Wandelen is goed voor je brein

“Lopen is ontzettend belangrijk”, constateert Prof. Dr. Erik Scherder en daar is geen woord aan gelogen.

In deze video legt Scherder uit waarom wandelen zo gezond is en ook nog eens goed voor het brein. Zin om eens op avontuur te gaan naar een mooie wandelroute? In dit artikel vind je een paar van de mooiste Nederlandse wandelroutes!

Wandelen door Nederland

Je kan door Nederland prachtig wandelen, ons land zit namelijk vol met interessante historie en mooie stukken natuur. Wij raden een paar wandelroute’s zeker aan. Mocht je nou van kastelen, forten, wilde dieren, rivieren of stranden houden. In deze lijst zit er voor iedereen een leuke wandeling bij!

De mooiste grenswandelroute

In het moderne Europa merken wij bijna niks meer van de grenzen. Door het vrije verkeer ga je gemakkelijk de grens over. Wanneer je langs dit stukje Grenslandpad loopt herinneren de historische grenspalen jouw eraan dat dit vroeger anders was. Tijdens deze langeafstandswandeling tussen Sluis en Thorn leer je niet alleen over de grens tussen België en Nederland maar ook over de Tachtig Jarige oorlog tegen de Spanjaarden. Je wandelt namelijk langs het front van de Staats-Spaanse strijd, hier vindt je oude verdedingingsforten die getuigen waren van de oorlog die hier lang geleden gevoerd werdt.

De mooiste kustwandelroute

Deze kustwandelroute loopt niet langs de huidge kustlijn van Nederland maar langs de oude. Waar vroeger de Zuiderzee lag ligt nu het Ijsselmeer. Op de dijk bij Makkum kun jij heerlijk uitwaaien en kijk je uit over het water en de haven. Waar de visserij het dorp vroeger rijk maakte is dat door de afsluitdijk stilgevallen, toch is er nog veel fraais te zien. Wanneer je verder richting het zuiden loopt kom je terecht in Piaam. Hier kijk je uit over de rietvelden van de Kooi- en Zuidwaard. Een plek om je verrekijker naar mee te nemen!

De mooiste rivier wandelroute

Langs de Maas kun je heerlijk struinen, acht kilometers lang over een echt struinpad. Hier loop je langs de uiterwaarden van de maas. Binnenvaartschepen zoeken hier hun weg stroomop of stroomafwaarts. Er zijn in dit gebieden meerdere routes beschikbaar, aangegeven door paaltjes in het rood, wit en blauw. Hierdoor is de natuur nooit ver weg. Kies jouw seizoen uit en je loopt door een natuurlijke omgeving die helemaal bij jouw past.

De mooiste polderwandelroute

Wandelingen door de Oostvaardersplassen zijn vaak lang en kosten zelfs een geoefende wandelaar een paar uur. Deze grond is ooit gewonnen op de zee en is ondertussen volledig begroeid en op veel plekken zelfs verwilderd, hierdoor hebben een hoop dieren hun plek gevonden. Vanuit de vogelhutten langs de route zie je eenden, ganzen, ijsvogels, visarends en aalscholvers overvliegen. Langs de routes zelf loop je maar een paar meter verwijderd van konikpaarden, heckrunden en edelherten. Door de grote hoeveelheid loslopend wild is de wandelroute niet geschikt voor honden.

De mooiste kasteelwandelroute

Langs het imposante Kasteel Heeswijk in Noord-Brabant kan je een heerlijk ommetje maken. Het kasteel vindt zijn oorsprong in de 11e eeuw en vormt het fraaie middelpunt van het landgoed Heeswijk. Tijdens de wandelroute kom je langs bijbehorende landgoederen en zijn fraaie lanen en kasteelboerderijen. Ten noorden van het kasteel ligt een oud loofboos waar je heerlijk door kan wandelen.