Hoe we verouderen hangt af van onze manier van leven

„Hoe we verouderen hangt af van onze manier van leven”, concludeert hoogleraar vitaliteit David van Bodegom in een interview met zorgverzekeraar ONVZ.

Al jaren doet Van Bodegom onderzoek naar het recept voor een vitale en gezonde oude dag. Hij reisde af naar Ghana voor een grote cohortstudie. Daaruit bleek dat Ghanezen in goede gezondheid verouderden.

Hart- en vaatziekten, diabetes, en een hoge bloeddruk komen er zelden voor.

De reden: Ze leven in een omgeving met gezonde en natuurlijke voeding, een sterk sociaal netwerk, veel lichaamsbeweging en weinig stress. „Liften, roltrappen en andere moderne hulpmiddelen maken ons inactief”, vervolgt hij. „Een winkelstraat is een aaneenschakeling geworden van ongezond eten. Ook in de aula, kantine en supermarkt worden we verleid tot slechte keuzes. Het probleem zit ’m niet in de mensen, maar in de omgeving en daar zit dus ook de oplossing.”

Bij Jilzi vinden wij de oplossingen in de Blue Zones. Deze vijf gebieden op aarde bieden een bijzondere inspiratiebron als het gaat om gezond oud worden en tonen veel gelijkenissen met het onderzoek van Van Bodegom.

Ook in de Blue Zones is natuurlijk bewegen heel belangrijk voor een fit en actief leven. Deze vijf bijzondere gebieden op aarde laten zien dat hun levensstijl zorgt voor een vitale en gezonde oude dag. Kortgezegd draait het vooral om beweging, voeding, leefomgeving, sterke sociale contacten, zingeving, en ontspanning.

Ook het onderzoek van Professor Kenny uit het boek ‘Leeftijd is meer dan een getal’ onthult dat ‘de gouden jaren’ – zoals wij ze bij Jilzi graag noemen – juist een van de waardevolste en plezierigste perioden van ons leven kan zijn, vooral wanneer we ons erop voorbereiden.