familie met kerst

Tips: actieve kersttradities!

Als je aan kerst denkt, komt waarschijnlijk als eerste het kerstdiner in je op. Dat begrijpen we hier bij Jilzi als geen ander… Maar kerst is ook hét moment om samen te zijn met de mensen die je liefhebt. En wat is er nou mooier dan voor het aanschuiven aan het feestmaal eerst samen iets actiefs te ondernemen? Bij Jilzi, geïnspireerd door de Blue Zones, zien we deze feestdagen als een perfecte gelegenheid om de balans tussen lekker eten en samen actief zijn te vinden.

Hoe dan? Je kan natuurlijk met z’n allen de hond uitlaten in de wijk. Niks mis mee hoor, maar daar creëren we geen memorabel moment mee natuurlijk. Waarmee dan wel? Wij geven je wat tips.

De familie wandeling, maar dan anders

In de Blue Zones zien we dat mensen van nature bewegen, niet omdat het moet, maar omdat het een deel is van hun dagelijks leven. Dus waarom zou je niet een nieuwe familietraditie starten door samen een lange wandeling te maken? Misschien zelfs voordat ‘s ochtends de cadeautjes worden uitgepakt. De frisse lucht en lichte oefening zullen niet alleen de eetlust opwekken maar ook het gezamenlijke geluksgevoel.
Hoe maak je dit echt leuk? Laat ieder jaar iemand anders een plek verzinnen waar jullie gaan wandelen. Stel van tevoren wel regels op. Bijvoorbeeld; het startpunt mag niet verder dan twee uur rijden zijn. En dezelfde locatie mag niet weer worden gekozen. Zo dwing je jezelf om op ontdekking te gaan. Woon je in de grote stad? Ga eens wandelen op de waddeneilanden. Of bezoek juist het Vondelpark als je zelf uit een hele andere omgeving komt.

Door samen uit je “comfort zone” te stappen en een bijzondere wandeling te maken creëer je een blijvende herinnering.

Vergeet niet de route bij thuiskomt in een speciaal boekje te noteren, met het jaartal en wellicht een leuke anekdote erbij. Zo ontstaat een familietraditie die jaar na jaar groter en sterker wordt.

Eerst even rustig opstarten? Yoga samen!

Klinkt die wandeling je als muziek in de oren, maar vindt je het een beetje heftig om de dag er direct mee te beginnen? Wat dacht je van het starten van de kerstochtend met een yoga-sessie? Yoga, een praktijk die lichaam en geest verenigt, is een geweldige manier om de kerstdag te beginnen. Het hoeft geen uren te duren; zelfs een korte sessie kan je helpen om je te centreren en te verbinden met je dierbaren. Of je nu kiest voor een zachte reeks ontspannende houdingen of een paar stimulerende zonnegroeten, yoga kan iedereen in het gezin helpen om zich te openen voor de vreugde en het samenzijn dat de dag zal brengen.

Samen mediteren; een waardevolle kersttraditie

Een korte meditatiesessie met de hele familie kan ook een krachtige traditie zijn. Neem samen een moment van stilte en reflectie. Focus op ademhaling, op dankbaarheid, of op een positieve intentie voor de dag. Dit kan zorgen voor een gevoel van eenheid en rust voordat de feestelijkheden beginnen. Het beoefenen van meditatie stimuleert mindfulness en kan helpen bij het managen van de drukte en soms stress die de feestdagen met zich mee kunnen brengen.

Overweeg om na de yoga of meditatie iedereen te vragen om hun hoop of intentie voor de dag te delen. Dit kan iets eenvoudigs zijn zoals ‘genieten van het samen zijn’ of ‘dankbaar zijn voor de maaltijd die we gaan delen’. Door deze persoonlijke gedachten te delen, creëer je een gevoel van openheid en verbondenheid. Een ideale start van de kerstdagen, toch?

Geniet van de kerst, op de manier die bij je past

De kerstdagen zijn een tijd van gezelligheid, warmte en ja, vaak ook veel eten. Maar laten we niet vergeten dat het ook een kans is om actief te zijn, op een leuke, ontspannen manier. Bij Jilzi moedigen we je aan om, naast het genieten van de heerlijke gerechten, ook tijd vrij te maken voor beweging en verbondenheid. Pak samen de momenten van plezier, speel een spelletje, beweeg een beetje en geniet; voor je het weet zijn die gezellige kerstdagen alweer voorbij. En vergeet niet: een beetje actie in je leven zorgt ervoor dat je er dubbel en dwars van geniet. Ja, ook met kerst!

Kerst is een tijd van tradities. Maar wie zegt dat die tradities voor iedereen hetzelfde moeten zijn? Creëer je eigen onvergetelijke momenten en familietradities!

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.

Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informatieve artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!