vitaal leven

Een lang vitaal leven

Het is vandaag de start van de Nationale Vitaliteitsweek. Een mooi en belangrijk onderwerp om eens bij stil te staan, want vitaal zijn we graag allemaal. Maar wat is daarvoor nodig en hoe zorg je dat je zo lang mogelijk vitaal blijft? Een vraag die steeds belangrijker wordt naarmate je ouder wordt.

Wat is een vitaal leven?

Vitaliteit betekent letterlijk levenskracht. De drie belangrijkste kernbegrippen die hierbij horen zijn energie, motivatie en veerkracht. Bij energie gaat het over jezelf ‘energiek voelen’. Dit slaat op de energie hebben om dingen te ondernemen en aan te pakken. Bij motivatie draait het om het stellen van doelen in je leven en om moeite doen die doelen ook echt te halen. Veerkracht is de persoonlijke kracht om met de voor- en tegenspoed in je leven om te gaan. Want, hoe je het ook wendt of keert: we krijgen allemaal met ups en downs te maken. De een meer dan de ander, maar uiteindelijk gaat het erom hoe je daarmee omgaat. Een vitaal persoon heeft dus de kracht, de wil en het vermogen om zijn eigen leven op een positieve manier in te richten. En dat is nou precies waar Jilzi voor staat en waar we jou mee willen helpen. Daarom staan we graag even stil bij De Nationale Vitaliteitsweek.

Succesfactoren

De inwoners van bijvoorbeeld Okinawa en Ikaria weten van nature hoe je zo lang mogelijk vitaal blijft. Dit zijn gebieden in de wereld waar mensen gemiddeld 90 of zelfs 100 jaar worden en tot in de laatste levensjaren gezond en vitaal blijven. Uit onderzoek is gebleken dat mensen in deze gebieden een aantal overeenkomsten hebben in hun leefstijl. Dat zijn precies zijn de factoren die verantwoordelijk zijn voor een lang en vitaal leven. Het mooie hiervan is, dat we dit ook op onze eigen levens toe kunnen passen en het is niet eens zo heel ingewikkeld. Sterker nog, het is eigenlijk heel makkelijk en natuurlijk!

Beweging is zeer belangrijk voor een gezond en vitaal leven. Hiervoor hoef je niet naar een sportschool of kilometers hard te lopen, het gaat juist om natuurlijke beweging. Denk bijvoorbeeld aan werken in de tuin, te voet van A naar B gaan, actief huishoudelijk werk of regelmatig een lekkere wandeling in de natuur. Met andere woorden, gewoon lekker actief leven, dat houdt je fit en jong.

Wat ook heel belangrijk is, is het hebben van een doel in je leven. En dan gaat het niet om doelen als rijk, beroemd of succesvol worden. Maar het gaat om de reden waarom jij elke dag op wilt staan. Dat kunnen eenvoudige dingen zijn als zorgen voor je (klein)kinderen, het helpen van mensen die het nodig hebben, persoonlijke groei, vrijwilligerswerk, liefde geven, nemen en delen. Het doel kan voor iedereen anders zijn, het belangrijkste is dát je een doel hebt. Als je doel duidelijk is, kan dat je levensverwachting zomaar met zo’n zeven jaar verhogen.

Andere factoren

Een andere succesfactor voor een vitaal leven is het vermijden van stress. Stress is de veroorzaker van veel ziekten en chronische ontstekingen. Dat wil je graag voorkomen. Iedereen ervaart wel eens stress, maar hoe ga je daarmee om? Het helpt om een dagelijkse routine te hebben om de stress van je af te schudden. Denk aan een korte meditatie, een eigen gecreëerd rustmomentje of een dagelijkse wandeling in de natuur. Laat de stress bewust van je afglijden, dat houdt je gezond.

Uiteraard speelt voedsel ook een belangrijke rol in een vitaal leven. Eet zoveel mogelijk vers en plantaardig. Geen pakjes en zakjes, maar gewoon lekkere natuurlijke ingrediënten die passen bij het seizoen. Vis of vlees mogen best af en toe op het menu, maar dan als klein bijgerechtje. Een glaasje wijn per dag kan helemaal geen kwaad.

Houd ook goed in de gaten dat je niet dooreet tot je niet meer kunt. Stop met eten als je voor zo’n 80% vol zit. Je hersenen geven namelijk pas na 20 minuten een seintje dat je te veel hebt gegeten. Het is gezonder als je het niet zover laat komen en je voelt je ook beter en energieker als je niet dooreet tot het gaatje.

Ook je sociale omgeving is essentieel voor je vitaliteit. Een hechte band met de mensen om je heen geeft je een gevoel van veiligheid, saamhorigheid en voorkomt eenzaamheid. Dat betekent klaar staan voor elkaar en voor elkaar zorgen als het nodig is, je inzetten voor de mensen om je heen, investeren in tijd en liefde voor je naasten. Het gevoel dat je ergens bij hoort, een veilig vangnet hebt en iets bij kunt dragen aan het leven van anderen hebben een ongelofelijk positief effect op je gezondheid. Het kan je leven zelfs tot zo’n 14 jaar verlengen! Zoveel belangrijk is jouw sociale omgeving dus. Dit kun je vinden binnen je familie- of vriendenkring, maar ook bijvoorbeeld binnen een geloofsgemeenschap of een andere club waar je gelijkgestemden vindt. Ga echte verbintenissen aan met de mensen waar je om geeft, dat verrijkt je leven enorm.

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.

Gezond leven kan in de praktijk lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informerende artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!