Leer vaker ‘nee’ te zeggen op het werk
Vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen op je werk? Je bent zeker niet de enige. Sommige mensen ervaren een zekere druk om altijd maar ja te moeten zeggen tegen verzoeken van collega’s en leidinggevenden. Dit kan komen door de angst om als niet behulpzaam of niet toegewijd gezien te worden. In dit artikel delen we een aantal handige tips die jou kunnen helpen om vaker nee te zeggen op het werk. Zo kun je jezelf beschermen tegen overbelasting en daardoor meer genieten van je werk. Dit ligt natuurlijk helemaal in lijn met de denkwijze van de Blue Zones waar balans centraal staat.
Moeite met grenzen stellen kan grote gevolgen hebben
Het steeds maar ‘ja’ zeggen op het werk is niet alleen een kwestie van meer uren maken. Het kan diepgaande effecten hebben op zowel je fysieke als je mentale gezondheid, die je misschien niet meteen merkt. Op de lange termijn kan de aanhoudende stress van overbelasting leiden tot fysieke klachten zoals chronische hoofdpijn, extreme vermoeidheid en zelfs verhoogde bloeddruk, wat allemaal factoren zijn die bijdragen aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Fysieke en mentale gevolgen van te weinig assertiviteit
Op mentaal vlak kan de constante druk om te presteren en aan verwachtingen te voldoen leiden tot ernstige stress en angstgevoelens. Sommige werknemers ervaren mogelijk gevoelens van burn-out, wat zich kenmerkt door emotionele uitputting, cynisme en verminderde persoonlijke bekwaamheid op het werk. Ook kan een aanhoudend gebrek aan grenzen stellen resulteren in een algemeen gevoel van ontevredenheid over je baan, waardoor je passie voor je werk kan verminderen en je dagelijkse motivatie afneemt.
Het risico kan bestaan dat je je eigen behoeften en welzijn uit het oog verliest als je continu bezig bent met het voldoen aan de eisen van anderen. Dit kan je werkprestaties beïnvloeden, maar ook je persoonlijke leven en relaties buiten het werk. Het stellen van duidelijke grenzen is daarom belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te handhaven en om langdurig te kunnen blijven genieten van zowel je professionele als je persoonlijke leven.
Herken je jezelf hierin?
Neem even de tijd om na te denken over je huidige werkervaring. Voel je je vaak overweldigd door de hoeveelheid werk die je hebt? Zeg je altijd ‘ja’ tegen nieuwe taken, zelfs als je agenda al vol zit? Misschien vind je het moeilijk om verzoeken van collega’s of leidinggevenden af te wijzen omdat je denkt dat dit verwacht wordt of omdat je bang bent voor mogelijke negatieve reacties. Als je merkt dat je regelmatig langer werkt dan je collega’s of je werk mee naar huis neemt om aan deadlines te voldoen, dan kan dit een teken zijn van te weinig assertiviteit. Een ander belangrijk signaal is als je je eigen behoeften, zoals pauzes nemen, gezond eten of voldoende bewegen, consequent opzij zet voor je werk. Als deze situaties bekend voorkomen, is het misschien tijd om te werken aan je assertiviteit en te leren vaker ‘nee’ te zeggen op je werk. Dit kan niet alleen je werkervaring verbeteren, maar ook je algemene welzijn aanzienlijk verhogen.
Kun je jezelf trainen om je grenzen beter te bewaken en vaker ‘nee’ te zeggen? Jazeker! Wij geven je graag wat tips om mee aan de slag te gaan.
Het is oké om ‘nee’ te zeggen. Het betekent gewoon dat je ja zegt tegen dingen die meer voor je betekenen.
Tips om vaker ‘nee’ te zeggen
Tip 1: Wees duidelijk over je capaciteiten
Begin met een helder overzicht van je huidige takenpakket en hoeveel tijd je aan elk onderdeel besteedt. Als een nieuwe taak niet past binnen je schema, is dat een gegronde reden om nee te zeggen. Leg dit duidelijk en beleefd uit aan je collega’s of leidinggevenden.
Tip 2: Oefen met kleine stappen
Als je het moeilijk vindt om nee te zeggen, begin dan klein. Zeg eerst nee tegen kleinere, minder belangrijke verzoeken. Dit helpt je te wennen aan het idee en geeft je meer vertrouwen voor de grotere zaken. Start bijvoorbeeld met het afwijzen van verzoeken die niet direct tot je kerntaken behoren, zoals het organiseren van een teamlunch of het bijwonen van een niet noodzakelijke vergadering. Natuurlijk betekent dit niet dat je je collega’s niet meer kan of wil helpen. Als het op dat moment niet bij jou past, is het tijd om je grenzen te bepalen. De juiste balans vinden dus.
