Wist jij dat tuinieren veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt?
Het is tijd om naar buiten te gaan! Pak de snoeischaar en de gieter er maar bij: ontdek het tuinieren!
In landen waar mensen meer afhankelijk zijn van eigen gegroeide groente wordt er dagelijks getuinierd. Voor hen is het dagelijks een bron van beweging en tevens de basis van een dieet vol plantaardige voeding. Bewoners van deze landen blijven vaak tot in hun latere leeftijd actief bezig met tuinieren, dit zorgt er vaak voor dat deze mensen opvallend oud worden. Er zijn zo een aantal redenen te noemen waarom tuinieren een positieve invloed op je leven heeft. Allereerst is tuinieren natuurlijk gewoon een uitstekende work-out. Je hoort het goed: je hebt geen crosstrainer of gewichten nodig voor een full body work-out. De intensiteit kan je zelf bepalen. Hou je het bij het planten van wat zaadjes in de grond, of gebruik je jouw power om een volledige tuin om te ploegen? Tijdens het tuinieren train je alle belangrijke spiergroepen in je lichaam: van je benen, billen, armen, rug, schouders tot aan je buik. Wedden dat je de zak potgrond nu nog een extra keer optilt?
Last van stress? Tuinieren kan je helpen!
Jazeker: tuinieren is stressverlagend, blijkt uit dit onderzoek. Hiervoor werden twee groepen mensen onderzocht. De ene groep las dertig minuten uit een boek, terwijl de andere groep voor een half uur tuinierde. Hoewel ook bij de lezers het stressniveau daalde, waren het vooral de tuinierders die het meeste stress kwijtraakten.
Hoe kan dat? Wanneer je aan het tuinieren bent raakt ons brein afgeleid door de schoonheid van de natuur. Omdat je met iets anders bezig bent, vergeet je de stress. Op die manier heeft ons brein de tijd om zich te herstellen.
Over het algemeen heeft bezig zijn in de natuur sowieso een positieve invloed op ons bestaan: De reden daarvoor is dat natuur onze mentale gezondheid bevordert. Het biedt rust, vreugde en creativiteit.
Heb je een eigen moestuin of ben je wellicht aangesloten bij een moestuinvereniging? Dan kun je natuurlijk eten wat je kweekt! Als je tomaten en sla laat groeien, heb je al een basis voor een heerlijke salade. En wist je dat deze ook een stuk gezonder zijn uit je eigen tuin. Na de oogst verliezen groenten en fruit op weg naar de supermarkt al snel zo’n dertig procent van de aanwezige vitaminen. Door de groenten en fruit direct na het oogsten te eten, behoud je deze! Tevens is het zelf verbouwen van groenten en fruit een enorm leuke drive om veel meer plantaardige en biologische voeding te nuttigen. Jij hebt het tenslotte – met hulp van de natuur – zelf gemaakt!
En nu de zon zich vaker laat zien, krijg je daar een gratis portie vitamine D bij: nog een ideale motivatie om lekker buiten bezig te zijn! Je kunt klein beginnen, maar het ook wat groter aanpakken. En woon je in een appartement en moet je het doen met een balkon? Dan nog kan je je groene vingers goed benutten. Want ook daar zijn mogelijkheden genoeg om lekker de handen uit de mouwen te steken.
Wat dacht je bijvoorbeeld van verticaal tuinieren?
Zo beleef je het tuinieren op een heel andere manier, en het is inmiddels helemaal in! Zelfs zonder veel ruimte kun je hiermee een oase van groen creëren. In plaats van planten op de grond, creëer je zo een prachtige groene wand. Ga jij voor een verticale groene wildernis? Of voor een verticale kleurrijk feest van verschillende lente- of zomerbloeiers?