Jilzi legt je de voordelen van een digitale detox uit

Minder afhankelijk van digitale apparaten met een digitale detox

Digitale apparaten, ze zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons leven. Even dat mailtje sturen in de avond, videobellen met een vriendin of je favoriete programma streamen op je televisie, mobiel of laptop. Al deze mobiele devices maken ons dagelijks leven een stuk makkelijker, alleen zijn ze eigenlijk wel zo goed voor ons? Door langdurig gebruik van mobiele apparaten kunnen we namelijk verschillende fysieke en mentale gezondheidsklachten ontwikkelen. Tijd voor een digitale detox dus! In dit artikel laten wij jou zien hoe jij, met kleine stappen, minder afhankelijk wordt van jouw digitale apparaten.

Welke digitale apparaten gebruiken we?

Laten we eerst eens kijken wat we tot de digitale apparaten rekenen die zo’n enorme impact hebben op verschillende aspecten van ons leven. Tot deze groep digitale apparaten rekenen we onder meer de smartphones, computers, tablets, gaming apparaten en onze smarthome apparaten zoals Alexa en Siri. We gebruiken ze voor de gekste dingen die je maar kunt bedenken. Zo geven ze ons toegang tot vrijwel alles op het internet, over de hele wereld en ook nog eens binnen enkele seconden. We kunnen wel zeggen dat de digitale apparaten ons leven eenvoudiger, efficiënter en meer verbonden hebben gemaakt.

Een ideale toevoeging aan het dagelijks leven, toch?

Toch hebben deze digitale apparaten ook een keerzijde. Ja, hun impact is positief, maar wel enkel wanneer ze bewust en met mate worden gebruikt. Ze ondersteunen ons bij veel dagelijkse werkzaamheden, maar toch is het goed om ze af en toe te laten liggen. Zo houden we ons brein aan het werk en zorgen we dat we actief blijven, zonder altijd maar meteen terug te vallen op onze externe slimme apparaten.

Tijd voor een digitale detox!

Een digitale detox wil zeggen dat je een bepaalde periode als het ware gaat afkicken van de afhankelijkheid van digitale media en apparaten. Niet meer altijd ‘aan’ staan, maar gewoon even tijd voor jezelf, de mensen en de dingen om je heen. Velen van ons zullen het herkennen: een groot concert van een wereldster, en het lijkt wel alsof iedereen het concert alleen maar vastlegt met zijn mobiele telefoon. Zou het niet veel mooier zijn om het moment bewust te beleven en samen te ervaren, zonder afleiding?

Feit: Niet alleen kinderen en jongvolwassenen zijn steeds meer afhankelijk van hun digitale apparaten. Uit een recent onderzoek is gebleken dat 68% van de 65- tot 75-jarigen gebruik maakt van social media. De gemiddelde schermtijd in Nederland bedraagt maar liefst 5,5 uur per dag! Dat kan anders vinden wij bij Jilzi!

Tips voor minder schermtijd

Een digitale detox dus. Maar hoe pak je dat aan? Jilzi geeft je graag een aantal tips om jouw digitale detox te laten slagen, zodat jij minder afhankelijk bent van de mobiele apparaten om je heen.

Maak je slaapkamer schermvrij

Het is algemeen bekend dat het gebruik van schermen ons slaapritme behoorlijk in de war kan gooien. Laat daarom je telefoon beneden liggen wanneer je naar bed gaat. Zet je normaal de wekker op je telefoon? Koop dan een gewone wekker, zodat je toch op tijd wakker wordt. Na een tijd zul je merken dat je slaapkwaliteit verbetert wanneer je schermen niet meer toelaat in de slaapkamer. Je komt beter in slaap en slaapt daarnaast ook beter door.

Beperk het aantal meldingen en notificaties

Overal om ons heen horen we continu apparaten rinkelen, piepen of zien we de schermen oplichten. Dit zorgt ervoor dat we continu ‘aan’ staan en alert zijn op onze apparaten. Telkens wanneer je een melding krijgt, wordt er dopamine aangemaakt in ons lichaam. Dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, op zich positief. Alleen werkt het letterlijk als een verslaving. Je hersenen hebben steeds meer behoefte aan notificaties om het gelukshormoon te ervaren. En dat terwijl het je eigenlijk vooral stress oplevert, want hoe vaak is je laatste post al bekeken? Heeft die ene collega al gereageerd op jouw berichtje? Allemaal zaken die ervoor zorgen dat we niet meer gefocust zijn op andere werkzaamheden en activiteiten in ons leven.

