Zes verfrissende tips voor verkoeling!

De zomer is begonnen!

Sinds 2018 hebben we vijf hittegolven meegemaakt, met momenten waarop het kwik boven de veertig graden steeg. Die hele warme dagen kunnen best voor wat ongemakken zorgen.

Met deze verkoelende tips kom je de warme dagen toch fris en fruitig door.

1. Drink voldoende

Het is altijd belangrijk om veel te drinken, zeker wanneer het warm is en je dus meer transpireert. De aanbevolen hoeveelheid is 7 tot 10 glazen per dag. Op hele warme dagen liefst nog meer. Dat hoeft niet alleen water te zijn. Neem voor de afwisseling bijvoorbeeld (ijsgekoelde) thee of koffie, water met citroen of een blaadje munt. Ook warme koffie of thee vullen de vochtreserves aan. Vermijd zoveel mogelijk alcohol op deze dagen, dat onttrekt juist vocht aan je lichaam.

Bekijk hier onze tips om meer water te drinken

2. Pas je eten aan

Als het heel warm is, is je eetlust vaak ook wat minder. Toch is het belangrijk om wel voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, juist op warme dagen die een behoorlijke aanslag op je lijf kunnen zijn. Kies voor kleine of lichte maaltijden met een hoog vochtgehalte zoals rauwe groenten, aangevuld met en verfrissend dessert of tussendoortje zoals yoghurt, vers fruit, een smoothie of (water)ijs. IJs kun je overigens heel makkelijk zelf maken. Blend wat fruit tot een gladde massa en schenk dit in een ijsvormpje. Vier uur later is het genieten van een lekker, verkoelend én gezond ijsje!

3. Leg een koude handdoek om je polsen of in je nek

Je hebt vast wel eens gezien dat sporters een handdoek in hun nek leggen. Dat doen ze niet (alleen) voor de show. Omdat de bloedvaten in je nek en polsen zich net onder de huid bevinden, spelen deze goed doorbloede plekken een grote rol in de warmteverdeling van je lichaam. Het verkoelen van je nek en polsen is daardoor een hele goede manier om je lichaam te verfrissen.

4. Hou de warmte buiten

Zorg dat je plekken waar de zon naar binnen schijnt afschermt door de gordijnen te sluiten of zonwering omlaag te doen. Houd ook de ramen dicht op de hete momenten. Zet in de vroege ochtend en in de avond, de wat koelere momenten, juist alles tegen elkaar open. Zo houdt je warmte buiten en laat je koelte binnen.

5. Gebruik zo min mogelijk elektrische apparaten

Electrische apparaten produceren warmte. Niet bevorderlijk als je probeert af te koelen op een warme dag. Laat de stofzuiger, vaatwasser en wasmachine dus een dagje uit. Een ventilator kan wel, maar ga niet in de tocht van het apparaat zitten. Zo voorkom je dat je een stijve nek krijgt.

6. Maak je niet te druk…

De laatste tip van het lijstje: maak je niet te druk en accepteer dat het een warme periode is. Doe iets lichts en makkelijks aan, zoek een plekje in de schaduw of blijf binnen. Pak een boek of iets anders waar je plezier aan beleeft en relax. Dat kost het minste energie en helpt je het beste door de warme dagen.