Een Bloei Zone in Nederland

Een echte Blue Zone in Nederland zoals Sardinië of Ikaria lijkt nog een stapje te ver. Een Bloeizone hebben we wel, in het Friese plaatsje Bakkeveen.

,,Je ziet dat mensen van hun pillen zijn afgeraakt door gezonder te leven”, constateert Roel Hoekstra, penningmeester van Bloeizone Bakkeveen.

De Nederlandse verbastering van het woord Blue Zone is makkelijk omgezet naar Bloeizone. ,,Drie jaar geleden zijn we begonnen met het gezonder maken van Bakkeveen. We zijn gestart met een leefstijlboekje, waarin aandacht wordt geschonken aan beweging en het op een gezonde manier activeren van spieren.”

bloeizone Bakkeveen

De belangstelling is enorm gegroeid. ,,Zo houden we meer mensen van medicijnen af en zetten we meer in op preventie. Voorkomen is beter dan genezen.”

Op dit moment doen er zo’n 120 mensen mee aan de fittesten in Bakkeveen. Iedereen kan meedoen en dat gebeurt ook massaal. ,,Door in te zetten op groen bijvoorbeeld. Met een actie, waar schoolkinderen gratis een perenboom op konden halen, motiveer je kinderen ook enorm.” Ook ouderen hechten veel waarde aan een gezondere levensstijl. ,,Steeds meer mensen krijgen het idee dat er wat moet veranderen. Door positief in te spelen op de zingeving, motiveren wij steeds meer mensen om mee te doen. Als jij je buurman af ziet vallen, denk je: dat wil ik ook.”

De Bloeizone werkt in drie werkgroepen. Eén daarvan is gefocust op gezond eten. ,,Er wordt samen met elkaar gekookt om vervolgens gezellig samen te eten. Dat is ook een belangrijk aspect uit de Blue Zones dat wij belangrijk vinden en graag meenemen”, gaat Hoekstra verder. ,,Ook is er een werkgroep voor bewegen en één voor netwerken.”Het idee ontstond toen huisarts Jon Brouwers na cursussen in Amerika veel leerde over de Blue Zones. ,,Ze dacht: dat kan hier ook. We kunnen hier hetzelfde doen.”Toch is Hoekstra ook realistisch: ,,Een Blue Zone wordt het hier nooit. Echte Blue Zones zijn afgelegen dorpen met een eigen hechte gemeenschap. Zij leven daar echt anders dan hier in Nederland. In een dorpje van 200 mensen ben je een hechte groep.

De wereld is daar anders dan hier.” Een echte Blue Zone hoeft Bakkeveen ook niet te zijn. Stap voor stap zijn zij op hun eigen manier bezig voor een gezondere levensstijl. Hoekstra is tevreden met hoe Bakkeveen zich inzet voor een gezondere levensstijl. ,,Het is een enorm succes”, concludeert hij. ,,Je ziet echt dat deelnemers gezonder zijn geworden en op een juiste manier zijn getriggerd om echt wat te veranderen.”