Wandelend senioren stel met kleinkinderen. Meer bewegen in 2024? Jilzi geeft tips

3 Tips om meer te bewegen in 2024

“Dit jaar ga ik toch écht meer aan beweging doen!”. Klinkt dat herkenbaar? Mooi! Wij kunnen dit goede voornemen namelijk alleen maar toejuichen. Maar nu komt het lastigste gedeelte… hoe ga je die goede voornemens omzetten in acties en wordt bewegen een onderdeel van je dagelijkse ritme?

Bij Jilzi vertalen we de wijze lessen die we kunnen leren uit de Blue Zones graag voor je naar praktische handvatten. In deze gebieden, bekend om hun hoge aantal vitale honderdplussers, is bewegen geen taak maar een natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven. Wandelen naar de markt, tuinieren, of fietsen naar vrienden; het zijn simpele activiteiten die een grote impact hebben op onze gezondheid. In dit artikelen geven we je wat tips waarmee je deze filosofie ook in jouw dagelijks leven kan opnemen. Op naar een gezondere jij!

Tip 1: vind een manier van bewegen die je leuk vindt

Het is niet nodig om je aan te melden bij een sportschool of jezelf uit te putten. Zoek naar bewegingsvormen die je leuk vindt en die je makkelijk kunt integreren in je dagelijkse routine. Misschien is dat een ochtendwandeling, yoga voor het slapengaan, of dansen in de keuken terwijl je kookt. Het doel is om plezier te hebben terwijl je beweegt.

Stel, je werkt voornamelijk vanuit huis. Probeer dan een om elk uur een paar minuten te bewegen. Dit kan een korte wandeling zijn, even de trap op en af lopen, of wat rekoefeningen. Het houdt je lichaam actief en je geest fris.

Durf out of the box te denken

Ben je geen fan van wandelen? Probeer dit dan niet geforceerd in je dagritme te krijgen. Daar wordt je zeer waarschijnlijk niet gelukkiger van. Bekijk dan liever welke alternatieven er zijn. Misschien betaalt het zich bijvoorbeeld wel uit om een roeimachine aan te schaffen zodat je gemakkelijk vanuit je werkkamer even een paar kilometer kan roeien? Denk buiten de bewandelde paden en staar je niet blind om wat anderen doen; kies een manier van bewegen die bij jou past. Wat dacht je bijvoorbeeld van geocaching?

Geocaching is een unieke en avontuurlijke manier om meer te bewegen, passend bij de levensstijl van de Blue Zones. Deze buitenactiviteit, vergelijkbaar met een schattenjacht, moedigt je aan om te wandelen en te verkennen, vaak op plaatsen waar je anders niet zou komen. Het combineert fysieke activiteit met plezier en avontuur, iets wat de inwoners van de Blue Zones ook ervaren met hun dagelijkse gewoonten zoals tuinieren of wandelen in de natuur. Geocaching is een speelse manier om actief te zijn, de natuur te verkennen en gelijktijdig de principes van de Blue Zones te omarmen: actief blijven op een leuke en natuurlijke manier.

Tip 2: samen sporten is gezelliger en motiverend

Het gezamenlijk ondernemen van bewegingsactiviteiten kan een enorm positieve invloed hebben op het volhouden van het voornemen om meer te bewegen. Door samen met je vrienden of familie te bewegen, zoals wandelen, fietsen, tennissen, of een groepsles, maak je het niet alleen gezelliger, maar blijf je ook makkelijker gemotiveerd. Samen bewegen is eigenlijk net zoals wat ze in de Blue Zones doen: gewoon een onderdeel van de dag. Daar wandelen mensen samen naar de markt of werken in de tuin met de buren. Het is gezellig en houdt iedereen fit. Net als een wekelijkse wandeling met vrienden of fietsen met de familie. Het is simpel: samen actief zijn maakt het leuker en houdt ons gemotiveerd. Precies zoals in de Blue Zones, waar samen zijn en bewegen hand in hand gaan voor een lang en gezond leven.

Wandelen met een vriendengroep

Stel je voor dat je elke zaterdagochtend met een groep vrienden gaat wandelen. Deze vaste afspraak zorgt niet alleen voor regelmaat in je bewegingsroutine, maar biedt ook de gelegenheid om bij te praten en ervaringen te delen. Het wordt een activiteit waar je naar uitkijkt, waardoor het makkelijker wordt om je bewegingsdoelen te behouden en te bereiken.

Zondag fietsdag

Plan een wekelijkse fietstocht met je gezin. Kies verschillende routes om het interessant te houden en betrek iedereen bij de planning. Dit versterkt de familiebanden en zorgt tegelijkertijd voor een gezonde dosis lichaamsbeweging.

De sleutel is het vinden van plezier in bewegen, samen met anderen. Door de activiteiten leuk en sociaal te houden, wordt het veel makkelijker om vast te houden aan het goede voornemen om meer te bewegen.

Als het weer niet mee zit of je moe bent na een dag werken, kan een ander je motiveren toch in beweging te komen. Vind dus iemand met hetzelfde goede voornemen en motiveer elkaar. Samen houdt je je goede voornemens wél vol!

Tip 3: stel realistische doelen, begin klein!

Mogelijk de meest gemaakte fout als het gaat om goede voornemens; een té ambitieus doel stellen. Je hoeft geen olympisch atleet te worden. Kleine stapjes in de juiste richting verdienen ook applaus en zijn gemakkelijker vol te houden.

Begin klein en bouw geleidelijk op. Sport je nu nauwelijks? Start dan met drie keer per week een wandeling van tien minuten. Dit is haalbaar en niet overweldigend. Wil je beginnen met hardlopen? Begin eerst met korte afstanden of intervallen van wandelen en joggen. Naarmate je conditie verbetert, kun je langere afstanden joggen. Als je meer thuisoefeningen wilt doen, start dan met een eenvoudige routine van 15 minuten en voeg geleidelijk meer oefeningen of tijd toe.

Het belangrijkste is consistentie. Het is beter om kleine, regelmatige activiteiten te doen dan jezelf te overbelasten met onrealistische doelen. Wees dus een beetje lief voor jezelf en geef jezelf een schouderklopje als je een stapje in de juiste richting hebt gezet. Morgen zet je de volgende stap. Zo kom je vanzelf bij je doel, let maar op.

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin. Hierbij vertaalt Jilzi de wijze lessen die we kunnen leren van de leefwijze uit de Blue Zones voor jou naar praktische tips en lekkere recepten.

Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informatieve artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!