avondje bingewatchen. Het lijkt misschien een kleinigheid, maar een goede werkhouding kan een wereld van verschil maken voor je fysieke en mentale gezondheid.

Gezond thuiswerken, met een snufje Blue Zones

Wil je het geheim weten van een lang en gezond leven, zoals ze dat in de Blue Zones ervaren? Het draait allemaal om balans, en dat kun je perfect toepassen op je thuiswerkplek.

Investeer in een goede thuiswerkplek

Laten we beginnen met je werkplek. Investeer in een stoel die je rug echt goed ondersteunt, want je gaat er heel wat uurtjes op doorbrengen. Zorg ook dat je bureau de juiste hoogte heeft, zodat je niet eindigt met een stijve nek of erger nog, een permanente Quasimodo-houding aanneemt.

Idealiter kies je voor een bureau waarmee je zowel staand – als zittend kan werken. Een paar jaar geleden waren deze nog erg kostbaar. Doordat ze steeds populairder zijn geworden is de prijs inmiddels gelukkig een stuk prettiger voor je portemonnee. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar dit stijlvolle, zwarte zit-sta bureau. Door voor een elektrisch verstelbaar bureau te kiezen vergroot je de kans dat je het daadwerkelijk gebruikt waar het voor bedoeld is. Er zijn ook bureaus die handmatig te verstellen zijn, maar laten we eerlijk wezen…. hoe vaak denk jij dat je dat in de praktijk daadwerkelijk gaat doen? Precies!

Voeg wat planten toe op je thuiswerkplek

Er is meer dan alleen meubilair. Ook voldoende natuurlijk licht en een paar frisse, groene planten kunnen wonderen doen. Ze zorgen niet alleen voor zuurstof maar ook voor wat vrolijkheid in je kamer.

Blijf in beweging tijdens het thuiswerken

Bewegen is echt een must, zeker als je thuiswerkt. Het is zo makkelijk om vastgeplakt te zitten aan je stoel, je scherm hypnotiserend dichtbij. Maar hier is een beter plan: sta op, strek die benen en maak even een kleine wandeling door je huis of, nog beter, een blokje om.

En wat denk je ervan om die eindeloze telefoongesprekken eens flink op te schudden? Probeer een wandelmeeting. Loop een rondje buiten terwijl je overlegt. Niet alleen je benen zullen je dankbaar zijn, maar je brein krijgt ook een frisse boost van al die frisse lucht en nieuwe uitzichten. Dus, beweeg en blijf niet alleen fysiek, maar ook mentaal in topvorm!

Herinner jezelf er op tijd aan om pauzes te nemen. Zelfs je computer heeft soms een reboot nodig!

Plan pauzes in, eventueel met een reminder

In de Blue Zones weten ze hoe belangrijk het is om te relaxen en te genieten, dus waarom zou je dat thuis niet nadoen? Gun jezelf regelmatige pauzes waarin je even helemaal niets met werk doet. Ga even naar buiten, lees een paar pagina’s in je boek of mediteer; het helpt je om je hoofd te klaren en je batterijen weer op te laden.

Werk je op kantoor? Dan is er altijd wel een collega die roept: ” Hee zullen we een pauze nemen?” Wanneer je thuiswerkt zul je jezelf hierop moeten attenderen. Plan daarom pauzes heel bewust in, in je agenda. Stel een reminder in zodat je tijdens het werk erop geattendeerd wordt wanneer je even rust moet nemen.

‘Time Out’ of ‘Stretchly’ herinneren je aan je pauzemoment

Een effectieve manier om jezelf te herinneren aan pauzes is door het gebruik van technologie die je al dagelijks gebruikt. Overweeg bijvoorbeeld het instellen van een app op je smartphone of computer die niet alleen een alarm laat klinken, maar ook een motivatiebericht toont. Apps zoals ‘Time Out’ of ‘Stretchly’ kunnen gepersonaliseerde meldingen sturen die zeggen “Tijd om te bewegen!” of “Even pauze voor wat frisse lucht!” Deze apps laten je zelfs instellen hoe vaak en hoe lang je pauzes moeten zijn, wat het gemakkelijker maakt om deze gezonde gewoonte in je routine op te nemen.

Snack slim

Hoewel het niet heel gezond is, zien we het stiekem toch allemaal als een voordeel van thuiswerken; die aantrekkelijke voorraadkast vol met heerlijke koekjes en andere snacks. Terwijl je werkt eet je ongemerkt zo een rol koekjes op als je niet oplet. Tegen de tijd dat je werkdag erop zit hoef jij geen avondeten meer. Niet erg gezond natuurlijk en al snel zul je merken dat je er erg futloos door wordt.

Dus, als je snacks pakt terwijl je thuiswerk; houd het gezond! Zorg dat je altijd een kleine voorraad noten, vers fruit of een smoothie binnen handbereik hebt. Dit helpt niet alleen om die middagdip tegen te gaan, het houdt je ook weg van impulsieve, ongezonde snacks. Echt, een kleine voorbereiding kan het verschil maken tussen een energieke of een slopende werkdag.

Zorg voor een gezonde werk- en privé balans

Werken vanuit huis kan snel veranderen in een ‘altijd-aan-staan’ modus als je niet oppast. Een gezonde balans tussen werk en privé is heel belangrijk, zeker wanneer je veel thuis werkt. Hoe doe je dat? Nou, om te beginnen door duidelijke grenzen te stellen. Begin en eindig je werkdag op vaste tijden en probeer die werklaptop buiten je werkuren om echt dicht te klappen. Misschien zelfs in een andere kamer leggen als dat helpt.

Vergeet daarnaast niet om tijd voor jezelf in te plannen. Een afspraak in je agenda, al is het maar een date met Netflix, helpt je als een stok achter de deur om je werk af te ronden.

Voel je goed, werk beter. Ook vanuit huis!

Door deze tips toe te passen, maak je van thuiswerken een gezonde en plezierige ervaring, geïnspireerd door de levensstijl van de langstlevende culturen ter wereld. Voel je goed, werk beter en leef langer, gewoon vanuit huis!

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Gezond (thuis)werken is belangrijk om je zowel onder werktijd als daarbuiten energiek te blijven voelen. Gezonde voeding, voldoende beweging en een gezonde mindset zijn daarbij onmisbaar. Op Jilzi.com geven we je graag tips en informatie die het je gemakkelijker maken net even dat stapje gezonder te leven.

Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informatieve artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!