Leefstijl aanpassen

Hoe kun je je leefstijl aanpassen?

Heb jij jezelf ook al vaak voorgenomen om nu toch écht eens gezonder te gaan leven? Het veranderen van je levensstijl is niet gemakkelijk. Het vraagt toewijding, doorzettingsvermogen en een gezonde portie zelfliefde. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en niet te hard te zijn voor jezelf als het even niet gaat zoals gepland. Het gaat erom dat je stap voor stap vooruitgang boekt en dat je leert van eventuele terugval.

Om je levensstijl permanent te veranderen is het ook van belang om je omgeving erbij te betrekken. Zoek steun bij vrienden, familie of collega’s die je kunnen aanmoedigen en steunen op moeilijke momenten. Samen sta je sterker en kun je elkaar motiveren om vol te houden. En vergeet vooral niet om af en toe een beetje humor toe te voegen aan het proces. Het leven is al serieus genoeg, dus een beetje luchtigheid kan geen kwaad!

Tips voor een gezondere leefstijl

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil ouder worden. Ouder worden wordt vaak geassocieerd met afnemende gezondheid en toenemende klachten. Gelukkig heb je tot op zekere hoogte zelf invloed hebt op de manier waarop je ouder wordt. Je voeding, beweegpatroon en mindset spelen een grote rol in je gezondheid. Wil je je leefstijl veranderen? Hier volgen wat tips die je kunnen helpen.

Tip 1: Kies verse en onbewerkte producten

Een gezonde levensstijl begint in de keuken. Kies voor verse en onbewerkte producten, zoals knapperige groenten, sappig fruit en volkoren granen. Maar hee, betekent dit dat je nooit meer kunt genieten van een stukje chocolade? Natuurlijk niet! Af en toe lekker zondigen hoort er gewoon bij. Zolang je maar overwegend voor de gezonde opties gaat. ‘Balans’ is het toverwoord. Dus ja, je mag best genieten van een stukje taart op een verjaardagsfeestje of een glaasje wijn op een zwoele zomeravond. Maar wees je bewust van wat je eet en drinkt. Geniet met mate en maak bewuste keuzes. Zo blijft het leven lekker én gezond!

Heb je wat inspiratie nodig? Bekijk dan de lekkere recepten van Jilzi! Gegarandeerd gezond en ook op tafel te zetten als je geen keukenprins of -princes bent.

Tip 2: Beweeg zoals het jou uitkomt

Beweging is geen straf, tenzij je een sport kiest waar je niets aan vindt. Maak van bewegen iets leuks, iets waar je naar uitkijkt. Ga op dansles, stap in een roeiboot, wandel gewoon door het park of neem de trap in plaats van de lift. En als je echt geen zin hebt om te bewegen? Maak er dan een wedstrijdje van met je gezin: wie kan de meeste stappen zetten vandaag?

Tip 3: Duik op tijd je bed in

“Vanavond ga ik écht op tijd naar bed”. Ben jij vanmorgen wakker geworden met die gedachte? Een goede nachtrust is de brandstof voor een energiek leven. Dus, leg die smartphone weg, zet de laptop uit en duik op tijd je bed in. Creëer een slaapritueel dat bij jou past, zoals een warm bad, een kopje kamillethee of een goed boek. Zo geef je jezelf een zetje richting dromenland. Stel eventueel een timer in op je telefoon die je een seintje geeft om de dag af te sluiten. Zo voorkom je dat het tijdens het Netflixen ongemerkt toch weer laat wordt.

Tip 4: Ontspan, maar dan écht

Stress is als een stoorzender voor je gezondheid. Dus neem regelmatig een momentje voor jezelf om te ontspannen. Duik in een bubbelbad, mediteer in een knus hoekje of pak een uurtje voor jezelf en ga lekker creatief aan de slag. Voel je de stress opkomen? Haal dan diep adem en denk aan iets leuks, zoals die vakantie op dat tropische eiland waar je altijd al van gedroomd hebt.

Tip 5: Denk positief, leef positief

Een positieve mindset is de beste brandstof voor een gezond en gelukkig leven. Train je brein om het glas halfvol te zien, in plaats van halfleeg. Dit kan onder meer inhouden dat je dagelijks een dankbaarheidsdagboek bijhoudt, waarin je drie dingen noteert waar je dankbaar voor bent. Daarnaast kun je jezelf aanmoedigen om uitdagingen te zien als kansen voor groei en ontwikkeling, in plaats van als obstakels. Ook het oefenen van mindfulness en het bewust omgaan met negatieve gedachten kan helpen om een positievere mindset te cultiveren. Ten slotte is het belangrijk om jezelf positief te omringen en tijd door te brengen met mensen die je inspireren en motiveren.

Rome is niet in één dag gebouwd, en jouw nieuwe leefstijl ook niet. Maar met elke bewuste keuze kom je dichter bij jouw doelen!

Boekentip: Hét Leefstijlboek, van Tamara de Weijer

Tamara de Weijer, een onafhankelijke huisarts, heeft zichzelf net als Jilzi de missie gesteld om Nederland gezonder te maken. Haar aanpak draait om het vinden van een passende leefstijlverbetering, zonder dwang. Voeding is een van de fundamenten van een gezonde levensstijl, naast beweging, slaap, zingeving, sociale interactie en ontspanning. Als oprichter en bestuurslid van Vereniging Arts en Leefstijl heeft Tamara zich de laatste jaren verdiept in de invloed van leefstijl, vooral voeding, op de gezondheid. Deze kennis deelt ze in de praktijk, via haar online programma, bijeenkomsten, workshops, op radio en tv, en in haar boeken “Eet beter in 28 dagen”, “Eet beter voor je maag en darmen” en “Het Leefstijlboek”.

Hét leefstijlboek van Tamara de Weijer

Tamara de Weijer deelt al haar inzichten voor een gezondere leefstijl, inclusief tips over beweging, slaap, voeding, zingeving en verbinding. Dit alles om meer balans te vinden en een gezonder lichaam te krijgen.

In “Het Leefstijlboek” geeft Tamara praktische tips om je na vier weken fitter te voelen, een sterkere weerstand op te bouwen en vooral je goed in je vel te laten zitten. Dit is in de huidige tijd nog belangrijker geworden. Het boek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring.

Met behulp van het Leefstijlkompas, ontwikkeld door Dokter Tamara, bespreekt ze op een toegankelijke manier de thema’s beweging, ontspanning, slaap en voeding. Het boek bevat ook 30 heerlijke recepten en verschillende ervaringsverhalen. Daarnaast wordt de mentale kant belicht, met onderwerpen zoals sociale verbinding, gedragsverandering en zingeving. Kortom, alles wat nodig is voor meer balans en een gezondere versie van jezelf!

“Het Leefstijlboek” is de opvolger van haar bestsellers “Eet Beter in 28 dagen” en “Eet Beter voor je maag en darmen”. Bestel het boek vandaag nog, voor jezelf of om cadeau te geven aan een ander!

Bestel Hét Leefstijlboek

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.

Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informatieve artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!