Terug in de tijd? Op deze manier blijf je jong!
Soms, als je een blik naar de kalender werpt, vraag je je af: ‘Hoe komt het dat de tijd zo snel gaat?’ Niet alleen de tijd tikt door, ook komt er ieder jaar weer een cijfer bij je leeftijd. Kunnen we niet voor altijd jong blijven? Dat kan niet, maar wat als je ervoor kan zorgen dat je biologische leeftijd gewoon iets omlaag gaat?
Het klinkt misschien gek, maar toch zijn er allerlei manieren om het proces ouder worden te vertragen. In de afgelopen eeuw werd de levensverwachting in Nederland telkens iets hoger. In 2022 was de levensverwachting bij geboorte 80,1 jaar voor mannen en 83,1 jaar voor vrouwen. In 1950 was dat nog 70,3 jaar voor mannen en 72,6 jaar voor vrouwen. De tijd staat niet stil, maar we vinden wel steeds manieren om lichamelijk jonger te blijven.
We hebben heel erg veel invloed op onze biologische leeftijd. Niet onze genen, maar onze leefstijl bepaalt voornamelijk hoe oud we worden. De basis is eigenlijk heel simpel en heet beweging. Dit blijkt het meest belangrijke in de reis naar het gezond oud worden. Van een blokje om tot krachttraining in de sportschool: iedere stap draagt bij aan het gezond ouder worden.
Daarvoor is het belangrijk dat je zoveel mogelijk spiermassa behoudt. Een lage spiermassa wordt volgens dit onderzoek namelijk in verband gebracht met cognitieve stoornissen en dementie. Door minder in beweging te zijn is de kans op lichamelijke ontstekingen groter. Dit kan het transport van insuline door de bloed- en hersenbarrière beïnvloeden: met cognitieve stoornissen als gevolg. En om die spiermassa te behouden is het belangrijk om eiwitrijke voeding binnen te krijgen. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor spierbehoud.
Maar nog even over die beweging
World Health Organization (WHO) adviseert volwassenen om wekelijks minimaal 150 minuten aan fysieke inspanning te leveren. Meer is beter, maar probeer voor jezelf na te gaan of je aan deze 150 minuten komt. Zo niet, zoek dan naar momenten op de dag waarop je tijd hebt om je fysiek in te spannen. Want spiermassaverlies is niet alleen te danken aan het ouder worden, maar vooral door het inactief zijn.
Vergeet dan vooral de natuurlijke beweging niet. Het verhogen van je NEAT (Non-exercise activity thermogenesis) is één van de makkelijkste stappen die je kunt zetten in het verlagen van je biologische leeftijd. NEAT zijn de vormen van de beweging die je maakt buiten het eten, slapen en bewuste sportoefeningen. De trap nemen in plaats van de lift en wandelen in plaats van de auto te pakken bijvoorbeeld.
Naast sporten is ook het binnenkrijgen van de juiste voeding een belangrijke stap in het naleven van een gezonde leefstijl. De mediterrane leefstijl wordt gezien als het allerbeste voedingspatroon en één van de redenen waarom inwoners uit Sardinië, één van de vijf Blue Zones op aarde tot soms boven de honderd jaar oud nog fit en gezond zijn.
Leven volgens het Mediterrane voedingspatroon levert onder de streep een enorm groot voordeel op. Begin je daar op je twintigste mee, kunnen mannen wel 13 jaar winnen en vrouwen bijna 11 jaar ouder worden. Maar ook op latere leeftijd biedt dit voedingspatroon je lichaam nog altijd voordelen. Zelfs als je zestig bent, gaat je levensverwachting met circa acht jaar omhoog.
De klok tegenhouden en de tijd stil laten staan kunnen we niet. Ieder jaar zul je toch echt een jaartje ouder worden. Maar welke biologische leeftijd er staat, dat heb jij voor een groot deel helemaal zelf in handen.