Boekentip – Je eigen paradijs

Een heerlijke tuin vol bloeiende planten en bloemen, vlinders, vogels en kikkertjes. Dat klinkt als het paradijs. Het leuke is dat dit makkelijker te realiseren is dan je denkt. Casper Boot legt in zijn boek ‘Je eigen paradijs stap voor stap een biodiverse tuin’ uit hoe je ervoor zorgt dat er zoveel mogelijk planten en dieren in jouw tuin kunnen leven, zonder dat het veel onderhoud vergt. Met leuke en praktische tips (adopteer een legkip) en handige do-it-yourselfs (maak een regenton of een vijver in een bak) kan iedereen zijn achtertuin, hoe klein ook, tot een paradijs omtoveren.

Auteur Casper Boot wilde van zijn eigen tuin een biodivers paradijs maken. Maar waar begin je dan? Hij dook in boeken, sprak allerlei deskundigen en stak zijn licht op bij eigenaren van andere biodiverse tuinen. Hij was verrast hoe makkelijk het allemaal klonk. Inmiddels bloeien er in zijn achtertuin allerlei verschillende planten en bloemen, en is het een gewilde plek voor vogels, vlinders, kikkers, libellen en andere insecten. Casper Boot: “Mensen denken vaak dat een groene tuin tijdrovend en ingewikkeld is. Maar dat hoeft zéker niet zo te zijn! Sterker nog: in een biodiverse tuin zorgt de natuur er zelf voor dat vrijwel alles op rolletjes loopt. Je hoeft niet te mesten, geen onkruid te wieden, de planten in de vijver zorgen voor schoon water, en insecten zorgen voor bevruchting.”

Tweedehands perenboom

Volgens Casper Boot is het niet moeilijk om een biodiverse tuin aan te leggen. “Begin gewoon eens met het eruit halen van de tegels, als je die hebt. Kijk wat voor een soort grond je hebt en plant zoveel mogelijk verschillende soorten planten en bloemen die goed gedijen op jouw grondsoort. Er kan niks fout gaan.” Een echt gouden tip? “Adopteer een legkip! Legkippen die niet rendabel genoeg meer zijn voor de industrie, kunnen hun laatste jaren dan nog in vrijheid slijten. Ook door de industrie afgedankte fruitbomen kun je zo een tweede leven geven. Zo hebben wij een tweedehands perenboom die te weinig opbrengst levert voor de fruitteler om er goed aan te verdienen, maar ons meer dan genoeg peren geeft.“

Lekker klooien

Een biodiverse tuin kent zoveel voordelen. Zo helpt het in de zomer tegen de hitte, want planten zorgen voor koelte. Het is beter voor het grondwaterpeil, want regen loopt niet via het riool zomaar de tuin in. En misschien wel het belangrijkste: uit onderzoek blijkt dat mensen zich gelukkiger voelen en minder stress ervaren in een groene omgeving. Mensen in de Blue Zones leven niet voor niets dichtbij de natuur.

In dit boek lees je hoe gemakkelijk je het groene verschil maakt in een wereld waar de natuur onder grote druk staat. Met veel praktische tips, verrassende ideeën en laagdrempelige projecten die jou gaan helpen bij het groener maken van je tuin én het meer genieten van de natuur in je directe omgeving. Gewoon doen!

Je eigen paradijs

Auteur: Casper Boot
Prijs: 21,99
EAN: 9789463141406