Tip 3: Bied alternatieven aan
Het nee zeggen hoeft niet te betekenen dat je niet bereid bent om te helpen. Wanneer je een verzoek wilt afwijzen, kun je vaak wel alternatieven voorstellen die zowel behulpzaam zijn, als binnen je eigen mogelijkheden liggen. Als je bijvoorbeeld geen tijd hebt om een groot nieuw project op je te nemen, kun je een collega aanbevelen die momenteel minder belast is en misschien geïnteresseerd zou kunnen zijn. Of als het gaat om een taak die je niet zelf kunt voltooien, kun je misschien deelopdrachten suggereren die wel haalbaar zijn binnen je planning.
Bied bijvoorbeeld aan om de inleidende research te verzorgen of een eerste ontwerp op te stellen, terwijl iemand anders de verdere uitwerking voor zijn rekening neemt. Dit toont aan dat je nog steeds een teamspeler bent en bereid bent om samen naar een oplossing te vinden, zonder je eigen grenzen te overschrijden. Het voorstellen van alternatieven kan ook een kans bieden om samen te werken met anderen die hun vaardigheden willen ontwikkelen of nieuwe verantwoordelijkheden op zich willen nemen, wat bijdraagt aan een positieve en ondersteunende werksfeer.
Tip 4: Vermijd overhaaste toezeggingen
Neem even de tijd om na te denken voordat je antwoord geeft. Dit geeft je de ruimte om te overwegen of je de extra taak kunt dragen. Om jezelf deze noodzakelijke tijd en ruimte te geven, kun je enkele eenvoudige technieken toepassen:
- Gebruik standaardzinnen
Bereid een paar standaardzinnen voor die je kunt gebruiken wanneer je om meer tijd wilt vragen. Zinnen zoals “Laat me hier even over nadenken en ik kom er zo snel mogelijk op terug,” of “Ik wil eerst mijn planning checken om te zien hoe ik dit kan inpassen,” kunnen zijn nuttig. - Vraag om specificaties
Soms helpt het om meer details te vragen over het verzoek. Dit geeft je niet alleen meer tijd om na te denken, maar helpt je ook om beter te begrijpen wat er van je verwacht wordt. Vraag bijvoorbeeld: “Kun je me wat meer details geven over wat er precies nodig is voor dit project?” - Plan een vervolggesprek
Als een direct antwoord niet mogelijk is, stel dan voor om een vervolggesprek te plannen. Dit kan face-to-face of zelfs via een online meeting zijn, afhankelijk van de urgentie van het verzoek. Zeg iets als: “Kunnen we hier morgen even over praten? Ik wil zeker weten dat ik alle informatie heb om een weloverwogen beslissing te nemen.” - Gebruik je agenda als tool
Laat je agenda je vriend zijn. Als iemand een verzoek doet, open je jouw agenda en kijk je naar je verplichtingen. Dit visuele overzicht helpt niet alleen om je beschikbaarheid te beoordelen, maar ook om het aan anderen te demonstreren, wat het makkelijker maakt om te onderbouwen waarom je misschien ‘nee’ moet zeggen.
Door deze technieken toe te passen, kun je ongemakkelijke situaties vermijden en zorg je ervoor dat je genoeg tijd hebt om te beoordelen of je nieuwe taken kunt en wilt aannemen. Dit helpt je om weloverwogen beslissingen te nemen.
Zeg ‘ja’ tegen vaker ‘nee’ zeggen!
Het leren ‘nee’ zeggen is echt een kunst, maar eentje die je meester kunt worden met een beetje oefening en moed. Het gaat er om dat je slim omgaat met je eigen tijd en energie. Dus, pak het slim aan, begin klein, en bouw van daaruit op. Elke keer dat je ‘nee’ zegt, bescherm je niet alleen je eigen tijd, maar ook je welzijn. En onthoud: balans is niet voor niets het toverwoord in de filosofie van de Blue Zones. Jij verdient een leven vol plezier met zaken waar je energie van krijgt. Dus voet op het rempedaal als het moet en voet op het gaspedaal wanneer het kan en geniet meer van je leven!
Het definiëren van je grenzen verbetert jouw welzijn, maar ook de kwaliteit van je werk. Houd dat in je achterhoofd wanneer een schuldgevoel je bekruipt.
Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven
Je grenzen bewaken is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Door balans te vinden in het leven, vergroot je je vitaliteit en haal je meer uit je dag. Jilzi helpt je graag met tips over gezonde voeding, voldoende beweging en een gezonde mindset.
Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informatieve artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!