Dit is waarom jij je goede voornemens dit jaar wél vol gaat houden!

Je kent het vast wel. Aan het eind van het jaar bedenk je een aantal goede voornemens voor jezelf. Wat aandachtspunten waarmee je jezelf wil verbeteren, om je nog beter in je vel te laten zitten. Tot het halverwege februari is, en je je beseft dat die voornemens alweer in de prullenbak zijn beland. Zo ver gaat het dit jaar zeker niet komen, want dankzij deze 5 tips zijn je voornemens wel een langer leven gegund.

5 Tips om vol te houden

 1. Doe het in kleine stappen!
  We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Een leefstijlverandering werkt enkel en alleen als je het in kleine stappen doet. Wil je minderen met alcohol drinken? Probeer dat dan eerst te beperken tot het weekend en stop er dan bijvoorbeeld doordeweeks mee. Zo voorkom je een plotselinge terugval in de gewoonte. Hetzelfde geldt als je bijvoorbeeld het doel stelt om tienduizend stappen per dag te zetten. Kies je ervoor om dat eerst maar drie tot vier dagen per week te doen, dan is een dag overslaan geen reden om direct bij de pakken neer te zitten. Met kleine stappen kom je het verst!
 2. Creëer haalbare doelen!
  Zorg dat je haalbare doelen creëert, want dan is de kans van slagen namelijk veel groter! Wat heb jij voor jezelf op de planning staan? Als je het haalbaar houdt gaat het je dit jaar sowieso lukken! Daar hoef je niet aan te twijfelen. Terugvallend op de eerste – en naar onze mening de meest waardevolle – tip: ook kleine stappen zijn progressie. En dat is juist waar je op de lange termijn het meeste resultaat ziet. Door je doelen haalbaar te houden, is de kans groter dat je met deze doelen verdergaat! Waar wacht je nog op? Ga ervoor!
 3. Werk samen!
  Waarom iets alleen doen als het ook samen kan? Een vriend(in) kan je net de juiste duw in de goede richting geven! Draai je je normaal gesproken in de ochtend nog eens om, in plaats van te gaan bewegen? Dan heb je een vriend(in) die je letterlijk en figuurlijk uit je bed kan trekken! En dat geldt natuurlijk ook andersom. Zo zorg je voor elkaar en houd je elkaar scherp. Zo worden jullie in 2023 allebei de beste versie van jezelf! En zeg nou eerlijk: wie wil dat nou niet?
 4. Belonen!
  Een weekendje weg, een bezoek aan een concert van je favoriete artiest of een ander mooi cadeau voor jezelf: door jezelf te belonen help je jezelf in het bereiken van je doelen! Ga niet bij de pakken neer zitten als je “faalt”, maar probeer het opnieuw en ga ervoor! Hoe mooi is het als je jouw goede voornemens kunt belonen met iets wat je heel graag wilt? Belonen werkt beter dan straffen: in plaats van in mineur zijn door iets niet te doen, kun je gemotiveerd blijven. Dat is iets fijns om naar uit te kijken!
 5. Hou een dagboek bij!
  Een dag vol voldoening: dat is waar je op terugkijkt als je aan het eind van de dag je takenlijstje hebt afgewerkt. Nee, je hoeft echt niet dagelijks een bladzijde vol te schrijven over je progressie, maar een klein dagboekje, of een bulletjournal, helpt je om je doelen binnen handbereik te houden. Zo verlies je ook het overzicht niet. Laten we van 2023 een jaar maken vol met groene vinkjes, gewoon omdat je ervoor bent gegaan. Hoe mooi is het als je aan het eind van dit jaar door je bulletjournal bladert en ziet hoe goed je al je doelen hebt volgehouden?

Uit onderzoek blijkt dat het 66 dagen duurt om een gewoonte aan te leren. Juist nu is het moment om door te pakken! Voor je het weet zijn je goede voornemens een onderdeel van je dagelijks leven!

Investeer nu je waardevolle tijd in je goede voornemens, dan zal het met de dag gemakkelijker worden!