Koriander

Koriander is een kruid met een hele uitgesproken smaak. Het wordt veel als smaakmaker gebruikt in uiteenlopende gerechten als soepen, curry’s en sauzen. Het is afkomstig van de Coriandrum sativum-plant en is familie van peterselie, wortelen, pastinaak, anijs en venkel.

De stengels en blaadjes lijken sterk op de kruiden peterselie, selderij of maggi-kruid. Bij twijfel hoef je alleen maar even een blaadje fijn te wrijven tussen duim en wijsvinger, dan ruik je meteen met welk kruid je te maken hebt. Zo goed als de hele korianderplant is eetbaar, maar met name de blaadjes en de zaadjes, ook bekend als ketoembar, worden gebruikt in de keuken.

Veel mensen zijn dol op de smaak van koriander. Maar zo’n één op de tien mensen vindt het echt niet lekker, omdat ze een zeepsmaak ervaren. Volgens sommigen is dat erfelijk en heeft het iets te maken met bepaalde eiwitreceptoren in de smaakpapillen. Anderen beweren dat het kwestie van wennen is. Hoe dan ook, de frisse smaak die koriander aan eindeloos veel gerechten kan geven, wordt in heel veel internationale keukens juist gewaardeerd.

Het wordt dan ook veelvuldig gebruikt in o.a. de Mexicaanse, Noord-Afrikaanse, Arabische en Aziatische keuken. In Europa wint het kruid de laatste decennia ook enorm aan populariteit.

Gezonde smaakmaker

Behalve een echte smaakmaker is het groene kruid ook gezond. Koriander kan de bloedsuikerwaarde verlagen door activering van bepaalde enzymen. Het is zelfs zo krachtig dat mensen met erg lage bloedsuikerwaarden er een beetje voorzichtig mee moeten zijn. Goed om te weten.

Koriander zit vol met antioxidanten die immuniteit-bevorderende, kanker- en ontstekingsremmende en neuro beschermende effecten hebben. Het kan je hart beschermen door de bloeddruk en het ‘slechte’ LDL-cholesterol te verlagen, terwijl het ‘goede’ HDL juist toeneemt. De antioxidanten in koriander kunnen hersenontsteking verminderen, het geheugen verbeteren en angstklachten verminderen.

Koriander kan helpen bij vervelende spijsverteringsklachten zoals een opgeblazen gevoel en onrustige darmen. Koriander heeft antimicrobiële effecten die tegen voedselvergiftiging en ziekteverwekkers zoals salmonella kunnen werken en het bevat antioxidanten die de huid kunnen beschermen tegen veroudering, zonschade of huiduitslag.

Koriander is dus een geurig, antioxidantrijk kruid met vele toepassingen in de keuken en met meerdere heilzame gezondheidseffecten. Een pareltje dus.