De voordelen van vroeg opstaan: begin je dag met een voorsprong!
We zouden het allemaal wel willen: de wekker gaat, je zwiert je benen uit bed, gooit de gordijnen open en je bent helemaal klaar voor een nieuwe dag. In de praktijk blijkt echter dat velen van ons hier wat moeite mee hebben. Nog net iets langer snoozen en snel de boterham in de tas als ontbijt voor onderweg. Toch heeft het voordelen om vroeg op te staan, zowel fysiek als mentaal. Waarom is vroeg opstaan zo goed voor ons en vooral: hoe zorgen we ervoor dat we vroeg opstaan en lekker fris aan onze dag beginnen? Jilzi vertelt het je in dit artikel. We leggen je uit welke voordelen het jou concreet oplevert en we geven je een aantal tips en tricks om vanaf morgen vroeg op te staan. Geen rare, uitgebreide rituelen; gewoon wat simpele tips zodat jij vanaf nu beter en vroeg uit je bed stapt.
Hoe maak je vroeg opstaan gemakkelijker
Vroeg opstaan heeft een aantal interessante voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Maar hoe zorg jij er nou voor dat je net als die “ochtendmensen” iedere dag vroeg opstaat met een glimlach op je gezicht? Geloof me, zelfs wanneer je denkt dat dit niet voor jou is weggelegd, kun jij met een paar kleine aanpassingen genieten van de magie die de ochtend biedt.
Slaap op vaste tijden
Begin met het instellen van een vaste bedtijd en tijd waarop je opstaat. Ja, ook in het weekend na dat gezellige feestje. Dit helpt je om je interne klok te stabiliseren, waardoor het steeds gemakkelijker wordt om in de ochtend wakker te worden. Daarnaast verbetert het de kwaliteit van je slaap, waardoor je in de ochtend fitter en scherper wakker wordt. Stel bijvoorbeeld iedere avond jouw bedtijd in om 22:00 en zet je weker op 6:00. Op deze manier sta je vroeg op en pak je ook nog de geadviseerde 8 uur aan slaap. Dit ritueel helpt je na een tijd vanzelf te wennen aan een regelmatig slaappatroon.
Creëer een avondroutine
Een ochtendroutine is belangrijk om je dag fit en vitaal te beginnen. Toch is een avondroutine minstens zo belangrijk. Het is belangrijk om je voor het slapengaan te ontspannen, zodat je lichaam kan signaleren dat het tijd is om te rusten. Vermijd daarom stimulerende activiteiten in de avond zoals tv kijken of scrollen op je telefoon of tablet, een uur voordat je naar bed gaat. Wil je toch nog even wat te doen hebben voordat je gaat slapen? Overweeg dan een goed boek, neem een warm bad of doe nog wat lichte rek- en strekoefeningen voor het slapengaan. Zo maak je je lichaam alvast ontspannen en geef je je brein alvast het seintje dat het tijd is om te gaan rusten. Dit draagt niet alleen bij aan een betere nachtrust, maar dus ook aan een fitter gevoel in de ochtend waardoor jij uiteindelijk vroeger uit de veren bent.
Let op wat je eet
Het is verleidelijk om in de avond op de bank nog even wat lekkers te snacken voordat je gaat slapen. Toch kun je dat beter niet doen. Zorg dat je je laatste grote maaltijd eet zo’n 2 á 3 uur voordat je gaat slapen. Zware maaltijden vlak voordat je naar bed gaat kunnen je spijsvertering en daarmee je slaap verstoren. Je lichaam is dan namelijk nog veel te druk met het verteren van de maaltijd en heeft nog helemaal geen tijd om te rusten. Beperk daarnaast ook je cafeïne-inname in de namiddag en avond. Hoewel jij allang niet meer aan dat kopje koffie van vanmiddag denkt, is jouw lichaam tot 6 uur erna nog bezig met het afbreken van de cafeïne en kan dus je slaapritme verstoord worden. Kies ’s avonds beter voor kalmerende dranken zoals een lekker kopje kruidenthee of een mok warme melk.
Maak je ochtend aantrekkelijk
Zorg dat jouw ochtend een moment wordt om naar uit te kijken. Leg bijvoorbeeld de avond van te voren je sportkleding al klaar voor jouw work-out in de ochtend, plan een smakelijk, voedzaam ontbijt waarvan het water je die avond al in de mond loopt of creëer een ochtendritueel dat jou inspireert om vroeg op te staan. Het gaat er niet om dat jij je hele ochtend vol plant, maar dat je kleine aanpassingen in jouw dagelijkse routine doet waardoor jij wel graag meteen bij het afgaan van de wekker opstaat.
Gebruik natuurlijk licht
Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk natuurlijk licht jouw slaapkamer binnenvalt. Dit helpt bij het reguleren van jouw slaap-waakcyclus. In de winter is het natuurlijk langer donker en is het misschien niet haalbaar om natuurlijk licht te creëren op het moment dat jij opstaat. Overweeg dan het gebruik van een lichtwekker. Deze wekkers simuleren een natuurlijke zonsopgang en verhogen geleidelijk het licht in jouw slaapkamer, waardoor je op een rustige manier wakker wordt.
Tijdens de REM-slaap verwerkt je brein emoties en slaat het herinneringen op, waardoor je stress beter aankunt. Vroeg opstaan met een goed slaapritme geeft je meer mentale veerkracht en zorgt voor een frisse, energieke start van de dag.
