kinderen laten bewegen- tips van Jilzi

Help! Hoe krijg ik mijn kinderen van de bank af?

Wanneer smartphones en tablets als een magneet de aandacht van je kinderen vasthouden, lijkt het soms een onmogelijke opgave om ze van die bank af te krijgen. Je bent niet de enige ouder die hier zorgen over heeft. Maar laat me je geruststellen: er is licht aan het einde van de tunnel, en het is niet het scherm van een smartphone! In dit artikel nemen we je mee in waarom beweging zo belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen en hoe je je kids kunt aanmoedigen om die luie bank te verruilen voor een wereld van avontuurlijke activiteit.

Waarom bewegen belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind

Laten we eerst eens begrijpen waarom beweging zo belangrijk is voor onze kleine bengels. Het is niet alleen een excuus om ze lekker uit te putten, hoewel dat op zich al de moeite waard is!

Stel je voor dat de groei van hun botten en spieren een bouwpakket is. Beweging is de handleiding die zorgt dat ze alles in elkaar kunnen zetten zoals het hoort. Het houdt ze ook op een gezond gewicht, zodat ze later niet in de problemen komen als hun metabolisme net zo traag wordt als een slak met een winterslaap.

Als je wilt dat je kinderen later niet struikelen over hun eigen voeten, is het tijd om ze te helpen met hun motorische vaardigheden. Beweging helpt hen met balans, coördinatie en spierkracht, zodat ze straks overal soepeltjes doorheen laveren.

Bewegen stimuleert ook de mentale gezondheid

Denk aan beweging als de feel-good knop voor hun hersenen. Het zet hun humeur op scherp, vermindert stress, en boost hun zelfvertrouwen. Geen wonder dat kinderen na een uurtje ravotten vaak met een brede grijns thuiskomen! Spelen met andere kinderen is als een masterclass in sociale interactie. Ze leren samenwerken, delen, en vriendschappen smeden.

Kinderen enthousiast maken over meer bewegen

Oke nu begrijpen we als ouders waarom meer bewegen belangrijk is voor onze kinderen. Maar hoe krijgen we dat duidelijk gemaakt aan de kinderen zelf? Tijd om de ouder-toolbox erbij te halen om onze kleine avonturiers enthousiast te maken.

Wandelen saai? Niet met een dierenspeurtocht!

Laten we beginnen met de ‘Familieloopjes’. Even lekker met het hele gezin eropuit voor een wandeling. Al is het maar een paar kilometer; iets is beter dan niets en je bent er toch even tussenuit geweest. Niet alleen een ideale manier om te bewegen, maar ook om als gezin te verbinden. Als je jonge kinderen hebt, kun je zelfs een beetje dierenspeurtocht toevoegen. Wie spot de meeste vogels of konijnen? En wie weet welke vogel je daar op die tak ziet zitten?

Kies een natuurlijk gebied in de buurt, zoals een bos, een natuurgebied of zelfs een nabijgelegen heuvel. Voor jonge kinderen kan een korte wandeling van een half uur genoeg zijn, terwijl oudere kinderen misschien wel een paar uur willen verkennen. Vergeet niet om comfortabele wandelschoenen en voldoende water mee te nemen.

Tover je woonkamer tijdelijk om tot een disco!

Bouw je eigen disco in de woonkamer. Zet hun favoriete nummers op en laat ze helemaal losgaan. Wie weet, misschien vind je de verborgen danstalent in jezelf of je kind. En als het je lukt om de ‘Moonwalk’ onder de knie te krijgen, heb je de kinderen zeker aan je zijde! Natuurlijk is het feest compleet als je de woonkamer kunt verduisteren en een echte discolamp kan scoren (er zijn goed betaalbare varianten verkrijgbaar op de populaire webshops!) Maar onderschat niet hoeveel lol je kinderen al zullen hebben wanneer de volumeknop een stukje hoger mag dan normaal.

Maak van je kind een ontdekkingsreiziger!

