Waar kom jij elke dag je bed voor uit?

Op het eiland Okinawa in Japan wonen het meest aantal honderdjarigen per 100.000 inwoners. Een van de geheimen van deze mensen is het hebben van een levensdoel, een reden om elke dag voor wakker te worden. Of zoals zij het zelf noemen: Ikigai.

Onderzoekers van de Tohoku University Graduate School of Medicine werkten zeven jaar aan een onderzoek onder 43.000+ Japanse volwassenen. In dit onderzoek (PDF bestand) ontdekten ze dat mensen die een duidelijk levensdoel hebben, ouder worden dan hun plaatsgenoten die daar niet bewust mee bezig zijn. Weten waar je elke dag weer voor opstaat, dus wat je ikagai is, kan je levensverwachting met maar liefst 7 jaar verlengen.

Een zinvol leven

Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigai. Sommige mensen hebben het al gevonden, anderen zijn ernaar op zoek, anderen denken hier eigenlijk helemaal niet over na. Als het je lukt om achter jouw bestaansdoel te komen, kan dat veel opleveren. Als je het vindt, ontdek je een flow die je leven echt aangenamer en zinvoller maakt. Waarschijnlijk zal het de waardering voor jouw leven en de rol die jij hebt in je leven verdiepen.

Maar wat is zo’n levensdoel dan, hoe ziet dat eruit? Een doel geeft je een richting in je leven. Je zegt eigenlijk tegen jezelf wat jij uit jouw leven wilt halen. Je doel moet betekenisvol zijn en de behoeften van andere mensen en van jezelf vervullen.

Een paar voorbeelden van levensdoelen kunnen zijn:

 • Ik wil een waardevolle vriend(in) zijn voor een klein groepje mensen die mij dierbaar zijn
 • Ik wil doen wat nodig is mentaal en fysiek fit te blijven
 • Ik wil anderen helpen met de kennis die ik heb
 • Ik wil mijn talenten optimaal en actief benutten

Wat is jouw ikigai?

Je kunt je ikigai vinden door je te concentreren op wat belangrijk is, in plaats van op wat dringend is. Met de volgende tips wordt het nog makkelijker om jouw levensdoel te vinden en zo je leven (nog) aangenamer te maken en meer diepgang te geven.

 1. Achterhaal je passie
  Denk zonder bescheiden te zijn na over waar jij goed in bent, wat jou motiveert en interesseert. Waar gaat jouw hart echt sneller van kloppen en wat kun je daarmee doen in je leven? Waar droomde je als kind al van toen je nog geen beren op de weg zag? Wilde je altijd topsporter worden, een boek schrijven, op het toneel staan? Heb je die wens misschien stiekem nog? Doe het!
 2. Stap uit je comfortzone
  Serendipiteit is het vinden van iets onverwachts en bruikbaars, terwijl de vinder op zoek was naar iets totaal anders. Dat kun je heel goed gebruiken in je zoektocht naar ikagai. Vraag iemand je mee naar de bioscoop of op reis, terwijl je dat niet van plan was? Word je uitgenodigd voor een bijeenkomst of feest waar je eigenlijk niet naartoe wil. Zeg gewoon volmondig ‘ja’, want je weet nooit waar de inspiratie vandaan komt die je ikigai aanwakkert. Als we niet uit onze comfortzone stappen, zullen we nooit datgene ontdekken waarvan we niet weten dat we het niet weten!
 3. Laat je inspireren
  Welke mensen bewonder jij en waarom? Neem inspirerend voorbeelden als uitgangspunt voor je eigen dromen. Dit kunnen dingen (een boek, een schilderij, een uitvinding) of mensen zijn die jou om welke reden dan ook raken. Kopieer niet letterlijk, maar laat je erdoor inspireren en geef er vervolgens je eigen draai aan. Heb vertrouwen dat jij minimaal kunt wat anderen ook kunnen, dus laat je niet weerhouden.
 4. Pas de 20/80-regel toe
  Ken je de wet van Pareto? Deze stelt dat 80% van de gevolgen voortvloeit uit 20% van de oorzaken. Focus je op die 20% van het leven.
  • 20% van de mensen in je omgeving geeft je 80% persoonlijke voldoening. Dus besteed meer tijd aan die 20% en haal daar het beste uit.
  • 20% van je spullen in huis gebruik je 80% van de tijd. De les: geef spullen die je niet gebruikt en weinig of geen betekenis hebben weg. Dat maakt letterlijk en figuurlijk ruimte.
  • 20% van je klanten, levert 80% van je opbrengsten op. De les: besteed meer tijd aan de klanten die meer opleveren.
  • Slechts 20% van wat je doet, levert je plezier en persoonlijk geluk op. Laat dat je ikigai worden! Steek je energie in de dingen die jou gelukkig maken.
 5. Durf te veranderen
  Als je altijd hetzelfde blijft doen, verandert er niets. Schrijf voor jezelf op welke doelen je wilt behalen, hoe groot of klein ook. Noteer vervolgens per doel welke stappen je gaat zetten om dat doel te halen. Wees zo concreet mogelijk. Hoe ga je het doen, wanneer ga je het doen? Visualiseer hoe de toekomst eruitziet als je je doel hebt gehaald. Welk gevoel geeft dat?
 6. Ga nooit met pensioen
  Dat wil niet zeggen dat je je hele leven moet blijven werken, maar wel dat je je hele leven een doel moet hebben. Als jouw werk heel lang je doel is geweest, kan het leven heel zinloos voelen als dat wegvalt. Ga op zoek naar een nieuw doel, waarvoor je elke dag weer met plezier je bed uitkomt. Met bovenstaande tips moet dat lukken.

Hopelijk hebben we je geïnspireerd om na te denken over jouw levensdoel en zo je leven nog mooier te maken.