Aubergines

Paars, vol vezels en ontzettend veelzijdig. Maak kennis met de aubergine. In Ikaria, wordt hij ontzettend vaak opgediend. Niet zo gek, want je kunt de ‘eggplant’, zoals het in het Engels heet, op verschillende manieren in de maaltijd verwerken.

Eggplant

‘Eierplant’, letterlijk vertaald. Misschien dat je niet meteen aan eieren denkt bij het zien van een aubergine. Toch is die naam niet zomaar verzonnen. De eerste aubergines in Europa waren kleiner, hadden een wit-gele kleur en leken daarom precies op kippeneieren. De term komt in Nederland bijna niet meer voor, want de aubergine die wij op ons bord krijgen is paars.

Aubergines bevatten ruim drie gram vezels per honderd gram. Daarmee is de groente dus ook goed voor de suikerspiegel, want dankzij de vezels wordt suiker minder snel opgenomen door het lichaam. Ook bevat de aubergine krachtige antioxidanten, goed voor de bescherming tegen vrije radicalen.

De aubergine bevat geen vet, geen koolhydraten en is glutenvrij. Tevens bevat de aubergine slechts twintig calorieën per 100 gram.


De aubergine bevat geen vet, geen koolhydraten en is glutenvrij. Tevens bevat de aubergine slechts twintig calorieën per 100 gram.

Veelzijdigheid

Bakken, koken, in de oven of zelfs grillen. De aubergine is op verschillende manieren te bereiden. Vooral het laatstgenoemde wordt steeds populairder. Dankzij de neutrale smaak valt een aubergine in heel veel gerechten in te passen. Ook is het dankzij de textuur, te gebruiken als vleesvervanger. Probeer hem in de zomermaanden eens op de barbecue!

In de Blue Zones is de aubergine een niet te missen groente. De mediterraanse groente wordt in het Griekse Ikaria en het Italiaanse Sardinië regelmatig gegeten. Zelf inspiratie nodig voor een maaltijd met deze paarse groente? Wat dacht je van deze Linzencaponata in warme pita’s of deze stevige Ikarische groentestoof!

Wist je dat?

De aubergine ook in Nederland wordt geteeld? In het Westland groeien aubergines in een kas met warme temperaturen. ’s Nachts is het zo’n twintig graden, terwijl het kwik in de kas overdag de dertig graden aantikt.