De regio Loma Linda in Californië

Loma Linda – Californië U.S.A

In de staat Californië is er een regio waar mensen op een erg bijzondere manier leven. In Loma linda woont een hechte gemeenschap van zevendedagsadventisten. Dit is een kerkgenootschap dat zich richt op de kernwaarden optimisme, dienstbaarheid en levenskwaliteit. In deze gemeenschap speelt daarnaast ook gezonde voeding een belangrijke rol in het dagelijks leven. Door deze mix worden mensen in Loma Linda bijzonder oud en blijven ze ook erg lang fit en vitaal.

De start van Loma Linda

Een van de oprichters van dit hechte kerkgenootschap is Ellen White. Aan het eind van de 19e eeuw nam zij een bijbelpassage over het eten in het paradijs als leidraad voor haar religieuze beweging. Deze passages werden het uitgangspunt voor de zevendedagsadventisten en hun bijbehorende voedingsleer. Ellen White liet zich leiden door soberheid, helderziendheid en visioenen. Zo ontwikkelde ze een dieet dat de langst levende Amerikanen heeft voortgebracht. In haar Councils on Food an Diet zet White een op de Bijbel geïnspireerde voedingsleer uiteen. Deze is als volgt samen te vatten: ‘Granen, noten, fruit en groenten vormen het dieet dat onze Schepper heeft uitgekozen. Dit zijn de gezondste en voedzaamste voedingsmiddelen die er zijn, en ze dienen op een zo eenvoudig en natuurlijke mogelijke wijze bereid te worden. Ze zorgen voor kracht, uithoudingsvermogen en een groot intellectueel vermogen waar complexere en stimulerende voedingspatronen dat niet doen.’

Het dieet in een notendop

In Loma Linda eten vele volgens het principe: ‘ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’. De dag wordt begonnen met een hartig ontbijt, dit is ook meteen de grootste maaltijd van de dag. In de middag eten zij een gerecht waarbij gestoomde groenten centraal staan. In de avond wordt er hooguit nog wat fruit gegeten. Het voedingspatroon in Loma Linda wordt ook gekenmerkt door een aantal vaste voedingscombinaties. Een belangrijke combinatie is die van haver, noten, honing en kaneel. Dit zijn ideale ingrediënten voor een krachtig ontbijt, dat genoeg energie geeft om de dag door te komen. Verder waarschuwt het dieet voor het koken met vet, specerijen en zout. Met de kennis van nu weten we dat Ellen White vooruit liep op haar tijd. Haar aanbevelingen verschillen namelijk niet veel van huidige voedingsadviezen van de American Cancer Society en de American Heart Association.

Effectiviteit van het Loma Linda dieet

Vandaag de dag volgen ongeveer 25 miljoen zevendedagsadventisten het Loma Linda dieet. Veel vegetarische adventisten leven bijna tien jaar langer dan andere Amerikanen en lijden veel minder aan hartkwalen, diabetes en bepaalde vormen van kanker. De vegetarische adventisten in Amerika zijn daarnaast gemiddeld 10 kilo lichter dan hun landgenoten. Een goed voorbeeld van de effectiviteit van het Loma Linda dieet is Ellsworth Wareham, een hartchirurg die toen na zijn negentigste jaar was nog steeds aan het werk was. Hij overleed in 2018, op 104-jarige leeftijd. Deze expert schreef zijn levenslange goede gezondheid toe aan een plantaardig dieet. Ellsworth at namelijk maar twee keer per dag. Om tien uur s’ochtends at hij een grote maaltijd bestaande uit fruit, muesli, sojamelk en noten. Vervolgens at hij om vier uur s’ middags een maaltijd bestaande uit pasta of rijst, gestoomde groenten en een grote salade. Het voedingspatroon van de adventisten ziet er misschien niet al te exotisch uit, maar toch genieten de mensen van hun eten. Als je veel minder vet, suiker en zout gaat gebruiken, komen de eerlijke en pure smaken van een gerecht veel beter tot hun recht.

De mindset van de zevendedagsadventisten

Het voedingspatroon is dus erg belangrijk voor de mensen uit Loma Linda. Maar het dieet is niet het belangrijkste aspect uit hun leven, ook de gemeenschapszin en het geloof in een hogere macht leveren een belangrijke bijdrage aan het feit dat mensen zo oud worden. Het gevoel van veiligheid en saamhorigheid zorgt voor weinig stress en bestrijdt eenzaamheid. Dit zijn beide factoren die niet bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Door de afwezigheid hiervan worden mensen in Loma Linda dus wel tien jaar ouder dan de gemiddelde Amerikaan.

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen op ouder worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.

Gezond leven kan in de praktijk lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informatieve artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer informatie en inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!