Boekentip – Leeftijd is meer dan een getal

Wist je dat we 80% van ons verouderingsproces zelf bepalen?

En dat we er met een aantal aanpassingen in onze leefstijl direct voor kunnen zorgen dat we langer, gelukkiger en gezonder leven?

Dat is een interessant gegeven, maar hoe zit dat precies?

In 1800 was de levensverwachting ‘slechts’ veertig jaar. Tweehonderd jaar later is dat meer dan verdubbeld tot vijfentachtig jaar.

Een meisjesbaby die vandaag wordt geboren, wordt gemiddeld drie maanden ouder dan haar nu eenjarige zusje. Maar waarom leven sommigen van ons langer dan anderen? Waarom leven we tegenwoordig twee keer zo lang als onze voorouders tweehonderd jaar geleden? En wat leert de nieuwste wetenschap dat ons helpt om niet alleen langer, maar ook fitter, gezonder en gelukkiger te leven?

Op dit soort vragen zoekt Rose Anne Kenny antwoorden. Zij is professor medische gerontologie aan Trinity College in Dublin en heeft 35 jaar ervaring aan de top van de verouderingsgeneeskunde. Ze is de oprichter van The Irish Longitudinal Study on Ageing, een van de belangrijkste verouderingsonderzoeken ter wereld, waarin sinds 2009 het leven van bijna 9000 volwassenen van 50 jaar en ouder wordt gevolgd.

Haar bevindingen vind je in dit interessante boek: Leeftijd is meer dan een getal.

Professor Kenny onthult waarom en hoe sommige mensen een lagere biologische leeftijd hebben (dus hoe ons lichaam eruitziet en aanvoelt) dan de chronologische leeftijd (het getal). Ook verklaart ze welke rollen voedsel, genetica, seks, lichaamsbeweging, koud water, ervaringen uit onze kindertijd, vriendschappen, ongelijkheid en nog veel meer spelen bij ons verouderingsproces.

Haar onderzoek naar veroudering laat overtuigend zien dat de ‘laatste etappe’ – wij noemen het bij Jilzi niet voor niets ‘de gouden jaren’ – juist een van de ontspannendste, waardevolste en plezierigste perioden van ons leven kan zijn, vooral wanneer we ons erop voorbereiden.

Deel van die voorbereiding is begrijpen welke factoren van invloed zijn op veroudering en wat we daar zelf, tijdig, aan kunnen doen. Veel van de antwoorden op deze vragen zijn te vinden in de Blue Zones.

Dit boek bouwt voort op de kennis die onderzoeken in de Blue Zones al hebben opgeleverd. In de Blue Zones spelen meerdere aspecten namelijk een rol bij een gezond en lang leven: een doel in het leven hebben, nieuwsgierig zijn, veel afwisseling, lachen, vriendschap, het gevoel bij anderen te horen, hechte en sterke banden met familie en vrienden, samen de maaltijd nuttigen, wijn drinken en nog veel meer. Dit boek gaat verder in op deze aspecten en legt uit hoe we dit in de praktijk kunnen toepassen.

Dit boek is een verkenning en beschrijving van de eeuwenoude zoektocht van de mens naar het elixer van de eeuwige jeugd en het eeuwige leven.

Aan de hand van gedegen wetenschappelijk bewijs overtuigt Rose Anne Kenny ons dat je echt zo jong bent als je je voelt, dat er een groot aantal dingen zijn die je kunt doen om meer te genieten van die ‘gouden jaren’ en je te verzekeren van levenslange voldoening, interesse en plezier.

Leeftijd is meer dan een getal

Auteur: Rose Anne Kenny
ISBN: 9 789021452929
Prijs: € 22,50