Een gezonder lijf door vroeg opstaan
Hoewel het misschien niet altijd even aantrekkelijk klinkt om vroeg op te staan, zeker niet wanneer je het de avond ervoor net iets te laat hebt gemaakt, kan het op lichamelijk gebied een aantal interessante voordelen opleveren.
Minder kans op chronische ziekten en aandoeningen
Er zijn aanwijzingen dat mensen die vroeg opstaan een lager risico kunnen hebben op hartziekten. De oorzaak hiervan is onder andere het integreren van een gestructureerde routine, inclusief regelmatige slaaptijden en ruimte voor activiteiten in de ochtend. Daarnaast wordt vroeg opstaan ook gekoppeld aan een lagere bloeddruk, wat ook weer een positief effect heeft op je hart- en bloedvaten. Onder andere doordat je door vroeg opstaan een moment van rust creëert, wat betekent dat je minder gestresst en gehaast bent in de ochtend. En we weten allemaal dat stress, zeker wanneer het chronisch wordt, een negatief effect kan hebben op onze gezondheid.
Ook vermindert vroeg opstaan de kans op diabetes type 2, doordat een consequente ochtendroutine kan bijdragen aan het reguleren van de insulinegevoeligheid en de bloedsuikerspiegel. Mensen met een regelmatig slaap-waakritme eten vaak ook op meer gestructureerde tijden, wat helpt om schommelingen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.
Betere gewichtsbeheersing
Je koppelt het misschien niet direct aan elkaar, maar vroeg opstaan kan in relatie staan met een betere gewichtsbeheersing. Mensen die vroeg opstaan hebben namelijk meer tijd voor een evenwichtig ontbijt. Wanneer je iedere ochtend even de tijd neemt voor je ontbijt en zorgt voor een voedzaam ontbijt, verminder je de rest van de dag je snacktrack en beheers je je eetlust. Een stevig en gebalanceerd ontbijt kan helpen om pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen en zorgt voor langdurige verzadiging, wat impulsief snacken en overeten door de dag heen kan verminderen.
Je hormonen in balans
Je lichaam volgt altijd een natuurlijke klok en door vroeg op te staan werk je samen met je lichaam in plaats van ertegenin te gaan. Dit kan op termijn leiden tot een betere balans van je hormonen, waaronder cortisol – ook wel bekend als het stresshormoon. Wanneer het hormoon cortisol betere geregeld is, helpt dit in de vroege ochtend bij het ontwaken. Een afname ervan tegen de tijd dat je naar bed gaat helpt juist bij het ontspannen en makkelijker in slaap vallen.
Boost je mentale gezondheid door vroeg op te staan
Niet alleen je fysieke gesteldheid wordt positief beïnvloed wanneer je vroeger uit de veren bent, ook je mentale gezondheid gaat er aanzienlijk op vooruit. Wanneer je vroeg opstaat heb je meer tijd voor ‘me-time’. Zeker wanneer je kinderen hebt kan de ochtend soms nogal stressvol en hectisch verlopen. Door in de ochtend alvast een momentje voor jezelf te nemen en net wat eerder op te staan kan deze rust jouw mentale helderheid en je algemene tevredenheid verbeteren. Het stille uurtje kan dienen als een krachtige manier om je dag te starten met een positieve vibe, waardoor je beter bestand bent tegen stressvolle momenten en uitdagingen die zich gedurende de rest van de dag voordoen.
Verbeterde cognitieve functie
Onderzoek suggereert dat ons het hersenen vaak het scherpst zijn in de vroege ochtenduren. Door vroeg op te staan benut je deze uren optimaal en ben je in staat om meer taken te volbrengen die mentale inspanning vereisen, zoals het plannen van je werkdag, het schrijven van die moeilijke tekst of het studeren voor die aanvullende cursus die je volgt.
Meer opname van zonlicht
In ons kikkerlandje zijn de momenten van zonlicht soms nogal schaars. Door vroeg op te staan word je vaak meer blootgesteld aan natuurlijk zonlicht, zeker in de ochtend. Natuurlijk licht helpt bij het reguleren van melatonine, een belangrijk hormoon voor ons slaapritme. Daarnaast staat de blootstelling aan daglicht bekend om een hogere opname van vitamine D, wat onze stemming over het algemeen positief kan beïnvloeden.
Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven
Met dit artikel hopen we je wat inzichten te hebben gegeven over de voordelen van vroeg opstaan op ons dagelijks leven én hoe je eenvoudig aanpassingen kunt maken om in de ochtend vroeger en fitter op te staan. Onze missie is om jou te inspireren met praktische tips, waardevolle informatie en handige hulpmiddelen om gezonder en vitaler te leven, op een manier die bij jou past.
We begrijpen dat het vinden van de juiste balans niet altijd eenvoudig is. Soms kan de verleiding groot zijn om toch wat langer te blijven liggen, ook al weet je dat dit niet per se goed is voor je fysieke en mentale gesteldheid. Bij Jilzi willen we je vooral ondersteunen met toegankelijke kennis, zodat je zonder stress gezondere keuzes kunt maken.
Kijk gerust verder op onze website voor meer inspiratie over voeding, beweging en mindset. Volg ons op social media en schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat we je blijven inspireren op weg naar een gezonder en gelukkiger leven!