Boekentip – De gezondste opa van Europa

Wist je dat als een vijftigjarige met diabetes 2 wordt geconfronteerd, er 8 jaar van zijn levensverwachting af gaat? Kun je nagaan wat het betekent voor de levensverwachting van een kind met deze diagnose.

Uit Europees onderzoek blijkt dat 25% van de Nederlandse kinderen momenteel overgewicht heeft. Over het algemeen kun je deze kinderen niet verwijten dat ze dik zijn, zij eten gewoon wat voorhanden is of wat hen wordt voorgeschoteld door hun ouders, op school of in de winkel. Variërend van snoep tot kant-en-klaarmaaltijden tot frisdrank.

Allemaal geen gelukkige keuzes om een kind gezond groot te laten worden, deze suikerbommen. We hebben suiker, een zeer schadelijke stof, uitgekozen om kinderen (letterlijk) mee zoet te houden, Jengelende kinderen geef je een snoepje. Niet erg voor een keer. Maar kinderen zullen altijd verlangen naar meer.

William Cortvriendt is arts en propageert sinds jaar en dag een gezonde levensstijl bij volwassenen via zijn boeken en de televisieserie Hoe word je 100.

Tot zijn vrouw op een dag zei: “Je vertelt je verhaal vooral aan mensen die al een half leven achter de rug hebben. Je gaat pas echt verschil maken als je de jeugd bereikt.”

Zo gezegd, zo gedaan. Samen met bekende kinderboekenschrijver Erna Sassen maakte hij een aansprekend kinderboek met prachtige illustratie van Geert Gratama.

Spelenderwijs gezond

Het boek De gezondste opa van Europa maakt kinderen spelenderwijs bewust van het belang van goede voeding en beweging. Het verhaal speelt in op de emotie dat het heel rot is als je overgewicht hebt en je daardoor beperkt bent in je doen en laten in het dagelijks leven.

Het boek gaat over opa John die een varkentje heeft gekocht en daar een schoonheidswedstrijd mee wil winnen. Zijn plan is om het beestje lekker vet te mesten zodat hij mooi rond en schattig wordt. Zijn kleindochter Maaike maakt zich zorgen. Tegelijkertijd met het varken, mest opa John zichzelf ook vet. Volgens haar kan opa beter mikken op een ander soort wedstrijd. Iets met sport of zo? Het is toch helemaal niet gezond en leuk om dik te zijn?

Helemaal niet moeilijk

De gezondste opa van Europa leert kinderen zelf na te denken over een gezonde levensstijl, zodat ze zelfs hun ouders kunnen aanspreken op minder gezonde keuzes. Een gezonde levensstijl is helemaal niet moeilijk of vervelend, maar gaat juist over ontspanning, sociale contacten, volop kunnen spelen en lekker eten. Dingen die gezond zijn, zijn vaak ontzettend leuk en helemaal niet moeilijk. Vers fruit is bijvoorbeeld altijd binnen handbereik en makkelijk klaar te maken.

Hopelijk helpt dit boek (groot)ouders en kinderen een stapje op weg naar een gezond en heel vrolijk leven.

William Cortvriendt is arts en auteur van diverse bestsellers over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte. In 2016 schokte hij de medische wereld door in de zes miljoen keer bekeken televisieserie Hoe word ik 100 aan te tonen dat de voordelen van de door hem geadviseerde gezonde leefstijl niet alleen theoretisch zijn maar daadwerkelijk effect hebben in de praktijk.

De gezondste opa van Europa

Auteurs: Erna Sassen en William Cortvriendt
Illustraties: Geert Gratama
EAN 9789492798381
Prijs € 15,-
Uitgeverij Lucht