Ons doel is 100 jaar oud worden

Henk (82) en Louise (77) geïnspireerd door Okinawa: ‘Ons doel is 100 jaar worden’

Er ontstaat een glimlach op het gezicht van Henk (82) en Louise (77) de Reuver wanneer ze vertellen over hun reis naar Okinawa in Japan. “In november 2019 reisden we op uitnodiging naar Singapore. Daarna zijn we doorgevlogen naar het Japanse eiland.” Henk en Louise wilden het gebied in Japan, waar ze al veel over hadden gelezen en gehoord, zelf ervaren. “Het was de mooiste reis die we ooit gemaakt hebben”, vertellen Henk en Louise. “We wisten al veel van Okinawa en je kunt niet alles in één week bekijken, maar we hadden meteen het gevoel dat daar alles anders was.” Met een gehuurde auto reisden ze naar de bosrijke plaats Ōgimi, dat in het noorden van Okinawa ligt. In Ōgimi wonen de meeste honderdjarigen per 100.000 inwoners ter wereld. Die statistiek interesseerde Henk en Louise.

Toen zij door een neef werden uitgenodigd om naar Singapore te komen, lag Okinawa met vijf uur vliegen ‘om de hoek’. Ze hadden het goed uitgestippeld en via het internet een hotel geboekt. Henk: “Het zijn gebieden waar mensen zich anders gedragen en dat wilde ik graag eens meemaken en zien. Wat me opviel is dat daar veel meer over het menselijk handelen wordt nagedacht, bijvoorbeeld in rolstoelvriendelijkheid.” Dat laatste wordt niet voor niets expliciet benoemd. Louise kreeg in 2013 een acute hersenbloeding. Dat heeft ervoor gezorgd dat zij in een rolstoel zit. “Van het één op het andere uur lag ik in het ziekenhuis”, vertelt ze. Ze heeft drie maanden moeten revalideren. De rechterhelft van haar lichaam is door de hersenbloeding volledig verlamd geraakt. “Als mensen mij zien, hebben ze vaak medelijden met mij. Dat hoeft helemaal niet, want ondanks mijn fysieke beperking leef ik een leuk leven.” Ze vergeet ook niet de credits te geven aan haar man, die haar overal mee naartoe helpt.

“Je kunt wel kijken naar alle dingen die je niet kunt, maar ik kijk juist naar wat er wel mogelijk is. Ik ben wat dat betreft een heel krachtig persoon die nog vol in het leven staat.”

Gezond 100 jaar oud worden

Het koppel is veel bezig met gezond oud worden. Henk leest veel informatie over de menselijke gezondheid en is ook dagelijks bezig met gezond houden van het eigen lichaam. Hij vindt het pijnlijk om te zien dat er jaarlijks steeds meer chronisch zieken in Nederland bijkomen. Wanneer hem wordt gevraagd hoe oud hij is, reageert hij overtuigend: “Ik ben pas 82. Dat zeg ik bewust, want ik wil graag 100 worden.” En eerlijk is eerlijk, dat is ouder dan je hem had geschat. Nadat Henk zijn wens om 100 te worden uitspreekt, valt direct het woord ‘ikigai’. “Dat is het mooiste dat ik uit Okinawa heb geleerd”, vertelt Henk. Een ikigai is een reden om dagelijks het bed uit te komen. Een reden om te bestaan. Volgens de inwoners van Okinawa heeft iedereen een ikigai. Sommige mensen hebben het al gevonden, terwijl anderen er nog naar zoeken.

“Een ikigai kan je enorm veel opleveren. Voor ons is dat: op naar de 100! Wij leven zo gezond mogelijk, zodat we er ook de lol in blijven hebben. Want het zijn de mooiste jaren, als je maar zorgt dat je gezond blijft.” Henk en Louise proberen zoveel mogelijk biologisch en vers te eten. Deze producten kopen ze bij de supermarkt, want ook de supermarkt heeft de laatste jaren grote stappen gemaakt in een betaalbaar aanbod aan biologische producten. “In voedsel van de supermarkt zitten ook middelen die niet zo goed voor je zijn. Dat proberen we te compenseren met supplementen, zoals Vitamine C en D, Q10 en DHEA.”

Lessen uit Okinawa

Van een bevriende dokter ontving Henk het boek ‘Het Okinawa Programma’ van schrijver Bradley Willcox. ,,Toen wist ik nog niet eens waar Okinawa lag”, zegt Henk lachend. Maar het boek speelt een belangrijke rol in de levensstijl van het koppel. ,,Dat heeft ons veel gebracht. We eten bijvoorbeeld niet veel brood meer, maar juist veel groenten.” In de voedingsdriehoek uit het boek staat dat je dagelijks 400 gram groenten moet eten. ,,Daar komen we niet aan, maar wel aan ongeveer 300 gram. Daar doen we niet heel moeilijk over, het moet ook wel lekker blijven. Groenten zouden het belangrijkste moeten zijn in iedere maaltijd.” Sommige inwoners uit Okinawa eten zelfs tot een kilo aan groenten per dag.

Ook eet het koppel één à twee keer in de week een maaltijd met vis. Ze vinden de 80/20 regel belangrijk. ,,Dat probeer ik bij het koken al in te plannen”, zegt Henk. ,,Zodat ik niet te veel eten maak.” Louise: “Overeten doen we sowieso niet.”

Actieve gouden jaren

Dat Louise in een rolstoel zit weerhoudt haar echter niet van fysieke activiteiten. Henk en Louise gaan namelijk regelmatig naar de sportschool. Ook Louise kan ondanks haar fysieke beperking toch aan veel beweging komen. Het koppel blijkt creatief. Met wat hulp kan Louise op een zitfiets goed aan haar beweging komen. Met haar linkerhand ondersteunt ze haar rechterarm die verlamd is, zodat ze toch wat aan krachttraining kan doen.

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.

Gezond leven kan in de praktijk lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informerende artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!