Een gezonder eetpatroon? Jong geleerd is oud gedaan!
Het gezegde “jong geleerd is oud gedaan” is zelden zo relevant als wanneer het gaat om voeding en gezondheid. Als ouder begrijp je als geen ander hoe belangrijk het is om de basis te leggen voor een gezond eetpatroon bij je kinderen. Het goede nieuws is dat je met de juiste aanpak en een dosis inspiratie van ’s werelds gezondste gemeenschappen, bekend als de Blue Zones, een levenslange liefde voor gezond eten kunt beginnen. In dit artikel hopen we je wat inspiratie te geven over hoe je dat kan aanvliegen. Lees hoe je samen met je kinderen een smakelijke reis kunt beginnen naar een gezond en vitaal leven!
Iedere zondag een speciale gezinsmaaltijd
Stel je even voor; je bent de vader of moeder van twee zoontjes, van 8 jaar en 5 jaar oud. Je hebt besloten om een gezondere leefstijl toe te passen in je gezinsleven en wil een gezond eetpatroon introduceren.
Elke zondagavond organiseer je een speciale gezinsmaaltijd. Deze wekelijkse traditie is bedoeld om niet alleen lekker te eten, maar ook om jullie band te versterken en gezonde eetgewoonten aan te moedigen. Deze avond staat helemaal in het teken van gezonde voeding en samen koken.
Ga samen boodschappen doen
Op een zonnige zondagmiddag ga je met ze naar de plaatselijke boerenmarkt. Hier mogen ze zelf groenten en fruit kiezen die ze in de maaltijd willen opnemen. Je dochter kiest enthousiast een mand vol met heldere groene boerenkool, knapperige wortels en sappige aardbeien. Je zoontje is gefascineerd door de kleurrijke paprika’s en wil graag een paar meenemen.
Laat de kinderen helpen met koken
Eenmaal thuis beginnen jullie met de voorbereidingen. De meeste kinderen zijn dol op het wassen van de groenten en helpen met het snijden van de paprika’s. Terwijl jullie samen bezig zijn, bespreek je met hen waarom het belangrijk is om verse en natuurlijke voeding te eten. Je legt uit dat deze voedingsmiddelen ons lichaam gezond houden en ons helpen om te groeien en ons goed te voelen.
Hou dat enthousiasme vast!
Terwijl de gezonde maaltijd in de oven staat, maken jullie een lijst van de groenten en fruit die jullie de komende week willen eten. Je laat de kinderen zelf kiezen welke nieuwe groenten ze willen proberen, wat hen een gevoel van controle en betrokkenheid geeft.
Als de tafel is gedekt en de maaltijd klaar is, zitten jullie samen aan tafel. Je moedigt je kinderen aan om hun zelfgekozen groenten en fruit te proeven en te delen waarom ze ervan genieten. Je dochter merkt op hoe lekker de boerenkool is en je zoontje lacht terwijl hij een hapje neemt van de paprika.
Tijdens de maaltijd praten jullie over andere gezonde keuzes die jullie als gezin kunnen maken, zoals het drinken van water in plaats van suikerhoudende dranken en het verminderen van snoep en koekjes.
De wekelijkse gezinsmaaltijd wordt al snel een hoogtepunt van de week, waar jullie niet alleen gezond eten, maar ook quality time met elkaar doorbrengen. Dit praktische voorbeeld laat zien hoe je als ouder de principes van de Blue Zones kunt toepassen om een gezond eetpatroon te bevorderen terwijl je meteen wat mooie herinneringen met de kinderen maakt.
Klinkt niet slecht, toch? En eigenlijk ook niet zo ingewikkeld als je wellicht dacht.
Samen tuinieren, samen gezonder eten
Nog een voorbeeld! Stel je voor dat je een ouder van twee kinderen; een zoontje van 9 jaar en dochtertje van 6 jaar. Allebei niet echt de meest gemakkelijke eters. Je hebt besloten om gezond eten en een gezonde levensstijl te bevorderen door middel van een praktische activiteit die het hele gezin betrekt: tuinieren.
Verplaats je even in de volgende situatie:
Op een zaterdagochtend bezoek je samen met de kinderen een tuincentrum in de buurt. Ze kiezen met aandacht verschillende planten en zaden uit voor de tuin. Je dochter toont interesse in tomatenplanten, terwijl je zoontje zich aangetrokken voelt tot kruiden zoals basilicum en munt.
Eenmaal thuis starten jullie met de inrichting en voorbereiding van de tuin. Je wijst hen op het feit dat in de Blue Zones veel bewoners zelf hun groenten en kruiden kweken, gezien de versheid en voedingswaarde die dit met zich meebrengt. Beide zijn nieuwsgierig naar de technieken van het tuinieren en de optimale verzorging van hun keuzes.
Terwijl de handen in de aarde gaan, voeren jullie een verdiepend gesprek over de rol van groenten en kruiden in een gezond voedingspatroon. Het idee om binnenkort te koken met eigen geteelde producten brengt klinkt ze als muziek in de oren.
Tijd om te oogsten!
Na verloop van tijd worden de tomaten rijp en kunnen de kinderen niet wachten om ze te plukken. Je moedigt hen aan om te helpen met het maken van een verse tomatensalade voor het avondeten. Terwijl ze de tomaten en basilicum plukken, praten jullie over de voordelen van het eten van voedsel dat je zelf hebt verbouwd.
Tijdens het avondeten genieten jullie van de zelfgemaakte tomatensalade, die een speciale smaak heeft omdat de kinderen hebben bijgedragen aan het kweken van de ingrediënten. Je bespreekt ook andere groenten en kruiden die jullie in de tuin kunnen laten groeien en ideeën voor gezonde recepten die jullie kunnen proberen.
Eten groeit niet in een blik
Het tuinieren wordt een gezinsactiviteit die niet alleen gezonde eetgewoonten bevordert, maar ook leerzaam en leuk is. Door samen te werken aan het verbouwen van voedsel, leren de kinderen het belang van gezonde voeding en ontwikkelen ze een waardering voor verse, zelfgekweekte producten.
Deze praktische voorbeelden laten zien hoe je als ouder een gezondere leefstijl kunt integreren in de dagelijkse activiteiten van je gezin om een gezond eetpatroon te ondersteunen.
Hoe ga jij je gezin enthousiasmeren?
En, sta jij volgende week met de kinderen op de markt om samen nieuwe groentes uit te proberen? Of pakken jullie samen de schep om de eerste zaadjes te zaaien? Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd. Wil je vandaag al wat gezonds op tafel zetten? Neem dan snel een kijkje tussen onze gezonde, maar vooral lekkere recepten!
Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven
Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.
Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informerende artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!