Dit is waarom vrijwilligerswerk jouw leven positief kan veranderen!

Helpen in de sportkantine, boodschappen doen voor je buurvrouw of werken bij een kringloopwinkel. Het zijn zomaar een aantal voorbeelden van vrijwilligerswerk. Werk waar je niet voor betaald krijgt, maar dat wel heel erg veel voordelen met zich meebrengt. Je bent lekker actief bezig, je zet jezelf in voor anderen en je bouwt nieuwe contacten op. En nog beter nieuws: Uit onderzoek blijkt dat mensen die vrijwilligerswerk doen, langer leven! Tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan!

Er deden wel 13.000 mensen mee aan het onderzoek dat werd uitgevoerd door de Harvard School of Public Health. Deze mensen werden in een periode van zes jaar gevolgd. Hieruit kwam naar voren dat mensen die honderd uur per jaar (dat is ongeveer twee uur per week) vrijwilligerswerk deden, een enorm lager risico hebben om te overlijden of fysieke kwalen te ontwikkelen.

Wat is daar de verklaring voor? „Mensen zijn sociale wezens van nature. Misschien dat ons lichaam en mentale gesteldheid worden beloond, als we iets voor anderen doen”, zo geeft onderzoeksleider Dr. Eric Kim een mogelijke verklaring in een publicatie op Elsevier.

„Resultaten laten zien dat vrijwilligerswerk niet alleen goed is voor de samenleving, maar dat het ook ons eigen leven verrijkt”, vervolgt hij. „Vrijwilligerswerk versterkt ons onder andere tegen gevoelens als eenzaamheid, depressie en hopeloosheid.”

Het onderzoek toonde aan dat regelmatig vrijwilligerswerk doen het risico op overlijden verminderd, maar er werd geen directe invloed aangetoond op de invloed van vrijwilligerswerk op chronische aandoeningen.”

Waarom?

Er zijn verschillende redenen waarom je vrijwilligerswerk kunt doen. Voor sommige mensen is de motivatie om zichzelf wat nuttiger te voelen. Anderen doen het om de medemens te helpen. Een groot voordeel van vrijwilligerswerk is dat je lekker actief bezig bent. Je hebt een reden om uit bed te komen en je bent belangrijk voor de maatschappij.

Dat hoeft lang niet de enige reden te zijn waarom je vrijwillig de handen uit de mouwen zou steken. Vrijwilligerswerk kan namelijk ook een mooie stap zijn naar een andere baan. Het staat mooi op je CV en wellicht leer je er wel nieuwe skills die je kunt gebruiken in je verdere carrière.

Ook kan vrijwilligerswerk een mooie brug zijn naar nieuwe sociale contacten. Je leert op een laagdrempelige manier meer mensen kennen en wellicht ontstaat daar wel een mooie vriendschap uit. Ook als je net bent verhuisd is vrijwilligerswerk een goed middel om je nieuwe omgeving beter te leren kennen.

Maar vooral: Mensen die zinvolle manieren vinden om iets terug te doen, zijn simpelweg gelukkiger.

Blue Zones

Vrijwilligerswerk speelt ook een belangrijke rol binnen de vijf Blue Zones op aarde. Er is in deze gebieden bijna niemand te vinden die geen vrijwilligerswerk doet. Dan Buettner, onderzoeker van de Blue Zones, geeft dan ook als tip om vrijwilligerswerk te doen, ook als je denkt dat je er geen tijd voor hebt. Je vindt vast wel een gaatje.

Waar en hoe?

Overal om je heen zijn mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. Dat kun je ook vrijblijvend doen. Bijvoorbeeld via de website van NL voor Elkaar. Iedereen heeft wel eens iets nodig en ook iedereen wil impact maken, weten zij. Zo worden vrijwilligers gekoppeld aan instanties die deze hard kunnen gebruiken. ‘Als iedereen een ander helpt, is iedereen geholpen’, is de gedachte van NL voor Elkaar.

Ook bij De Nieuwe Gevers kun je op zoek naar een vrijwilligersklus die bij jou past. ‘Skill-based vrijwilligerswerk’ noemen De Nieuwe Gevers dat. In een minuut meld je je aan en zie je welk vrijwilligerswerk echt bij jou past.

Veel sportverenigingen maken tegenwoordig overigens gebruik van Taakie. Hier kun je op een vrijblijvende manier vrijwilligerswerk doen. Een sportclub kan gemakkelijk een klus aanmelden en kan je zelfs kiezen of je daar tijd voor hebt of niet. Handig toch? Doet jouw sportclub ook al mee?

Dierenliefhebbers kunnen vrijwilligerswerk doen bij de kinderboerderij en cultuurliefhebbers die wat uren in de week kunnen missen, kunnen wellicht bij het plaatselijke museum iets betekenen. Informeer vooral bij buurtgenoten of kijk bij een buurthuis voor de mogelijkheden.

En help je de buurvrouw geregeld met boodschappen doen? Ook dat is natuurlijk vrijwilligerswerk. Want ook als je nergens lid van bent of wil zijn: er is altijd wel wat te doen. Dan ben je goed bezig voor een ander en tegelijkertijd voor jezelf!