Vind je Ikigai

Vind je Ikigai

Er knaagt iets aan je. Je voelt dat er meer moet zijn in het leven dan het dagelijkse ritme en de routines. Klinkt herkenbaar? Misschien heb je de term ‘Ikigai’ al wel eens gehoord. Afkomstig uit Japan, is Ikigai een concept dat je kan helpen bij het vinden van een levensdoel waar je echt een gevoel van voldoening door krijgt. Maar wat betekent het nu precies? En hoe vind je dan jouw Ikigai? Daar vertellen we je in dit artikel meer over.

Wat is Ikigai

Ikigai is een eeuwenoud concept dat zijn oorsprong vindt in Japan. Letterlijk vertaald betekent het “een reden van bestaan” of “een reden om ‘s ochtends op te staan”. Terwijl in het Westen de nadruk vaak ligt op individueel succes en prestaties, benadert Ikigai het leven vanuit een holistischer perspectief. Het gaat niet alleen om wat je bereikt, maar ook om wat je betekent voor anderen, wat je met passie doet en wat je vreugde brengt. In de Japanse cultuur, vooral op het eiland Okinawa – bekend om zijn grote aantal honderdjarigen – wordt Ikigai gezien als een geheim voor een lang, gelukkig en betekenisvol leven. Het is een levensfilosofie die niet alleen focust op persoonlijke voldoening, maar ook op de rol die we spelen in het grotere geheel van de gemeenschap. De principes van Ikigai vertonen sterke gelijkenissen met de levensstijl van de Blue Zones, waar mensen buitengewoon lang en gezond leven.

Hoe vind je je Ikigai

Wanneer je aan het begrip ‘Ikigai’ denkt, kan het beeld ontstaan van een diepe, mystieke zoektocht naar levensdoel en passie. Maar in werkelijkheid is het niets anders dan het kruispunt vinden van waar je goed in bent en wat je graag doet. Start bijvoorbeeld door eens diepgaand te reflecteren op je vaardigheden en passies. Pak een rustig moment, zet een kop koffie of thee en denk na over waar je ogen van gaan stralen en waarvan anderen zeggen: “Wow, jij bent hier echt goed in!”. Dat kan iets eenvoudigs zijn als koken, of misschien ben je wel een kei in het oplossen van complexe vraagstukken.

Oefening om je Ikigai te achterhalen

Stel jezelf de vraag: “Waarom doe ik wat ik doe?” Het eerste antwoord is slechts het topje van de ijsberg. Achter elk antwoord schuilt namelijk een diepere betekenis. Dus nadat je je eerste ‘waarom’ hebt beantwoord, vraag dan opnieuw “waarom?” aan jezelf. Doe dit vijf keer achter elkaar. Dit dwingt je om dieper na te denken over je drijfveren en kan verrassende inzichten opleveren.

Koppel je Ikigai aan de praktijk

Nu je de diepere drijfveren hebt verkend, is het tijd om ze te koppelen aan wat je in het dagelijks leven doet. Pak een vel papier en maak twee kolommen. In de eerste kolom noteer je activiteiten waarvan je energie krijgt en waar je echt van geniet. Dit hoeft niet per se werk gerelateerd te zijn. Misschien is het een hobby, zoals tuinieren, of het organiseren van evenementen voor vrienden en familie.

In de tweede kolom schrijf je activiteiten op waar je goed in bent en waarover je vaak complimenten krijgt. Leg het papier nu een dag opzij. Kijk er morgen opnieuw naar en zoek naar overlap tussen de twee kolommen. De activiteiten die in beide kolommen voorkomen, zijn potentiële aanwijzingen naar je Ikigai.

Het daadwerkelijk vinden van je Ikigai is een proces. Geef jezelf de tijd en ruimte om te experimenteren, te reflecteren en te groeien. En vergeet niet: jouw Ikigai kan evolueren naarmate je verder komt in het leven.