Door de notificaties uit te schakelen, wordt de neiging om je telefoon continu te pakken minder groot. Hierdoor creëer je meer rust in je dag en ervaar je minder stress doordat je niet voortdurend naar je apparaten grijpt.

Maak bewuste keuzes

In de appbibliotheek van onze digitale apparaten kunnen we alle denkbare apps downloaden. Wanneer je begint met een digitale detox, is het belangrijk om vooraf duidelijke afspraken met jezelf te maken over welke apps je wilt blijven gebruiken. De overige apps verwijder je, zodat je minder snel wordt blootgesteld aan de bijbehorende content.

Plan schermvrije momenten in

We hebben onze apparaten overal en altijd bij ons. We zijn mogelijk geneigd om continu naar onze telefoon te grijpen, waardoor we vrijwel geen schermvrije momenten meer hebben in een dag. Plan tijdens een digitale detox je schermmomenten bewust in en maak ook afspraken over schermvrije momenten. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken om tijdens het eten geen telefoons te gebruiken. Op deze manier verminder je je schermtijd en creëer je tijdens het eten de ruimte om met aandacht met je gezelschap in gesprek te gaan. Zo beperk je niet alleen je schermgebruik, maar werk je ook direct aan je sociale contacten. Ook kun je met jezelf afspreken om na een bepaald tijdstip je digitale apparaten uit te schakelen. Dit helpt je om je voor te bereiden op de nacht en draagt het bij aan een beter slaapritme door het gebruik van schermen in de avond tot een minimum te beperken.

Creëer nieuwe gewoonten

Wanneer je gewend bent om uren te scrollen op je digitale apparaten of dagen achter elkaar series te kijken, is het belangrijk dat je vervangende activiteiten bedenkt voor de momenten dat je je scherm niet meer gebruikt. De mogelijkheden hiervoor zijn natuurlijk eindeloos. Wij geven je een paar tips ter inspiratie:

  • Een boek lezen: In plaats van eindeloos scrollen, zou je er ook voor kunnen kiezen om een echt boek te lezen. Het lezen van een boek draagt bij aan het verbeteren van je concentratievermogen en verhoogt daarnaast ook onze creativiteit.
  • Wandelen of yoga: Wanneer we gebruik maken van onze schermen, zitten we vaak stil. Het is verstandig om deze momenten te vervangen, of in ieder geval af te wisselen, met momenten van beweging. Ga erop uit en maak een lekkere boswandeling of doe aan yoga.
  • Puzzelen: Puzzelen verlaagt je stressniveau en het verbetert je cognitieve vaardigheden. Puzzelen stimuleert beide hersenhelften en houdt jouw brein scherp en actief. Puzzel in een boekje, maak een legpuzzel of bouw bijvoorbeel een kunstwerk van Lego.
  • Iets lekkers bakken: Koken of bakken heeft een positief effect op je geestelijke welzijn. Het brengt rust en is bovendien bevorderlijk voor je lichaam wanneer je heerlijke, gezonde recepten bereidt.
  • Spreek af met vrienden: Door ons schermgebruik verliezen we sociale contacten – in real life – soms uit het oog.
    Spreek eens af met een vriend, maak samen een wandeling of speel een gezellig spel.

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Met dit artikel hopen we je wat inzichten te hebben gegeven over de invloed van schermtijd op ons dagelijks en sociaal leven én hoe je eenvoudig aanpassingen kunt maken om minder afhankelijk te worden van digitale apparaten. Onze missie is om jou te inspireren met praktische tips, waardevolle informatie en handige hulpmiddelen om gezonder en vitaler te leven, op een manier die bij jou past.

We begrijpen dat het vinden van de juiste balans niet altijd eenvoudig is. Soms kan de verleiding groot zijn om naar je scherm te grijpen, ook al weet je dat dit niet per se goed is voor je fysieke en mentale gesteldheid. Bij Jilzi willen we je vooral ondersteunen met toegankelijke kennis, zodat je zonder stress gezondere keuzes kunt maken.

Kijk gerust verder op onze website voor meer inspiratie over voeding, beweging en mindset. Volg ons op social media en schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat we je blijven inspireren op weg naar een gezonder en gelukkiger leven!