Een asperge gerecht met zalm

Asperges

Elk jaar kijken veel mensen uit naar het aspergeseizoen, omdat asperges slechts een korte periode verkrijgbaar zijn. Met name de witte asperges zijn een korte tijd verkrijgbaar: van april tot en met juni. Groene asperges zijn vrijwel het hele jaar verkrijgbaar. Het belangrijkste verschil tussen witte en groene asperges is de manier waarop ze groeien en hoe ze worden geoogst.

Witte asperges groeien onder de grond en worden geoogst voordat ze de kans krijgen om in contact te komen met zonlicht. Doordat ze niet aan zonlicht worden blootgesteld, blijven ze wit en hebben ze een zachte textuur en een milde, subtiele smaak.

Groene asperges groeien boven de grond en worden geoogst nadat ze in contact zijn gekomen met zonlicht. Hierdoor ontwikkelen ze een groene kleur en hebben ze een sterkere smaak en een stevigere textuur. Groene asperges bevatten meer voedingsstoffen, zoals vitamines en antioxidanten, omdat ze tijdens de groei meer zonlicht opnemen.

Wat is er nu precies zo gezond aan asperges?

Allereerst zijn ze rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, foliumzuur en kalium. Deze vitamines en mineralen helpen ons immuunsysteem te versterken, onze botten te ondersteunen en ons lichaam te beschermen tegen ziekten. Bovendien bevatten asperges veel vezels, wat kan helpen bij het reguleren van onze spijsvertering en het verlagen van het cholesterolgehalte.
De vele antioxidanten die asperges bevatten, beschermen ons lichaam tegen schadelijke vrije radicalen en kunnen helpen bij het voorkomen van chronische ziekten zoals kanker en hartziekten. En wist je dat asperges ook een natuurlijk diureticum zijn? Dit betekent dat ze ons kunnen helpen om overtollig vocht uit ons lichaam te verwijderen en kunnen bijdragen aan een gezonde nierfunctie.

Er zijn veel manieren om van asperges te genieten! Je kunt ze bijvoorbeeld stomen en serveren met een beetje citroensap en olijfolie. Maar je kunt ze ook roosteren, grillen of bakken.

De meest traditionele manier is om asperges te combineren met ham en ei, eventueel met zalm. Maar tegenwoordig zie je veel meer verschillende combinaties voorbijkomen. Bijvoorbeeld in een salade met tomaten, feta en balsamicodressing, of in een quinoasalade met gegrilde kip. Niet alleen heerlijk, maar ook ontzettend gezond! Het aspergeseizoen begint in Nederland traditioneel op de tweede donderdag van april. Het seizoen eindigt op 24 juni, op de dag van Sint Jan. Dit is een feestdag in de Katholieke kerk die ook wel het Midzomerfeest wordt genoemd. De exacte periode dat asperges daadwerkelijk verkrijgbaar zijn kan variëren, afhankelijk van het klimaat en de regio. In sommige delen van Nederland begint het seizoen iets eerder of later en kan het ook iets langer of korter duren. Het is daarom altijd raadzaam om bij lokale telers of markten te informeren naar de beschikbaarheid van verse witte asperges. Maar wacht niet te lang, voor je het weet is het seizoen weer voorbij.

Geniet ervan zolang het kan!