Toepassen van Ikigai in het dagelijks leven

Met deze inzichten ga je verder. Denk aan de momenten waarop je zo in een activiteit opgaat dat je alles om je heen vergeet. Dat gevoel? Dat is een teken aan de wand. Maar je Ikigai wordt nog concreter als je dit koppelt aan mogelijkheden om er je brood mee te verdienen. Nu hoef je natuurlijk niet direct je baan op te zeggen, maar speel met het idee. Hoe zou het zijn als je doet wat je écht leuk vindt en er ook nog eens voor betaald wordt? En wat als dit ook nog eens bijdraagt aan een groter goed? Door op deze manier te spelen met gedachten, te experimenteren en te reflecteren, kom je stapsgewijs dichter bij jouw persoonlijke Ikigai. En wie weet, misschien leidt dit pad je wel naar plekken waarvan je nooit had gedacht dat je er zou komen.

Vind die sprankel die je elke dag opnieuw energie geeft

Ook de kleine stapjes tellen!

Het draait allemaal om het zoeken naar kleine kansen in je dagelijks leven. Als tekenen jouw passie is, waarom begin je dan niet elke ochtend met een snelle schets voordat je aan je dag begint? Of misschien kun je tijdens je lunchpauze een rustig plekje vinden om je creativiteit de vrije loop te laten. Je zult merken dat, zelfs met zo’n kleine toevoeging, je dag een nieuw gevoel van doel en voldoening krijgt.

Of misschien is muziek je ding. Vroeger speelde je piano en de laatste keer dat je het deed, lijkt een eeuwigheid geleden. Waarom niet die oude vaardigheid weer oppakken? Zelfs als het maar 10 minuten per dag is, zul je het gevoel hebben dat je een stukje van jezelf terugvindt dat je misschien was vergeten.

Je hoeft niet je hele leven om te gooien om je Ikigai te vinden en te omarmen. Het gaat erom deze passies en verlangens te integreren in de alledaagse momenten. Maak tijdens je avondwandeling foto’s als fotografie je interesseert. Schrijf korte verhalen of gedichten als je een pauze neemt van je werk. Laat jezelf herinneren aan wat je vreugde en voldoening geeft.

Zo zie je maar, het toepassen van Ikigai in je dagelijks leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door te luisteren naar wat je hart je vertelt en ruimte te maken voor je passies, kun je een leven vol betekenis en voldoening leiden.

Het effect dat Ikigai heeft op je mentale en fysieke gezondheid

Merk je dat je soms met een zwaar gemoed de dag begint, of dat je lichaam protesteert als je uit bed stapt? Misschien denk je dat het komt door de drukte van het dagelijks leven of gewoonweg het ouder worden. Maar stel je voor dat de weg naar een verjongd gevoel zowel mentaal als fysiek niet ligt in een nieuw dieet of een streng fitnessregime, maar in het vinden en naleven van je Ikigai. Door je te richten op datgene wat je hart sneller doet kloppen, wat je met passie vervult, kun je een opmerkelijke transformatie in je welzijn ervaren.

Minder stress, meer geluk

Het is fascinerend hoe het volgen van je Ikigai kan leiden tot een helderdere geest en een veerkrachtiger lichaam. Als je oprecht doet wat je liefhebt, reduceer je stress en angstgevoelens. Dat constante gevoel van ‘op je tenen lopen’ maakt plaats voor een diepe innerlijke rust. Bovendien kan het beoefenen van een passie – of het nu dansen, tuinieren of schilderen is – ook fysieke voordelen met zich meebrengen, zoals verbeterde mobiliteit of zelfs een betere nachtrust. Dus voordat je je inschrijft voor die nieuwe pilatesles of die strenge sapkuur overweegt, kijk eens naar binnen en vraag jezelf af: “Wat is mijn Ikigai?” Het antwoord kan zomaar de sleutel zijn tot een gezonder en gelukkiger leven.

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.

Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informerende artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!