Met zelfcompassie bereik je soms meer dan met zelfkritiek. Jilzi geeft je tips

Minder kritisch op jezelf maakt gelukkiger én productiever

Het leven zit vol met uitdagingen en momenten waarop we onszelf tegenkomen. Of het nu gaat om een gemiste deadline, een vergeten afspraak of een fout die je niet had willen maken – je bent mogelijk geneigd om jezelf te straffen en te bekritiseren. Maar wist je dat juist zelfcompassie, het vermogen om vriendelijk en begripvol voor jezelf te zijn, je gelukkiger én productiever kan maken? Wanneer je leert om milder voor jezelf te zijn, vergroot je niet alleen je eigen welzijn, maar verbeter je ook je prestaties op de werkvloer. Zelfcompassie helpt je om fouten te accepteren, ervan te leren en veerkrachtiger te worden. Dit zorgt voor minder stress en meer werkplezier, waardoor je uiteindelijk beter functioneert.

Kritisch zijn op jezelf is niet per definitie verkeerd. Balans is zoals altijd het toverwoord. Soms bereik je meer met zelfcompassie dan met (te harde) zelfkritiek. Jilzi geeft je in dit artikel graag wat tips mee.

Impact van zelfcompassie op je werkplezier en prestaties

Zelfcompassie heeft invloed op het persoonlijke leven en op je werk. Stel je voor dat je een fout maakt op je werk, zoals het missen van een belangrijke deadline. Het is begrijpelijk dat je je hier rot over voelt. In plaats van jezelf te veroordelen, helpt zelfcompassie je om de situatie te accepteren en ervan te leren. Dit vermindert je stressniveau en het vergroot ook nog eens je veerkracht. Uiteindelijk presteer je beter en draag je bij aan een positieve sfeer op de werkvloer.

Voorbeeldsituaties en tips voor zelfcompassie op het werk

Kun je je nog lastig voorstellen hoe je dit in de praktijk tot uiting kan brengen? Misschien dat onderstaande voorbeeld situaties herkenbaar zijn voor je.

Situatie 1: Belangrijke vergadering vergeten

Stel je voor dat je een belangrijke vergadering bent vergeten en je collega’s stonden op je te wachten. Je voelt je schuldig en baalt enorm. In plaats van jezelf te straffen, kun je de situatie benaderen met zelfcompassie. Bedenk dat iedereen wel eens iets vergeet en dat het menselijk is om fouten te maken. Neem verantwoordelijkheid door je excuses aan te bieden en te kijken hoe je het in de toekomst kunt voorkomen, bijvoorbeeld door een betere planning of herinneringsapp te gebruiken.

Situatie 2: Een ontevreden klant

Misschien heb je een klant niet de service geboden die hij verwachtte en is hij nu ontevreden. In plaats van jezelf te blijven bekritiseren, erken je de fout en bied je je oprechte excuses aan. Gebruik de feedback van de klant om je dienstverlening te verbeteren. Zelfcompassie helpt je om te groeien van de fouten zonder jezelf neer te halen. Je leert van de ervaring en zorgt ervoor dat je een volgende keer beter voorbereid bent.

Situatie 3: Een project niet op tijd afgerond

Je hebt hard gewerkt aan een project. Toch lukt het niet om de deadline te halen. Het is belangrijk om de situatie te evalueren en te begrijpen wat er mis ging. Misschien was de planning te krap of waren er onverwachte obstakels. Zelfcompassie houdt in dat je jezelf de ruimte geeft om te leren van deze ervaring zonder jezelf te bekritiseren. Bespreek met je team wat er verbeterd kan worden en stel realistische doelen voor de toekomst.

5 Tips om beter met fouten om te gaan

  1. Reflecteer op de situatie
    Neem even de tijd om te begrijpen wat er fout ging. Dit helpt je om de oorzaak van de fout te achterhalen en te leren hoe je het in de toekomst kunt vermijden.
  2. Wees vriendelijk voor jezelf
    Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen die een fout heeft gemaakt. Gebruik positieve en bemoedigende woorden.
  3. Bied je excuses aan
    Als je fout anderen heeft beïnvloed, bied dan je oprechte excuses aan en laat zien dat je bereid bent om het goed te maken.
  4. Focus op verbetering
    Richt je op wat je kunt leren van de situatie en hoe je dit in de toekomst kunt toepassen. Dit helpt je om vooruit te gaan en beter te worden in wat je doet.
  5. Zorg goed voor jezelf
    Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en je eigen grenzen respecteert. Een gezonde balans tussen werk en privéleven helpt je om veerkrachtiger te zijn.

