Een bak met rijpe Kersen

Het is weer kersentijd!

Kersen zijn niet alleen heerlijk sappig en zoet, maar ook nog eens hartstikke gezond.
Deze kleine rode vruchtjes zijn ware krachtpatsers van de natuur en een mooie toevoeging aan een gezond eetpatroon.

Allereerst zijn kersen een geweldige bron van vitamines en antioxidanten. Ze zitten boordevol vitamine C, een essentiële voedingsstof die je immuunsysteem ondersteunt en je lichaam helpt omgaan met stress. Daarnaast zijn kersen rijk aan anthocyanen, de natuurlijke pigmenten die de kersen hun diepe rode kleur geven. Deze krachtige antioxidanten kunnen ontstekingen verminderen, de gezondheid van je hart verbeteren en zelfs helpen bij het bestrijden van bepaalde vormen van kanker.

Ook voor je hersenen zijn kersen je beste vrienden

Ze bevatten namelijk fytonutriënten die de cognitieve functie stimuleren en het geheugen verbeteren. Dus als je mentaal scherp wilt zijn en blijven: eet lekker veel kersen.
Kersen zijn heel veelzijdig in gebruik! Je kunt ze natuurlijk gewoon uit het handje eten, of toevoegen aan een salades voor een fruitige twist. Ook kun je kersen gebruiken als topping op je ontbijtyoghurt of ze verwerken in smoothies. Of maak zelf kersencompote of kersenjam. Leuk om te doen en maandenlang eetplezier. Bovendien heb je dan zelf in de hand hoeveel suikers je toevoegt. In de potjes jam en compote die je in de supermarkt koopt, zit vaak veel meer suiker dan je lief is. Terwijl de vruchtjes van zichzelf al zo lekker zoet zijn, dus helemaal niet nodig.

Kersenseizoen in Nederland

Het kersenseizoen in Nederland begint meestal in juni en duurt tot en met augustus. Deze zomermaanden zijn dus het perfecte moment om te genieten van verse en sappige kersen. In die periode zijn ze dan ook volop te vinden op de markt en in de supermarkt. Of rechtstreeks bij de boerderij waar ze vandaan komen. Met name in Limburg en in de Betuwe tref je in het seizoen overal kraampjes langs de weg met verse kersen. Maar als je oplet zul je ze door het hele land vinden. Heerlijke cadeautjes van de natuur.