Maak een avontuur met een schatjacht in het huis, de tuin of het bos. Verberg enkele schatten, zoals kleine speelgoedjes. Geef je kinderen aanwijzingen of een schatkaart om de schatten te vinden. Maak het extra leuk (en actief) door ze over spullen te laten klauteren of onder stoelen door te laten kruipen om bij de volgende aanwijzing te komen. Dit zal hun speur vaardigheden aanscherpen en maakt bewegen natuurlijk super leuk. Omdat dit gemakkelijk met een wat groter gezelschap te doen is kun je de kinderen overhalen wat vriendjes uit te nodigen voor de ontdekkingsreis.

Sportieve spelletjes: voetballen en frisbeeën kan iedereen!

Organiseer wekelijkse sportieve spelletjes in de achtertuin of het park. Voetballen, frisbeeën, of zelfs trefbal kunnen leuk zijn. Plus, als je echt een goede dag hebt, kun je die prachtige lachbuien van je kinderen vastleggen terwijl ze proberen te scoren. Niets is leuker dan een goede oude frisbeeschijf in je eigen glas limonade. Bewegen hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn!

frisbee gooien met je kinderen - jilzi

Frisse lucht nodig? Leg samen een moestuin aan!

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, en tuinieren is een geweldige manier om die nieuwsgierigheid te voeden. Betrek ze bij het planten en verzorgen van bloemen, groenten, of kruiden in de tuin. Het leren over de levenscyclus van planten en het zien groeien van iets dat ze hebben geplant, kan opwindend zijn voor kinderen. Pubers in huis? Dan zijn ze toe aan meer gevoel van verantwoordelijkheid. Geef ze een gedeelte van de tuin en gun ze de vrijheid om hier helemaal hun eigen stukje tuin van te maken. Moestuin of rozentuin; kies maar!
Zijn ze veel aan het bewegen tijdens het tuinieren? Soms wel, soms niet. Maar ze zijn in ieder geval weg van het scherm en in de frisse buitenlucht. Hoppa, 1-0 voor jou!

Introduceer de familie-Olympische Spelen!

Organiseer je eigen ‘Familie-Olympische Spelen’ in de achtertuin of in een nabijgelegen park. Bedenk leuke en uitdagende activiteiten zoals touwtrekken, zaklopen, of hoepelgooien. Maak medailles of linten voor de winnaars en moedig wat gezonde concurrentie aan. Wedden dat je kinderen zich alvast voorbereiden op de volgende editie?

Natuurlijk kun je dit alleen met het gezin doen, maar het wordt nóg leuker als alle neefjes en nichtjes ook mee doen. Overigens is dit ook een leuke activiteit voor een buurt evenement. Welke straat wordt Olympisch kampioen tijdens jullie buurt-Olympische spelen?

Belangrijk: geef altijd zelf het goede voorbeeld!

Het belangrijkste voorbeeld voor je kinderen ben jij. Laat zien dat jij ook graag beweegt en van actieve bezigheden geniet. Als ze zien dat jij met plezier beweegt, zullen ze je voorbeeld volgen. Bovendien, wie wil er nu de ouder zijn die wordt ingehaald door zijn eigen kind bij een potje voetbal?

Dus, beste jonge ouders, laat de avonturen beginnen! Ga naar buiten, dans door de woonkamer, en word de onverschrokken ontdekkingsreiziger die je altijd al had willen zijn. Samen met je kinderen kun je niet alleen een gezonde start in het leven geven, maar ook de meest geweldige herinneringen opbouwen die een leven lang meegaan. Vergeet niet, het is jouw moment om te schitteren als ouder en je kinderen te inspireren om actieve, gezonde en gelukkige  levens te leiden.

Neem de tijd om ze te begeleiden, hun interesses te stimuleren en ze liefdevol te ondersteunen. Elk kind is uniek en heeft zijn eigen manier om de wereld te verkennen. Het is jouw taak als ouder om hen de ruimte en de middelen te bieden om te kunnen bloeien en groeien, zowel mentaal als fysiek. Door een voorbeeld te zijn van positiviteit, empathie en geduld, kun je een stevige basis leggen voor een toekomst waarin je kinderen zich ontwikkelen tot zelfstandige, verantwoordelijke en gelukkige individuen.

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.

Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informerende artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!