Boekentip – Ik wou dat ik een vogel was

Een natuurgedicht voor elke dag van het jaar

tere kleuren
zoete geuren
lenteluchtjes bloesemzuchtjes
zelfs met mijn ogen dicht
is de lente licht

Mieke van Hooft
-Lentelicht-

Dit is echt een bijzonder fijn boek waar je oog maar op blijft vallen. Het is niet alleen een indrukwekkende bloemlezing met maar liefst 366 gedichten over de natuur: één voor elke dag van het jaar, inclusief schrikkeldag. Het is ook een kijkboek vol geweldige illustraties waarin de natuur centraal staat.

Het boek is ingedeeld per maand. Zowel de gedichten als de illustraties sluiten aan bij de tijd van het jaar. Het geeft een prachtig beeld van alle seizoenen. In de wintermaanden zie je sneeuw, wintervogels, donkere luchten en kale bomen. In de herfst dwarrelen er herfstblaadjes, zie je mist, storm, regen en prachtige herfstkleuren. De lente is een explosie van bloesem, bloemen en ontluikende kleuren. De zomer is licht, zwoel en vrolijk. Alleen al door te kijken naar de illustraties, trekt het hele jaar aan je voorbij.

Het boek is echt een bloemlezing (letterlijk en figuurlijk met de natuur als thema) van de Nederlandse poëzie met veel bekende namen zoals Imme Dros, Martinus Nijhoff, Willem Wilmink, Herman Gorter, Rutger Kopland, Judith Herzberg Lucebert, Theo Olthuis, J. Bernlef. Maar ook minder bekende dichters die over de natuur schrijven krijgen een plekje. Dat levert een hele mooie collectie gedichten die variëren van kort, grappig lichtvoetig en vrolijk tot lang, serieus en dubbelzinnig.

De illustraties zijn lief, grappig, mooi en sprankelend. Dat alles maakt dit boek leuk voor jong en oud. Mocht je geen liefhebber van poëzie zijn, dan word je dat vanzelf van dit boek.

Dit is weer typisch zo’n boek dat je er soms even bij pakt om doorheen te bladeren en paar gedichten te lezen. Of je trakteert jezelf elke dag op één gedicht. Dan heb je er het hele jaar rond plezier van. Over trakteren gesproken. Vanwege de geweldige vormgeving en prachtige inhoud is dit mooie dikke boek het bij uitstek geschikt om cadeau te geven aan iemand anders of aan jezelf.

Een moedervis schold eens op haar gup
Ik kan haast niks verstaan van jouw geblub
Maar dat is op zichzelf beschouwd niks nieuws
Je vader blubde ook zo binnenskieuws

Kees Torn
-blub-

Ik wou dat ik een vogel was

Auteur: Diverse auteurs
Illustraties: Frann Preston Gannon
EAN: 9789021679976
Prijs: 39,99