Wat kunnen Ghanezen ons leren over gezond oud worden?

Hoewel Ghana een stuk minder welvarend is dan Nederland worden de Ghanezen toch vitaler en gezonder oud. Dit heeft alles te maken met de levenstijl die ook in andere gedeeltes van de wereld voorkomt. Deze overeenkomende levenstijl resulteerd overal op de wereld in gezondere oude mensen. In Nederland kunnen we dus nog wel iets leren van deze gezonde levensstijl.

Is ons oud worden normaal?

Veel Nederlanders worden niet bepaald vitaal oud. Tegen de tijd dat wij de 70 jaar oud zijn hebben de meeste van ons al last van hart- en vaatziekten, een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol. In Nederland komt ouderdom vaak met een hoop gebreken. Maar is dat overal zo? Volgens David van Bodegom valt het juist op dat ouderen in minder ontwikkelde landen hier helemaal geen last van hebben. In Nederland denken wij bij vitaal oud worden vaak aan gezond eten, niet te veel vet en genoeg groente en fruit. Volgens Van Bodegom is deze aanpak incompleet. In Westerse landen ligt het probleem veel dieper volgens hem.

Hoe blijven de Ghanezen vitaal?

Volgens van Bodegom ligt het dus aan de regio. Vergeleken met Ghana is Nederland een luilekkerland. Eten is overal binnen handbereik en bewegen doen we te weinig. Het is daarom ook geen wonder dat veel mensen in Nederland overgewicht hebben. In Ghana is dit totaal anders, ouderen blijven tot late leeftijd op het land werken en eten vaak wat ze zelf groeien. Hierdoor hebben ze dus een beter dieet en bewegen ze meer. Deze levensstijl is te vergeleken met andere regio’s waar mensen vitaler oud worden.

Niet alle problemen verholpen

Dat ze in Ghana oud worden betekend niet dat hun maatschappij geen problemen heeft. Zo leiden veel mensen aan infectieziekten en is er een hoge kindersterfte. In Nederland zullen we dus op zoek moeten naar een gezondere balans. De levensstijl van Jilzi probeert deze balans te vinden. Door een juiste voeding en het zorgen voor genoeg beweging kan jij beter oud worden. Je voorkomt hierdoor allerei verouderingsziektes.