Vind een betere werk- privé balans in 2024
Heb je het gevoel dat de balans tussen werk en privé soms ver te zoeken is in je leven? Je bent zeker niet de enige die moeite heeft om hier een gezond ritme in te vinden. Dit maakt het echter niet minder belangrijk. Een slechte werk-privé balans kan verstrekkende gevolgen hebben voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Wanneer de weegschaal teveel naar werk doorslaat, ligt oververmoeidheid op de loer. Je kunt last krijgen van chronische stress, wat weer kan leiden tot slaapproblemen, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een verminderd immuunsysteem.
Ook je mentale welzijn kan ook een flinke deuk oplopen. Gevoelens van uitputting en onvoldoening kunnen tot een burn-out leiden, wat weer invloed heeft op je relaties en je vermogen om te genieten van de kleine dingen in het leven. Een slechte balans tussen werk en privé heeft bovendien impact op je productiviteit op werk, waardoor een vicieuze cirkel kan ontstaan waarbij werk- en privéleven elkaar negatief beïnvloeden. Kortom; begin 2024 goed en zet bewust stappen in een betere werk-privé balans. We geven je in dit artikel graag wat aandachtspunten om op te letten.
Zet je werktelefoon na werktijd uit
Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen tussen je werk- en privéleven. Dit betekent dat je vaste werktijden moet aanhouden en jezelf moet trainen om buiten deze tijden niet bezig te zijn met werkgerelateerde zaken. Dit kan betekenen dat je je werktelefoon uitzet of meldingen van je werk-e-mail buiten werktijd uitschakelt. Door deze scheiding aan te brengen, creëer je een mentale ‘bufferzone’ die je helpt om te ontspannen en je te focussen op je persoonlijke leven. Dit is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, maar het helpt daarnaast ook om een burn-out te voorkomen en zorgt voor meer kwaliteitstijd met vrienden en familie.
Leer ‘nee’ zeggen
De meeste mensen die stoeien met een gezonde werk- privé balans zullen hier moeite mee hebben: ‘nee’ zeggen. ‘Nee’ zeggen betekent dus ook automatisch niet alles zelf willen oppakken. Dat kan lastig zijn, maar als je in 2024 een gezonde werk-privé balans wil creëren is dit een skill die je zal moéten leren.
Dit betekent dat je bewuste keuzes maakt over welke projecten of taken je op je neemt en welke je afwijst. Het is belangrijk om je eigen limieten te kennen en niet toe te geven aan de druk om altijd maar beschikbaar en productief te zijn. Door ‘nee’ te zeggen, kun je overbelasting en stress voorkomen. Dit vereist soms dat je assertief bent en je prioriteiten duidelijk communiceert met collega’s en leidinggevenden. Het is belangrijk om te beseffen dat nee zeggen niet egoïstisch is.
Oefen met het uitspreken van je grenzen op een respectvolle manier. Bijvoorbeeld, als iemand je vraagt om extra werk op te nemen, kun je zeggen: “Ik waardeer dat je aan me denkt voor dit project, maar ik kan op dit moment geen extra verantwoordelijkheden aan.” Zorg dat je altijd heel duidelijk bent wanneer je je grenzen aangeeft. In plaats van te zeggen “Ik weet niet of ik dat kan”, probeer bijvoorbeeld te zeggen “Ik kan dit niet opnemen in mijn huidige werkschema”. Dit helpt anderen om je perspectief te begrijpen zonder ruimte voor misinterpretatie.
