Boekentip – Kruip nooit achter een geranium

Elke maand vind je ter lering en de vermaak op jilzi een boekentip. Dat kan variëren van kookboeken tot leesboeken, van hobbyboeren tot kijkboeken. Er komt van alles aan bod.

Deze maand: Kruip nooit achter een geranium

De auteur van dit boek leefde bijna 30 jaar in de hoogste versnelling. Een drukke baan, een druk gezin en een druk sociaal leven. Op het moment dat ze vijftig werd realiseerde ze zich dat ze niet meer bij de jongere mensen hoort. Is ze dan nu oud? En nu dan?

In de vorige eeuw was dat een spookbeeld. De kinderen waren het huis uit, je had geen baan en geen uitgebreide schare vriendinnen, geen doel.
Als je nu vijftig wordt, ziet de toekomst er heel anders uit: de zeventigplussers om ons heen staan midden in het leven.

Ze genieten met volle teugen van hun vrijheid. Ze zijn verlost van de zorg voor hun kinderen en verlost van bewijsdrift. Ze hebben talloze bezigheden, een groot sociaal netwerk en nemen een nieuwe knie als dat nodig is.

Een beetje gechargeerd wellicht, maar het geeft wel aan dat alles mogelijk is, ook als je ouder wordt. Juist dan!

In dit boek gaat Barbara van Beukering (journalist, oud-hoofdredacteur van o.a. Het Parool) op zoek naar de eerste generatie vrouwen die oud wordt zonder oud te zijn.
Ze houdt zichzelf en haar rolmodellen van de huidige generatie zeventigers een spiegel voor: hoe is de vrouw van boven de vijftig veranderd in de afgelopen honderd jaar? En hoe kun je met die kennis een leuk (én gezond, sociaal, geestig, geliefd, slim en mooi) oud mens worden?

Op haar zoektocht gaat Barbara Beukering in gesprek met inspirerende vrouwen als Neelie Kroes (76) die zich sterk maakt voor het vrouwenquotum. Marjan Berk (85) trekt met haar nieuwe roman het hele land door om lezingen te geven, terwijl Ans Markus (71) druk is met het voorbereiden van een nieuwe expositie. Olga Zuiderhoek (71) heeft een hoofdrol in een nieuwe televisieserie en Hedy d’Ancona staat weer op de barricaden, ditmaal tegen de vooroordelen over ouderen.

Al deze vrouwen zijn weliswaar ouder, maar ze verkeren niet in de veronderstelling dat ze dan maar de hele dag koffie moeten drinken in een bloemetjesjurk. Allemaal werken ze nog, ook al zijn ze de pensioengerechtigde leeftijd al lang voorbij. Het zijn vrouwen die er goed uitzien en actief zijn op meerdere vlakken. Ze laten zich nog steeds gelden! Inspirerende voorbeelden voor andere vrouwen die in de tweede helft van hun leven. Misschien wel de beste helft.

Een heerlijk vlot geschreven boek dat het achterhaalde beeld van de “afgeschreven oudere” even lekker op zijn kop zet. Inspirerend en hoopvol.

De belangrijkste les: blijf actief, blijf je hersens prikkelen en kruip nooit achter een geranium!

Kruip nooit achter een geranium

Barbara van Beukering
Prijs € 20,99
ISBN: 9789000353507
Uitgeverij Spectrum