Kruidenthee

Kruidenthee is niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond. Verse kruiden en specerijen kunnen helpen tegen uiteenlopende kwaaltjes als verkoudheid, keelpijn of een droge hoest. Ze kunnen ook een rustgevende werking hebben en dus helpen om te relaxen of beter te slapen.

Supergezond

Op Ikaria, de Griekse Blue Zone, drinken mensen dagelijks verse kruidenthee. Mensen plukken de wilde kruiden in de natuur om er thee van te maken. De verse kruiden bevatten veel antioxidanten en hebben een ontstekingsremmende en vocht afdrijvende werking, wat mogelijk het geringe aantal hartpatiënten en mensen met dementie in dit gebied verklaart.

Elk kruid heeft zo zijn eigen gezondheidsvoordelen.

Zo drinken Ikarianen cichoreithee voor de energie, rozemarijnthee voor de huid en de spijsvertering, tijmthee tegen allergieën en hoest, saliethee om te ontspannen, tegen verkoudheid en als natuurlijke Viagra. De meest gangbare thee op Ikaria is bergthee, gemaakt van de Sideritis syriaca ofwel ijzerkruid. Al sinds mensenheugenis wordt het gebruikt als een natuurlijke remedie bij verkoudheid. Buiten het feit dat deze thee rijk is aan ijzer en antioxidanten, is de Griekse bergthee ook ontstekingsremmend en goed voor de spijsvertering.

Zelf maken

Bergthee en veel andere soorten heilzame kruidenthee zijn te krijgen bij theespecialisten of bij reformwinkels. Maar het is net zo makkelijk, snel en gezond om zelf kruidenthee maken. Kies je favoriete kruiden en/of specerijen en voeg kokend water toe. Zo simpel is het. Salie, munt, citroen, gember, kurkuma, tijm, steranijs of kaneelstokjes lenen zich hier bijvoorbeeld uitstekend voor, alleen of in combinatie met elkaar.

Een van de bekendste combinaties is die van een takje munt, een schijfje citroen en een schijfje gember: een boost voor je smaakpapillen en je gezondheid.

De goede ingrediënten in verse kruidenthee werken het beste als je de thee niet net voor, tijdens of na de maaltijd drinkt. De reden hiervoor is dat de kruidenthee je maagsappen verdunt en dat brengt je spijsvertering uit balans. Dat is zonde. Maar ruim voor of een uurtje na de maaltijd kan een kop verse kruidenthee wonderen doen.