Jilzi - Boekentip Violeta Roman door Isabel Allende

Jilzi Boekentip – Violeta

Isabel Allende is een van de meest gelezen en geprezen auteurs ter wereld.

In 1982 veroverde ze de wereld met haar debuutroman ‘Het Huis met de Geesten’, een ongekend mooie en meeslepende familiekroniek die zich over vier generaties uitstrekt. Van het begin van de 20ste eeuw tot de jaren zeventig, toen in Chili het bewind van president Salvador Allende door de militairen omver werd geworpen. Daarna schreef ze nog ruim twintig boeken die allemaal aansloegen bij het grote publiek. Isabel Allende staat bekend om haar meeslepende fictie die geschiedenis, magisch realisme en diepgaande personages.

Een van haar meest recente werken is Violeta. Dit boek neemt lezers mee op een meeslepende reis door de levens van verschillende personages en weeft hun verhalen samen in een kleurrijk en emotioneel web van liefde, verlies en doorzettingsvermogen.

Het verhaal draait om Violeta, een jonge vrouw met een uitzonderlijk muzikaal talent en een hartstochtelijke ziel. Ze groeit op in het bruisende en turbulente Chili van de 20e eeuw, een tijdperk dat wordt gekenmerkt door politieke onrust en maatschappelijke veranderingen.

Violeta del Valle

Violeta del Valle komt ter wereld op een stormachtige dag in 1920, als eerste meisje in een gezin met vijf onstuimige broers. Haar leven wordt vanaf het begin gekenmerkt door buitengewone gebeurtenissen. De schokgolven van de Eerste Wereldoorlog zijn nog steeds voelbaar als de Spaanse griep de kusten van Zuid-Amerika bereikt, bijna precies op het moment van haar geboorte. Dankzij de vooruitziende blik van haar vader komt het gezin ongeschonden door de crisis.

Maar al gauw volgen er nieuwe problemen. De Grote Depressie verstoort het luxueuze leven in de grote stad dat Violeta tot dan toe heeft gekend. Haar familie verliest alles en moet zich terugtrekken in een afgelegen deel van het land. Daar wordt Violeta volwassen en ontmoet ze haar eerste minnaar.

In een brief aan iemand van wie ze zielsveel houdt, schrijft Violeta over de armoede en voorspoed, de verliezen en vreugdes, en over de grote liefdes van haar leven en het verwoestende liefdesverdriet dat daarna kwam. Belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis hebben haar turbulente leven bepaald: de strijd voor vrouwenrechten, de opkomst en ondergang van tirannen en uiteindelijk niet één, maar twee pandemieën.

De verschillende personages in dit boek, variërend van familieleden en vrienden tot geliefden en rivalen, dragen allemaal bij aan de rijke en gelaagde wereld die Allende creëert.

Violeta laat ook de veerkracht van de menselijke geest zien en het vermogen om te overleven, te groeien en te bloeien te midden van tegenspoed. Allende weet haar personages tot leven te brengen met haar kenmerkende diepgaande karakterontwikkeling en poëtische schrijfstijl.

Kracht van de liefde

Eén van de thema’s in dit boek is kracht van de liefde van de mensen in je directe omgeving. Familie die er in goede en slechte tijden voor elkaar is. Maar ook mensen die helemaal geen familie hebben en in nood worden opgevangen door mensen die de rest van hun leven als familie blijven voelen. Hoe groot de kracht van die naastenliefde is, blijkt ook in de Blue Zones. Voor alle Blue Zoners is familie en gemeenschapszin een essentieel onderdeel van hun levensstijl. Een van de 9 redenen dat deze mensen op een gezonde manier oud worden. Ook ontspannen is één van deze aspecten. En laat het lezen van zo’n mooi meeslepend boek nou net de ultieme vorm van ontspanning zijn.

Passie, emotie en menselijke verbondenheid

Dit boek dompelt je namelijk onder in een betoverende wereld vol passie, emotie en menselijke verbondenheid. Allende’s vermogen om complexe verhaallijnen en personages te weven, gecombineerd met haar prachtige taalgebruik, maakt ook dit boek van de inmiddels 80-jarige schrijfster een meeslepende leeservaring.

Jilzi - Boekentip Violeta Roman door Isabel Allende

Violeta

Auteur: Isabel Allende
EAN: 9789028451933
Prijs: € 24,99