Boekentip: ’n Beetje Leuk Ouder Worden

Een Beetje Leuk Ouder Worden, wie wil dat nou niet?

Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen gelukkiger worden na hun vijftigste. De voornaamste reden daarvan is een leven met minder stress en minder zorgen.

Als je wat ouder wordt, weet je beter wat je wil, leef je meer in het nu en met de ervaring die je hebt opgedaan kun je heel veel kanten op.

Maar als je tegen de vijftig loopt, begint ook tot je door te dringen dat ouder worden gepaard gaat met gebreken, kwalen en uiterlijk verval. Dat is de andere zijde van het ouder worden. Toen we jong waren keken we daar nog niet naar om. We wisten ergens wel dat sigaretten roken, of bakken in de volle zon slecht was. Maar dood ging je er pas later aan. En later was heel ver weg.

Pas toen de eerste rimpels erin schoten en mensen om je heen opeens grote-mensen-kwalen kregen, kwam het echte bewustzijn pas: later is begonnen…

Eén troost: het is nooit te laat om te beginnen met een gezonde leefstijl. En het loont.
Je leefstijl bepaalt namelijk voor 75 procent hoe gezond je blijft en hoe oud je wordt. Jouw genen bepalen de rest. Je hebt het dus voor een groot deel zelf in de hand.

Dat ontdekte Wies Verbeek ook. Als journalist is zij gespecialiseerd in het onderwerp healthy aging. Ze is ook oprichter van het platform BLOW (’n Beetje Leuk Ouder Worden) waarvoor ze blogt en vlogt over onderwerpen die te maken hebben met een lang, gelukkig, gezond en fit leven. Over dezelfde thema’s geeft ze workshops en presentaties, ook met Jaap Jongbloed, met wie ze de podcast Jong Bloed heeft gemaakt. Dus als iemand weet hoe je een beetje leuk ouder kunt worden, dan is het wel Wies Verbeek. Daarom schreef ze het boek: ‘n Beetje Leuk Ouder Worden, wie wil dat nou niet?

Wij spraken eerder met Wies Verbeek over BLOW en de inspiratie die zij opdeed in Blue Zone Sardinië!

Ze interviewde meer dan 80 wetenschappers en gezondheidsexperts met vragen als: waarom slapen we minder goed als we ouder worden? Hoe kunnen we die slaap verbeteren? Hoe houd je je brein zo lang mogelijk gezond? Wat werkt écht om je lijf een beetje strak te houden? Welke oefening is het beste voor je botten? Kan hormoonsuppletie bijdragen aan een beter seksleven? Ze dompelde zich daarnaast onder in de vakliteratuur.

De allerbeste tips die ze de afgelopen jaren opdeed, bracht ze bij elkaar in dit boek.

Zo laat ze bijvoorbeeld zien hoe witlof kan bijdragen aan gezonde darmbacteriën, een hoortoestel dementie kan helpen voorkomen, dat er een verband bestaat tussen je loopsnelheid en je levensverwachting, en geeft ze de beste oefening voor de core: The McGill Big 3. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet!

Wies: “Die wetenschap dat we zelf zoveel invloed hebben op hoe we gezond oud worden, vind ik heel interessant en ook bemoedigend. Zozeer zelfs dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik veer al op als ik lees wat tien minuten extra beweging met je gezondheid kan doen of dat je als ongezonde vijftiger de kans om dement te worden kunt halveren door gezond te gaan leven! Dat geeft de burger moed. Helemaal als je weet dat je met kleine veranderingen heel veel kunt bereiken. Ik spreek uit eigen ervaring.”

’n Beetje Leuk Ouder Worden is een toegankelijk boek vol praktische tips en tricks op het gebied van voeding, mind, hormonen, beweging, uiterlijk en meer. Alles vanuit het idee: kleine moeite, groot resultaat.

’n Beetje Leuk Ouder Worden

Auteur: Wies Verbeek
Ean: 9789026360091
Prijs: € 20,99