Jilzi Boekentip – Vertroostingen

Elke leven is onvoorspelbaar en vol met voorspoed en tegenslagen. Met een beetje geluk meer voorspoed dan tegenslag. Maar rimpelloos zal het nooit zijn. Als het meezit is de weg van het leven redelijk goed begaanbaar en vliegen we niet uit onverwachte bochten. De kunst van het leven bestaat erin om aan de goede kant van de weg te blijven. Daar waar de weg goed begaanbaar en veilig is. Maar wat als het leven toch anders loopt dan je zou willen. Als je onverwacht uit de bocht vliegt en tegenslag ineens de boventoon voert? Wat helpt je als echt in de misère zit?

Dirk De Wachter is psychiater, psychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de K.U. Leuven. Als dokter is hij opgeleid om mensen in moeilijke situaties bij te staan, ze te gidsen en een helpende hand te bieden.
Pas toen het noodlot bij hemzelf toe sloeg, realiseerde hij zich echt wat dat betekent.

Hierdoor ging hij op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat doen we wanneer het noodlot ons treft? Waar vinden we troost?

Toen de dokter die anderen altijd helpt, hoorde dat hij levensbedreigend ziek was, leek hij even in een afgrond te storten. Toch gebeurde dat niet. Zijn geliefden hielden hem stevig vast, waardoor hij niet over de rand viel. Dat voelde voor hem zo wezenlijk. Het was voor hem een diepmenselijke ervaring om in een moeilijke situatie gedragen te worden door zijn naasten. Maar ook kreeg hij veel steun van mensen die verder van hem af stonden. Dat zette hem aan het denken.
Het tonen van kwetsbaarheid bleek een krachtige verbinding te leggen met zijn omgeving. Dat voorkomt dat je eenzaam afglijdt in het ravijn van duisternis en wanhoop, zo beschrijft hij. Gesproken en geschreven boodschappen, ook via social media, verwarmden zijn hart en gaven hoop. Ook vond hij troost in bepaalde boeken en gedichten: in woorden dus.

Daarom besloot hij, toen het eenmaal beter met hem ging, zelf een troostend boek te schrijven: Vertroostingen. In dit persoonlijke boek onderzoekt Dirk De Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Dat zit in kunst, in natuur, in schoonheid, in gedachten en rituelen, maar vooral: in de ander. Een boek vol overpeinzingen over troost, de menselijke conditie en zingevingskwesties. Zo hoopt hij mensen een steuntje in de rug te geven op het moment dat ze het nodig hebben. Precies zoals hij dat zelf ook heeft gevonden in moeilijke tijden.

Vertroostingen is een boek voor iedereen die nadenkt over zingeving, verbinding, gezien worden en natuurlijk over troost. Veel mensen zullen herkenbaarheid en kracht vinden in dit bijzondere boek. Dat kunnen we allemaal wel eens gebruiken.

Vertroostingen
Auteur: Dirk de Wachter
Ean: 9789401489614
Prijs: 24,99 E-book €13,99
www.lannoo.be