Jilzi - Alles over de artisjok

Artisjok

De artisjok met zijn mooie, bijzondere vorm is een smakelijke en gezonde delicatesse.
Oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, heeft de artisjok een lange geschiedenis van culinair en medicinaal gebruik.

De artisjok (Cynara scolymus) is een eetbare bloemknop die zich ontvouwt tot een prachtige paarse of groene bloem. Hoewel het uiterlijk misschien een beetje raadselachtig lijkt, is het innerlijke van de artisjok een ware bron van voedingsstoffen. Het is rijk aan vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine K, foliumzuur, magnesium en kalium. Deze combinatie van voedingsstoffen passen perfect binnen een gezonde levensstijl.

Gezonde spijsvertering

Het regelmatig eten van artisjokken kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het reguleren van cholesterolniveaus. De vezels in artisjokken ondersteunen een soepele darmwerking en kunnen helpen bij het verminderen van constipatie. Daarnaast zijn artisjokken bekend om hun lever ondersteunende eigenschappen, doordat ze de productie van gal bevorderen en de ontgiftende capaciteit van dit orgaan stimuleren.

In Nederland zijn verse artisjokken meestal verkrijgbaar vanaf het late voorjaar tot de vroege herfst, met het piekseizoen in de late zomermaanden.

Het bereiden van artisjokken mag dan misschien intimiderend lijken, eigenlijk is het heel eenvoudig. Je hoeft de artisjok namelijk alleen maar even te wassen en dan in zijn geheel een minuut of 30-40 te koken in een pan water. Je kunt een stukje van de steel afsnijden zodat de artisjok goed blijft staan.

Je serveert de gekookte artisjok in zijn geheel. Trek voorzichtig de bladeren van de artisjok los en doop de vlezige uiteinden in een heerlijke dipsaus zoals knoflookboter, yoghurtdip of olijfolie met kruiden. Schraap met je tanden het vlezige deel van de bladeren af en geniet van de smaak en textuur. Je eet de bladeren zelf dus niet op.

Het hart

Het hart van de artisjok, gelegen onder de bladeren en boven de stengel, is het meest smaakvolle deel. Verwijder de vezelige haren, de eerste keer even een gek klusje, en geniet van de zachte, romige kern die dan tevoorschijn komt. Artisjokhart kun je ook in blik of pot kopen en wordt vaak gebruikt in salades, op pizza’s of pureer ze tot een romige saus.

Dus, als je op zoek bent naar een bijzondere en gezonde groente om te serveren, dan zijn artisjokken een hele goede keus. Hun unieke smaak, gecombineerd met een schat aan voedingsstoffen, maakt ze tot een hele waardevolle groente.