Door zelfcompassie toe te passen, kun je op een constructieve manier omgaan met fouten. Dit helpt je persoonlijke groei en draagt tevens ook bij aan een positievere en productievere werkplek.

We zijn allemaal maar mensen

Het kan soms gebeuren dat je, zonder dat je het wilt, iemand pijn doet. Bijvoorbeeld door te verhuizen naar de andere kant van het land en mensen achter te laten, of door een druk werkschema waardoor je minder tijd hebt voor je familie. In zulke situaties is er vaak geen duidelijke schuldige, maar toch voel je je verantwoordelijk. Het is echter onmogelijk om iedereen tevreden te stellen. Pas als je goed voor jezelf zorgt en jezelf op de eerste plaats zet, kun je echt van waarde zijn voor anderen. Je kunt immers niet iets geven wat je zelf niet hebt.

Beetje vriendelijk zijn voor jezelf maakt een groot verschil

In situaties waar niemand echt schuld heeft, zoals bij een verhuizing of een overvol werkschema, kan zelfcompassie de pijn verzachten. Iemand die compassie voor zichzelf heeft, erkent dat fouten maken en lijden onderdeel zijn van het mens-zijn. Het betekent niet dat je perfect moet zijn, maar dat je mild en vriendelijk voor jezelf bent.

Je hoeft niet perfect te zijn

Beseffen dat niemand perfect is – ook jij niet – kan een bevrijdende gedachte zijn. Veel van je fouten lijken minder ernstig als je begrijpt dat ze vaak het resultaat zijn van de omstandigheden waarin je je bevindt. Dit geldt voor situaties waarin niemand schuld heeft en voor momenten waarop je echt een fout hebt gemaakt, zoals liegen tegen een vriend of een botte opmerking tegen een collega. We zijn allemaal mensen en niemand is perfect. Accepteer je fouten, leer ervan, en laat ze je niet langer dan nodig achtervolgen.

“Zelfcompassie betekent niet dat je je fouten bagatelliseert, maar dat je jezelf de kans geeft om ervan te leren en te groeien.”

– Kristin Neff

Studie over de kracht van zelfcompassie

Onderzoek laat zien dat mensen die hun fouten erkennen en zichzelf vergeven, eerder geneigd zijn om zich te verontschuldigen en hun gedrag te verbeteren. Mensen die minder zelfcompassie hebben, vinden dit veel moeilijker. Zelfcompassie betekent niet dat je je fouten wegwuift, maar juist dat je verantwoordelijkheid neemt voor je daden en milder in het leven staat. Dit zorgt voor minder wrok en meer ruimte voor vergeving en tevredenheid.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe vergeving en zelfcompassie bijdragen aan een gelukkiger leven? Lees dan hier over het onderzoek naar de kracht van zelfcompassie.

Zelfcompassie helpt om balans in het leven te vinden

Bij Jilzi laten we ons inspireren door de Blue Zones, vijf plekken op de wereld waar mensen opvallend gezond oud worden. De bewoners van deze gebieden volgen geen extreme diëten of strenge sportschema’s. Balans is het toverwoord. Jilzi helpt je om deze gezonde balans te vinden, met een focus op voeding, beweging en mindset. Gewoon op een manier die bij jou past en leuk blijft.

Zelfcompassie toepassen in je dagelijks leven verbetert niet alleen je welzijn, maar ook je werkplezier en prestaties. Het verlaagt stress, verhoogt je veerkracht en zorgt voor een positieve sfeer thuis en op de werkvloer. Dus, wees niet zo hard voor jezelf. Gun jezelf een beetje vriendelijkheid en zie hoeveel beter je je voelt, zowel op het werk als daarbuiten.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen en tips van Jilzi? Meld je dan aan voor onze socials of nieuwsbrief!