Jilzi - Hoe belangrijk is mentale gezondheid voor het lichaam?

Hoe belangrijk is mentale gezondheid voor het lichaam?

Als je elke dag genoeg beweegt en er een gezond voedingspatroon op nahoudt, dan heb je voor je lichaam al een heel belangrijke basis voor een goede gezondheid te pakken. Met een goede mentale gezondheid zet je de volgende stap in het gezond blijven. Want die mentale gezondheid is net zo belangrijk in dat gehele proces.

Mentale gezondheid gaat over hoe we denken en hoe we ons voelen. Wie mentaal gezond is, is volgens de WHO iemand die stress goed kan verwerken, hun doelen weten te bereiken en bijdraagt aan de gemeenschap. Het brein staat veel dichter in contact met het lichaam dan we wellicht denken. Ze werken als het ware op elkaar in. Een goede mentale gezondheid is dan ook cruciaal om je in de algemene zin ‘gezond’ te noemen.

Optimisme

Het is daarom belangrijk om optimistisch te zijn. Je bent optimistisch als je uitgaat van een goede uitkomst, in plaats van een slechte. Optimisme blijkt een flinke invloed te hebben in het gezond oud(er) worden.

Hoe komt dat? Optimisten geven meer om hun lichaam en gezondheid, blijkt uit dit onderzoek. Ze sporten meer, eten gezonder en letten over het algemeen beter op hun gezondheid. Dat is op z’n plaats weer goed voor het immuunsysteem, een verlaagde kans op hart- en vaatziekten en een lagere kans op depressies. Optimisme blijkt dus de basis voor een gezonde leefstijl!

Trauma’s

Optimisme is niet altijd makkelijk. Volgens dit onderzoek dragen veel mensen trauma’s met zich mee. Deze kunnen zorgen voor klachten, vooral omdat ze ook als het ware ‘vastzitten’ in je lichaam. Deze trauma’s kunnen bijvoorbeeld onverwerkte emoties zijn uit je jeugd. Mohammed Boulahrir schreef hierover in zijn boek: ‘Emotionele gezondheid’. Hij is natuurgeneeskundige en studeerde klinische psychoneuro- immunologie. Hij schrijft in zijn boek: “Alles wijst duidelijk één kant op: je emoties zijn bepalend voor je lichamelijke gezondheid én je mentale veerkracht. Sommige emoties zorgen ervoor dat de energie in je lichaam minder goed stroomt. De energieblokkades die daardoor ontstaan, maken je langzaam ziek.”

Neem het serieus en ga op zoek naar een oplossing om dit te verwerken. Juist door de connectie van de geest ten opzichte van het lichaam goed te begrijpen, kun je hier iets aan doen.

Stress

Een andere belangrijke factor in de rol van mentale gezondheid in het gezond ouder worden, is het verwerken van stress. Ook Boulahrir schrijft erover in zijn boek. Je kunt aanleg hebben voor het presteren onder druk en het wegwerken van stress, maar je kunt ook de tijd nemen om stress uit je lichaam te laten verdwijnen.

Neem eens de tijd om te mediteren of zoek op een andere manier naar innerlijke rust. En weet je niet waar je moet beginnen? Wij schreven een mooi artikel over de eerste stap naar je dagelijkse portie zen.

Een andere manier om tot rust te komen is het opzoeken van de natuur. Door twintig minuten in de natuur te wandelen kun je volgens dit onderzoek er al voor zorgen dat je stressniveau omlaag gaat.

Kleine moeite: groot resultaat!

Ikigai

Dan is er nog je ikigai: volgens inwoners uit Japan betekent dat het zoeken naar het doel van jouw leven. Het vinden van dat doel kan van grote invloed zijn op jouw mentale, en dus ook jouw lichamelijke gezondheid. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die er een duidelijk doel in hun leven op nahouden, een verminderde kans hebben op ziektes, beter om kunnen gaan met stress en dus een langer en gezond leven kunnen leiden.

We spreken veel over lichamelijke gezondheid: het vele bewegen en het binnenkrijgen van gezonde voeding zijn uiteraard enorm belangrijk in de route naar het gezond oud worden. Maar de mentale gezondheid, die wordt misschien wel onderschat.

Een gezonde geest betekent niet altijd een gezond lichaam, maar het is wel een belangrijke stap daar naar toe.