Onze favorieten gezondheids-iniatieven dichtbij huis

De gezonde levensstijlen uit andere delen van de wereld worden steeds populairder in Nederland en dat is geweldig nieuws! Een eigen gezondheidsregio lijkt nog een stap te ver, maar steeds vaker zien we lokale en regionale initiatieven ontstaan die draaien om gezond en vitaal oud worden. In dit artikel lichten we een aantal gezondheidsinitiatieven uit die dichter bij huis zijn.

1. Bloeizone Bakkeveen

Met fittesten, een leefstijlboekje en werkgroepen is het Friese plaatsje Bakkeveen een mooi voorbeeld van een initiatief dat goed bezig is met het veranderen van levensstijlen. Er wonen ongeveer 1.500 mensen in Bakkeveen en met 120 deelnemers aan de fittesten is de ‘Bloeizone’, zoals ze het noemen, een groot succes te noemen. Bakkeveen is een lokaal initiatief binnen het project ‘Bloeizone Fryslân’ dat verschillende Friese plaatsen bewust wil maken en wil informeren over gezond oud worden.

2. Himsterhout, Drachten

We blijven in Friesland, want vooral in Noord-Nederland zien we dat er veel gezondheids-gerelateerde projecten op gang komen. De wijkraad van de wijk Himsterhout in Drachten wilde senioren in de wijk meer laten bewegen en legde daarom een groot sportterrein aan, speciaal voor ouderen. “We hebben al veel speelterreinen voor de jongeren en we wilden meer aandacht geven aan de senioren.”, vertelde Eric Annema, lid van de wijkraad tegenover de Leeuwarder Courant. “De ouderen zouden meer natuurlijk mogen bewegen en mogelijkheden hebben om elkaar te ontmoeten. Dat is goed voor de gezondheid. We hebben regio’s zoals Ikaria en Sardinië als kapstok gebruikt”. Het sportveld dient tevens als belangrijke ontmoetingsplek voor ouderen om bij elkaar te komen en te bewegen. Dit herkennen we uit Sardinië, waar mannen iedere dag samenkomen.

3. Cartesius Utrecht

Regio’s zoals Nicoya en Ikaria zijn een grote inspiratie voor deze toekomstige Utrechtse stadswijk, nabij Station Utrecht Zuilen. “De wijk wordt ontwikkeld met in totaal 2840 woningen, twee parken, een basisschool, sporthal, supermarkt met biologische producten, horeca en diverse culturele en sportvoorzieningen” vertelde Marja van Reijn in een interview met Jilzi. De blik is niet enkel gericht op gezond leven en sporten, maar ook ontmoeten staat hoog in het vaandel in Cartesius. ,,We hebben gemerkt dat we het natuurlijke ontmoeten, zoals bijvoorbeeld een praatje in de supermarkt, echt gemist hebben in coronatijd. Het is belangrijk dat er binnen de wijk een soort chemie ontstaat, want we hebben elkaar echt nodig.” Naar verwachting is de wijk in 2028 af.

4. Blue Zone Flanders

We gaan naar onze zuiderburen, want ook in België wordt hard gewerkt aan leefstijlverandering. In de plaatsen Haspengouw, Geluwe, Ronse, Aunove en Bree is het project afgetrapt. In 2030 moeten er nog zestien locaties bijkomen.

Blue Zone Flanders zet hoog in: In 2030 willen zij vijf miljoen mensen betrekken bij het Blue Zone-project. De Vlaamse politiek ziet een Blue Zone in Vlaanderen overigens ook zitten. “We moeten van Vlaanderen een duurzame omgeving maken en een manier van leven creëren waardoor iedereen in goede gezondheid oud kan worden. We moeten koplopers worden in gezond leven”, vertelde Joachim Coens, voorzitter van politieke partij CD&V tegenover Nieuwsblad. Volgens Coens is België voorloper op het gebied van geneesmiddelen, een slecht teken. ,,Mensen moeten de kans krijgen om te leven, niet gewoon te overleven.”

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.

Gezond leven kan in de praktijk lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informerende artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!