Block tijd voor ontspanning in je agenda
Zorg ervoor dat je elke dag bewust tijd inplant voor ontspanning en activiteiten die je plezier brengen. Dit kan variëren van lezen, sporten, het uitoefenen van hobby’s tot quality time met familie en vrienden. Deze momenten zijn heel belangrijk om te ontladen en je batterijen weer op te laden. Het helpt ook om een duidelijk onderscheid te maken tussen werk en vrije tijd, wat belangrijk is voor een goede balans. Maar ja… dat wist je waarschijnlijk al wel. Als jij iemand bent die moeite heeft om een gezonde werk- privé balans aan te houden, zal je waarschijnlijk aan het einde van de dag vaak concluderen dat er van ontspanning weer weinig terecht is gekomen. Dus hoe voorkom je nou dat die goede voornemens weer vervliegen? Hier zijn wat tips:
Maak van ontspanning een vaste afspraak
Behandel ontspanningstijd als een niet-onderhandelbare afspraak in je agenda. Plan het in zoals je een belangrijke vergadering zou inplannen. Of het nu gaat om een half uur lezen voor het slapengaan of een wekelijkse sportles, zorg dat het een vaste plek krijgt in je routine. Vergeet daarbij niet wat hierboven al benoemd is en zeg ‘nee’ wanneer iemand in dit tijdvlak jouw aandacht wil opeisen. Dit moment is gereserveerd voor jou!
Varieer je activiteiten
Probeer verschillende soorten activiteiten om mentale vermoeidheid en verveling te voorkomen. Dit kan iets actiefs zijn zoals een wandeling of fietstocht, maar ook ontspannende bezigheden zoals yoga, meditatie of zelfs het leren van een nieuwe vaardigheid of hobby. De variatie helpt je geest te verfrissen en biedt iets om naar uit te kijken.
Digitale detox
Overweeg om tijdens je ontspanningsmomenten digitale apparaten te vermijden. Het constant checken van je telefoon of e-mails kan de kwaliteit van je ontspanningstijd verminderen. Een digitale detox, zelfs als het maar voor één uur is, kan je helpen om volledig los te komen van werkgerelateerde stress en je volledig te concentreren op je ontspanningsactiviteit.
Balans is niet iets dat je kunt vinden, maar iets dat je bewust moet creëren. Door actief aan de slag te gaan met het verbeteren van je werk-privé balans zal je merken dat je meer voldoening haalt uit je werk werk en meer geniet van je vrije tijd.
Eet bewust en creëer een rust moment
Voeding speelt een grote rol in hoe we ons voelen en hoe we functioneren. Het gaat niet alleen om wát we eten, maar ook hoe en wanneer we dit doen. Zie de lunch tijdens je werkdag dus niet zomaar als een haastige maaltijd tussendoor, maar als een kans om te ontspannen, te verbinden met anderen en te genieten van het moment.
Kies daarnaast voor eten dat niet alleen voedt, maar ook voldoening geeft. Een rustig ontbijt met vers fruit, volkoren producten en misschien wat noten of yoghurt, kan de toon zetten voor de rest van de dag. Het is een moment om je lichaam te voorzien van de brandstof die het nodig heeft, terwijl je ook de tijd neemt om echt te genieten van wat je eet.
Bij Jilzi laten we ons graag inspireren door de leefwijze van de Blue Zones, de gebieden waar mensen op gezonde wijze ouder worden dan gemiddeld. De avondmaaltijd in de Blue Zones is vaak een familieaangelegenheid, een tijd om te delen en te verbinden. Een gezellig familiediner bied je de mogelijkheid om te praten over je dag en zodoende gebeurtenissen te verwerken. Hierbij hoeft het onderwerp “werk” niet te worden vermeden om een gezonde werk- privé balans te creëren. Soms kan praten over wat je hebt meegemaakt op het werk je helpen om zaken beter te relativeren, wat je nachtrust ten goede kan komen.
Eet nooit achter een scherm. Ook niet wanneer je alleen eet. Langzaam en aandachtig eten, bewust van elke hap, kan helpen om beter te verteren en meer voldoening te krijgen van minder voedsel. Dit helpt niet alleen bij het handhaven van een gezond gewicht, maar bevordert ook een diepere waardering voor het voedsel dat we tot ons nemen.
Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven
Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.
Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informatieve artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!