Gezond oud worden? Maak kennis met Bakkeveen

Er zijn enkele regio’s op onze aarde waar mensen een stuk ouder worden dan in Nederland, en naast dat ze ouder worden, blijven ze ook nog eens langer vitaal. Deze zones hebben allemaal eenzelfde soort levensstijl met een regionale twist. Deze regio’s liggen bijvoorbeeld in Japan, Sardinië, Californië, Griekenland en Costa Rica. Maar tegenwoordig wordt er ook in Nederland aan eenzelfde soort zone gewerkt. Huis- en leefstijlarts Jon Brouwers is in het Friese Bakkeveen een ambitieus project gestart.

Huis- en leefstijlarts

Jon Brouwers is gestart als huisarts in Bakkeveen. Vanuit haar huisartsenpraktijk met apotheekfunctie zag zij veel patiënten die ze niet kon helpen met een stripje pillen. De oorzaak van pijn, vermoeidheid of ziek zijn kan namelijk in de leefstijl van de mens zitten. Vanuit deze motivatie begon Jon haar opleiding tot leefstijlarts, en met dit diploma wil zij Bakkeveen in beweging krijgen. Als eerste zette Jon het zorgplein op, dit is een dag waarbij alle zorgverleners een stand bemannen. Van maaltijdverzorger en sportclubhouder tot verloskundige en fysiotherapeut. Het zorgplein was uiteindelijk een groot succes.

Meerdere projecten

Naast het zorgplein zijn er nog andere projecten gestart in Bakkeveen. Aan de hand van zes pijlers is er gekeken naar wat Bakkeveen nodig heeft om gezonder en gelukkiger te leven. Aan de hand hiervan is er een wandelclub gestart, worden er kooklessen gegeven, wordt het onderwijs betrokken om kennis over gezond leven te delen en worden er bloembollen verkocht om Bakkeveen meer kleur te geven. Bakkeveen wordt op deze manier langzaam omgetoverd tot een regio waar mensen gezonder oud worden. Wil jij dit ook? Volg dan deze 9 tips:

  1. Beweeg elke dag.
  2. Stel elke ochtend een doel voor die dag.
  3. Stress zo min mogelijk.
  4. Stop met eten voordat je helemaal vol zit.
  5. Eet plantaardig voedsel.
  6. Drink een glas wijn bij het eten.
  7. Behoor tot een groep.
  8. Heb familie en vrienden om je heen.
  9. Onderhoud veel sociaal contact.