Je kan beginnen met mediteren voor een dagelijkse portie ZEN

Een dagelijkse portie ZEN door meditatie? Begin bij het begin

In de nieuwe bestseller van spiritueel auteur Paulo Coelho ‘De strijders van het Licht’ staat het prachtig omschreven: ‘Voor het verwezenlijken van innerlijke groei heeft de strijder van het licht een uiterst krachtige oefening tot zijn beschikking: hij richt zijn aandacht op automatische handelingen zoals ademen, met zijn ogen knipperen, of het in zich opnemen van zijn omgeving.’ Je kunt tegenwoordig geen tijdschrift openslaan of er staat wel een artikel in over meditatie of mindfulness. Yoga, meditatie en mindfulness, als dát niet verkoopt? Maar eigenlijk slaan we daarmee de plank enorm mis. Want wat is meditatie nu eigenlijk? En hoe bereik je nu échte innerlijke rust, ook wanneer de yogamatjes weer netjes opgerold terug in de kast staan?De oude Oosterse filosofen hebben ons brein niet voor niets vergeleken met een ‘monkey mind’. Omdat we allemaal, elke dag opnieuw, vrijwel continue aan staan en onze eigen mind totaal niet meer onder controle weten te houden. Bliksemschichten vol gedachten schieten van links naar rechts, van boven naar onder. We worden gék van onze eigen onrust.

De toegankelijkheid van yoga en meditatie komt dan ook gelukkig precies op het juiste moment. Als je er tenminste iets aan wilt doen en er ook voor wilt openstellen. Want het toepassen – het daadwerkelijke doen – is hier het toverwoord.

Heilzaam bewijs

Over meditatie en de noodzaak van het loskoppelen van ons normale denkpatroon (of de overdrive in zesde versnelling) vanuit de neocortex is veel geschreven en er is ook enorm veel onderzoek naar gedaan. Het heilzame bewijs van meditatie is door wetenschappers inmiddels geleverd. We moeten de weg terugvinden naar ons reptielen oerbrein, zo was het toch? Maar hoe kómen we daar in vredesnaam? Naast lichaamsbeweging, in ieder geval ook door écht tijd in te plannen op de (gezins)kalender voor een meditatiemoment. Tijd voor even niets.

Blijf daarom na het lezen van dit stuk gewoon nog heel even lekker zitten.

Lotushouding om te mediteren? Welnee. Helemaal niet nodig. Je bureaustoel is prima. Ogen dicht en ontspannen. Kies desnoods voor wat mooie muziek. Je brein houdt van voorspelbare ‘loops’ om heerlijk te kunnen ontspannen. Tibetaanse fluitmuziek is een absolute aanrader. Als je dat te zweverig vindt, kies dan bijvoorbeeld voor een pianostuk. Focus je simpelweg héél even op dat wat je hier heeft gebracht en dát wat jou in leven houdt zonder ook maar iets van jouw intelligente inbreng.

Jouw adem is hierbij de sleutel.

Je Adem

  • Voel hoe subtiel en zacht de ademlucht je neusgaten als vanzelf binnenstroomt.
  • Houd je oogleden dicht en maak ze zacht van buiten en van binnen.
  • Volg nieuwsgierig en gefocust de weg van je adem. In je neus, langs de holtes in je gezicht, richting je luchtpijp, je longen en dieper naar beneden.
  • Volg de ademstroom helemaal naar je buik
  • Geef jezelf ruimte en maak eventuele knellende knoopjes los
  • Ontspan je schouders, je armen, je handen, je vingers en voel hoe de stoel je draagt. Of hoe je lichaam tot rust komt
  • Volg enkel en alleen je adem, telkens weer. Zo simpel en eenvoudig is het.
  • Je hoeft niet te tellen, laat gedachten komen en vooral weer lekker gaan.

Voor je het weet ben je mogelijk al twintig ademhalingen verder en heb je daadwerkelijk kunnen focussen en kunnen ontworstelen aan alles wat moest. In dat geval ben je al een grote meditatieheld. Dan heb je de wereld om je heen namelijk even stil kunnen zetten. En straks kun je weer verder gaan met alles wat nodig is. Maar nu heb je even connectie kunnen maken met jezelf.

De Flow

Zorg ervoor dat je met deze sleutel net zo zorgvuldig omgaat als met al die andere belangrijke sleutels die je bij je draagt. Het is in het belang van jezelf, wellicht je partner, je gezin. en zo je wilt, in het belang van de maatschappij dat je een innerlijke groei verwezenlijkt. Maar dat hoeft niet steeds complexer te worden.

Er zijn boeken, uitvoerige lessen en films over de oorsprong van meditatie; technieken, apps en naslagwerken te over en literatuurstudies genoeg , maar dat alles is voor later. Het gaat erom dat je gewoon eens met meditatie aan de slag gaat. Je krijgt niet meer grip door nog meer details te verzamelen.

En ja, het begin kan moeilijk zijn, aldus de crazy monkey mind. Maar organiseer het gewoon. Mediteer op je eigen ademhaling. Zonder smartwatch tracker, stappenteller, hartslaggrafieken, bloeddruktabellen, glucose-spiegels of alarmsignalen.

Gewoon een paar minuten op je eigen gevoel, zorgvuldig ademhalen: dat geeft je alles en zoveel meer om weer verder te kunnen. Focus op datgene wat direct en onmiddellijk binnen handbereik ligt. Je adem. Kom in de flow van wie je bent of wilt zijn. Kijk naar binnen. Want daar gebeurt het, waar je ook bent. Zonder toeters, bellen of meditatiekussen.
Doe het. Heel even maar. En begin bij het begin.

NU.